Matkailu Kotimaanmatkailu 4.8.2014

Historiallinen Mustio

Mustion puitteissa voi nauttia myös kesäteatterista, konserteista, muumeista ja elokuun rapufestivaaleista.

Mustion kartanoa komeampia puitteita kesäretkelle on vaikea keksiä. 1787 perustettu linnanpuisto on jo nähtävyys sinänsä. Vastaavaa kokonaisuutta saa Suomessa hakemalla hakea, joten tutustumiseen kannattaa varata aikaa.

Ensimmäiset viitteet asutuksesta Mustiossa ulottuvat aina kivikaudelle saakka. Dokumentoitua historiaa riittää 1300-luvulta ja maan ensimmäiseksi arvioitu rautaruukki perustettiin alueelle jo 1500-luvulla Kustaa Vaasan käskystä.

Varsinainen kukoistuskausi Mustiossa alkoi selvästi myöhemmin, eli 1700-luvulla. Tuolta ajalta on peräisin muun muassa Mustion ”linna”, joka on maan suurin asuinkäyttöön rakennettu puurakennus. Nykyään se palvelee värikkäiden vaiheiden ja mittavan entisöintiurakan jälkeen kiinnostavana museona. Tasatunnein starttaava opastettu kierros näyttävissä puitteissa on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Historiallisesti Mustiossa on oltu edellä aikaa myös autojen suhteen. Legendaarinen kamariherra Hjalmar Linder toi Mustioon suurella todennäköisyydellä maan ensimmäisen yksityiskäytössä olleen auton heti 1900-luvun alussa.

Mustiossa on panostettu vahvasti majoitus- ja ruokatarjontaan ja sen huomaa myös käytännössä. Lautaselle katetaan sesongin parhaita makuja mahdollisimman läheltä. Tavoitteena on olla maan parhaimpiin kuuluva matkailukohde maaseudulla. Kesäsesongin aikana pöytävaraus on suositeltava myös lounasaikaan.

Mustion puitteissa voi nauttia myös kesäteatterista, konserteista, muumeista ja elokuun rapufestivaaleista.

mustio.fi

mustionlinna.fi

Jaa artikkeli

Mustio

Raasepori