Viking Line Gabriella

Matkailu Ulkomaanmatkailu 8.12.2018

Helppo joulu Itämerellä vie kielen

Joulupöytä on oiva syy merimatkailla Ruotsiin ja Viroon. Tarjolla on monia uusia makuelämyksiä myös kasvisruoan ystäville – perinteisiä jouluherkkuja unohtamatta.

On vaivatonta käydä valmiiseen juhlapöytään – ystäväporukalla tai vaikka koko suvun voimin.

Viking Line – jouluristeilyt yhä suositumpia

Yhä useampi on halukas risteilemään joulun aikaan. Jouluristeilyjen suosion ymmärtää, sillä tarjolla on helppo irtiotto kiireestä.

Punaisilla laivoilla ennakoidaan myytävän ennätykselliset 200 000 joulubuffetia.

– Näyttää vahvasti siltä, että myös lapsiperheet ovat löytämässä jouluristeilyt, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo.

Viking Line Gabriellan keittiömestari Kari Jaakkola

Viking Line Gabriellan keittiömestari Kari Jaakkolan suosikki on imelletty perunalaatikko.

– Olen kotoisin Pohjanmaalta.

Jaakkolan mukaan jouluantimissa erityistä on kylmien ja lämpimien kalavaihtoehtojen runsaus. Joulupöytä on myös aiempaa kevyempi kiitos aiempaa useampien vegaanisten vaihtoehtojen.

Suomi vs. Ruotsi – tasapeli

Punaisten laivojen joulupöydässä on tarjolla suomalaisille tuttujen jouluruokien lisäksi ja myös ruotsalaiset jouluruuat, joita ovat monet erilaiset sillit ja muut kalavaihtoehdot.

Kukin taaplaa tyylillään. Siinä missä suomalaismatkailija valitsee lanttulaatikon, naapurimaan laivavieras nostaa lautaselle janssoninkiusausta. Kumpikin vaikuttaa tyytyväiseltä.

Kinkun kanssa on tarjolla kolmea sinappia. Laivan oma sinappi on imelänä lempeä tapaus, mutta skoonelainen sinappi karista karstat sieraimista.

Laivayhtiön joulupöydän suunnittelusta vastaa ruotsin kokkimaajoukkue, joka muuten oli voitokas vastikään päättyneissä kokkijoukkueiden maailmanmestaruusmittelöissä.

Joulupöydät punaisilla laivoilla on katettu 26.12. saakka.

Uusi alus tulee 2021

Turku–Tukholma -reitillä alkaa vuoden 2021 alussa risteillä uusi punainen alus.

– Vaikka alus on tilattu kiinalaistelakalta, nousee suomalaisen työn osuus 40–50 prosenttiin, Christa Grönlund taustoittaa.

Uudelle alukselle mahtuu 2 800 matkustajaa, ja miehistön koko on 200 henkeä. Hyttejä tulee 922. Aluksen pituus on 218,5 metriä, leveys 35 metriä ja nopeus on 22,1 solmua.

Eckerö Line – kestosuosikit: katkaravut ja graavilohi

Eckerö Linen Helsingin ja Tallinnan väliä kyntävällä m/s Finlandialla jouluviikkojen juhlapöydän kestosuosikkeja ovat katkaravut ja graavilohi. Jouluisten klassikkomakujen lisäksi tarjolla on nykysuuntausten mukaisesti vegaanisia vaihtoehtoja, kerrotaan Eckerö Linelta.

Sillierikoisuuksia ovat portviinisilli sekä munakoisoista ja porkkanasta tehty vegaaninen lasimestarin silli.

Luomutuotteiden tarjontaa on niin ikään monipuolistettu.

Viron juhlavuoden kunniaksi

Eckerö Line M/S Finlandian keittiöpäällikkö Tuomas Sillanpää

Savustettu kalkkuna ja ankkapatee sekä Viron 100-vuotisjuhlavuoden ruokalaji eli marinoidut sienet ovat mainioita makuelämyksiä. Aluksen keittiöpäällikkö Tuomas Sillanpää kertoo, että virolaismatkailijoiden suosikki on mureaksi muhineet porsaansiivut ohra-hapankaalin kera – maistuu suomalaisellekin. Perinteisen joulukinkun lisäksi tarjolla on paahdettua häränfileetä punaviinikastikkeella.

