16.10.2022

Amsterdam – kaupunki täynnä taidetta

Amsterdam on erinomainen kaupunkilomakohde, koska se tarjoaa niin paljon niin monenlaista tekemistä. Ja kaupungin ilmapiiri on yksi parhaista, mitä Euroopassa voi kokea. Ei siis ihme, että Amsterdam tunnetaan myös rentona taidekaupunkina.

Taide on esillä Amsterdamissa niin monessa eri muodossa: on taidemuseoita, valokuvataiteen museoita, katutaidetta… Amsterdamissa on syntynyt niin moni kuuluisa taiteilija, ettei taiteeseen voi yksinkertaisesti olla törmäämättä kanavien varrella kuljeksittaessa. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saa täytettyä jo pitkän viikonlopun ohjelman.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Van Gogh

Amsterdamissa ei voi käydä tutustumatta Vincent Van Goghin museoon. Se on uskomaton kokoelma hollantilaisen taiteilijan töitä, esillä on yli 200 maalausta ja 400 piirustusta. Jos jokaista katsoo vain minuutin, museossa vierähtää koko päivä. Museo on järjestetty hyvin osastoihin, jotka kuvaavat taiteilijan elämää eri aikakausina ja esittelevät myös Van Goghia inspiroineita taiteilijoita. Museossa on kolme kerrosta. Jos aika on kortilla, näe ainakin auringonkukat. Se on yksi Goghin tunnetuimpia töitä. Esillä yksi sarjan viidestä teoksesta – loput niistä ovat hajallaan eri puolilla maailmaa.

Stedelijk

Jos koko päivä ei ole kulunut Van Gogh -museossa, sen vieressä on Stedelijk-museo. Se keskittyy moderniin taiteeseen, ja tuo siten sopivasti vaihtelua. Esillä on teoksia mm. Van Goghilta, Matisselta, Pollockilta ja Warholilta. Museon kohokohta on toisessa kerroksessa oleva 1900-luvun kokoelma, jossa on näytillä satoja erikokoisia teoksia, jotka edustavat kaikkia viime vuosisadan merkittävimpiä taidesuuntauksia.

Rijks

Rijks-museo eli Alankomaiden kansallismuseo on Hollannin suosituin yksittäinen museo, ja sekin sijaitsee käytännöllisesti vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä sekä Van Gogh että Stedelijk-museosta. Emme kuitenkaan suosittele kaikkea kolmea nähtäväksi saman päivän aikana. Rijks on nimittäin valtava, museon kokoelmiin kuuluu noin miljoona esinettä. Tavallisesti näistä on kerrallaan esillä noin 8 000 taideteosta. Siinäkin riittää nähtävää. Ja jo rakennus itsessään on näkemisen arvoinen. Sitä remontoitiin noin 10 vuotta ennen kuin museo avattiin uudessa loistossaan vuonna 2013.  Ehdottomasti näkemisen arvoinen on Rembrandtin Yövartio, jolle on oma huoneensa museossa. Toki myös maalaus on iso: 3,63 x 4,37 metriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moco

Moco on omistettu taidemaailman kapinallisille ja rocktähdille. Tämä yksityinen museo avattiin vuonna 2016 tunnettujen paikallisten galleristien Lionel ja Kim Logchiesin toimesta. Kohokohtiin kuuluu pysyvä Banksy-näyttely, jossa on huikeat 50 teosta. Myös jatkuvasti vaihtuvat poptaiteen tunnetuimpien nimien tilapäisnäyttelyt ovat hyvä syy käydä Mocossa.

Foam

Amsterdamissa on myös lukuisia valokuviin keskittyviä museoita, ja Foam on niistä se tunnetuin. Museon parasta antia on melko tiuhaan vaihtelevat näyttelyt eli Foam on aina visiitin väärti. Foam on myös enemmän kuin pelkkä museo. Se järjestää valokuvien kerääjille tarkoitettuja kursseja, sillä on oma visuaalisesti näyttävä lehti, ja sen jatko-opiskelijoiden work shopit ruokkivat Foamiin jatkuvasti uusia erinomaisia näyttelyitä.

Straat

Graffiteista on tullut vuosien varrella arvostettu taiteen muoto. Tämä näkyy hyvin Straat-museossa, jota jotkut pitävät jopa maailman suurimpana katutaidemuseona. Näytillä on yli 130 katutaiteilijan 150 taideteosta. Teokset ovat eri puolilta maailmaa, ja ne ovat esillä näyttävästi juuri oikeanlaisessa ympäristössä – entisessä telakassa. Sisäänkäynnin luona seinän on maalannut brasilialainen Eduardo Kobra, ja teos on peräti 24 metriä korkea muotokuva hymyilevästä Anne Frankista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fashion For Good

Fashion For Good on yhdysvaltalaisen Local Projects -studion suunnittelema interaktiivinen museo, joka kertoo muoti- ja tekstiiliteollisuuden erilaisista innovaatioista. Samalla museolla on myös syvempi tarkoitus; kävijöille opetetaan kuin huomaamatta, kuinka muotiteollisuus voi toimia vastuullisesti myös kestävän kehityksen ehdoilla.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Vesa Eskola ja museot

Luetuimmat