Kasvissyöjille on tarjolla kermamuhennettua lehtikaalia sekä paneroitua kukkakaalia voissa paistettujen porkkanoiden ja hunajapaahdettujen hasselpähkinöiden kera.

Jouluiset juhlapöytä on katettu ensi vuoden alkuun eli tammikuun ensimmäiseen päivään saakka.

Myötätuulta purjeissa

Helsingin ja Tallinnan välisellä vilkkaalla meritiellä liikennöivä Eckerö Line kuljetti viime vuonna noin 1,5 miljoonaa matkailijaa. Yhtiöstä arvioidaan, että reitin matkustajamäärä kasvaa tänä vuonna arviolta 1,8 miljoonaan matkustajaan. Uuden Länsiterminaali T2:n mahdollistama aikataulujen rukkaus on tuonut tarjolle kolme edestakaista päivittäistä vuoroa.

M/s Finlandia jää heti ensivuoden alussa parin viikon huoltotauolle, jossa käydään läpi niin laivan tekniikkaa kuin sisätiloja. Tässä yhteydessä noin 129 hyttiä remontoidaan. Käytävämatot ja ravintoloiden matot uusitaan. Myös aluksen ravintoloiden kalustusta ja kulkuväyliä kohennetaan.

Tallink Silja – joulupöydän satakunta vaihtoehtoa

Ruoka on tärkeällä sijalla kaikilla Tallink Siljan sinivalkoisten Itämeren reiteillä. Esimerkiksi Helsingin ja Tukholman väillä risteilevän Silja Serenaden joulunajan ruokamenekki on huomattava: kinkkua kuluu 1 200 kiloa, lanttulaatikkoa 800 kiloa ja erilaisia lohikaloja 2 100 kiloa.

Eri alusten joulupöydät ovat toistensa kaltaisia. Tarjolla on satakunta erilaista maukasta vaihtoehtoa – jos jälkiruuatkin lasketaan mukaan ja nehän lasketaan!

– Klassikkoruokien lisäksi tarjolla on aiempaa enemmän kasvis- ja vegaaniruokaa, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Aterioinnin eettisesti kestävä näkökulma on sekin huomioitu.

– Esimerkiksi kaikki katkaravut ja sillit on kalastettu vastuullisesti. Niiden alkuperä voidaan jäljittää yksittäisiin kalastajiin saakka, Nöjd kertoo.

Virolaisella twistillä

Baltic Queen -aluksen keittiömestari Rainer Kurikjan

Tukholman ja Tallinnan välisellä reitillä kulkevan Baltic Queen -aluksen keittiömestari Rainer Kurikjan esittelee ylpeänä joulupöydän antimia.

Silliosasto, graavilohi ja katkaravut ovat tuttuja jouluantimia. Tällä reitillä jouluruuissa on tarjolla muutama erityinen virolainen herkku. Kurikjan esittelee erityisen mieluusti oman virolaisen joulusuosikkinsa eli verimakkaran. Virolaisia toiveruokia ovat siian tilalla tarjolla olevat nahkiaiset sekä hapankaali.

Tallink Siljan alusten joulupöydät on katettu 26.12. saakka.

Serenade uudistui, Symphony seuraa

Suomessa vuonna 2009 rakennettu Baltic Queen kyntää merta virolaisella miehistöllä. Alukseen mahtuu 2 800 matkustajaa.

Helsingin ja Tukholman välillä liikennöivä Silja Serenade uudistui vastikään lähes kauttaaltaan.

Silja Symphony kokee Serenaden samankaltaisen kohennuskuurin ja huollon tammikuun tullen.

Rauman telakalta tulee uusi sinivalkoinen laiva Helsingin ja Tallinnan väliselle reitille. Siitä on jo aiesopimus. Uusi laiva valmistuu vuonna 2021, mutta sen tarkempi ajankohta on vielä avoinna.

Varaa jouluristeily ajoissa!

Risteilyt ja reittimatkat Tukholmaan ja Tallinnaan ovat näin joulun alla varsin suosittuja, joten omansa kannattaa varata ajoissa, jotta matka onnistuu toivottuna ajankohtana ja toivotussa hyttiluokassa.

Lisää: www.tallinksilja.fiwww.eckeroline.fiwww.vikingline.fi

Jaa artikkeli