Matkailu 20.4.2018

Kuusi vinkkiä lentomatkustajalle – luvassa sujuvampaa matkantekoa Helsinki-Vantaalla

Finavia listasi keinot, joilla Helsinki-Vantaa pyrkii helpottamaan ja sujuvoittamaan matkustamista.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärän odotetaan nousevan 20 miljoonaan jo vuoden 2018 aikana. Kasvusta huolimatta matkustajat odottavat mukavaa ja mutkatonta matkustusta, mikä vaatii lentoasemalta sujuvia prosesseja ja toimivia palveluita.

Tämän haasteen kanssa painiva Finavia listasi kuusi vinkkiä, joiden avulla matkan pitäisi sujua vähemmällä stressillä ja ripeästi.

Parkkipaikka ennakkoon

Matkustajat, jotka suuntavat lennolle omalla autolla, voivat helpottaa matkastressiään varaamalla kentältä parkkipaikan ennakkoon.

Ennakoiminen kannattaa muun muassa siksi, että ennakkovaraajat saavat parkkihallin puomin avaavan QR-koodin puhelimiinsa, minkä luvataan vähentävän sähläystä parkkihallin porteilla, eikä paperisen parkkilipukkeen hukkaamisesta ole huolta matkan aikana.

Parkkipaikan ennakkovaraaminen Helsinki-Vantaan mobiiliapplikaation kautta joko P1- tai P2-pysäköintihalliin tarjoaa matkustajille puolestaan pääsyn turvatarkastukseen Premium Lanea pitkin.

Pysäköinnin hinta on alkaen 42 euroa per viikko, mikä on useimmille edullisempi ratkaisu kuin edestakainen taksimatka lentoasemalle.

Pysäköintimaksu

Turvatarkastusjonot lyhyinä

Turvatarkastuksen jonotustilanne voi vaihtua nopeastikin, mutta Helsinki-Vantaalla jonotusajat pysyvät Finavian mukaan yleensä alle vartin mittaisina.

Voit tarkastaa reaaliaikaisen arvion jonotusajasta eri turvapisteille aseman verkkosivuilta ja ajoittaa kentälle saapumiseen ajankohtaan, jolloin turvatarkastuksessa todennäköisesti on lyhimmät jonot.

Sujuva lentojen vaihto

Jatkolennolle ehtiminen on takuuvarma stressin aihe. Helsinki-Vantaan etuna moneen muuhun kasvavaan kenttään on sen kompakti koko ja suhteellisen ruuhkattomat tilat, joiden ansiosta koneen vaihtaminen on sujuvampaa, eikä vaihtoaika kulu pelkkään jonottamiseen.

Parhaimmillaan vaihdosta voi selvitä Helsingissä vain 35 minuutissa. Finavian mukaan monilla muilla eurooppalaisilla suurlentokentillä minimivaihtoaika on tunnin tai puolitoista.

Sini Kaikkonen Finavian asiakaspalvelusta kertoo, miten matkustajan kannattaa varautua erilaisiin vaihtoihin:

  • Siirtymä Schengen-alueen sisällä – esimerkiksi Kittilästä Pariisin matkustavat voivat kävellä suoraan portilta toiselle.
  • Siirtymä Schengen-alueelta Schengen-alueen ulkopuolelle – Kittilästä Tokioon lentävät joutuvat kulkemaan rajatarkastuksen läpi.
  • Siirtymä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle – Lennettäessä Tokiosta Kittilään matkustajat kulkevat sekä turva- että rajatarkastuksen läpi.
  • Siirtymä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueen ulkopuolelle – lentokentästä ja saapumispaikasta riippuen matkustajat saattavat kulkea turvatarkastuksen läpi.

– Eniten aikaa kuluu siirryttäessä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle, Kaikkonen tiivistää.

Minimivaihtoaika tällaisessa vaihdossa on 40 minuuttia.

Lentokenttä

Passintarkastusautomaatit avuksi

Helsinki-Vantaan automaattiset rajatarkastusportit ovat helppokäyttöisiä: passintarkastukseen kuluu Finavian mukaan nopeimmillaan vain 15 sekuntia.

Kaikilla suomalaisilla tulisi nykyisin olla biometrinen EU-passi, jolla passiautomaattia voi käyttää.

Myös EU:n ja Schengen-alueen maiden Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin sekä Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden-Seelannin kansalaiset, joilla on biometrinen passi, voivat käyttää rajatarkastusautomaatteja.

Ilmainen avustuspalvelu liikuntarajoitteisille

Liikuntarajoitteisille matkustajille tarjotaan Helsinki-Vantaalla ilmaista avustusta.

– Liikuntarajoitteisten matkustajien asiakaspalvelu on tärkeä osa lentokentän matkustuskokemusta. Tämä on lentoasemille myös kasvava asiakasryhmä, joten palvelujen ylläpitoon ja kehittämiseen kannattaa satsata, yhteistyössä liikuntarajoitteisia matkustajia edustavien järjestöjen kanssa, toteaa Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki.

Avustuspalvelun lisäksi Helsinki-Vantaa tarjoaa liikuntarajoitteisille matkustajille ilmaisia pysäköintipaikkoja. Matkustajat, joilla on erityistarpeita, voivat käyttää erillisiä turvatarkastuslinjoja terminaaleissa 1 ja 2.

Jokaisesta kerroksesta löytyy myös liikuntarajoitteisille sopivia WC-tiloja ja hissejä. Lisäksi matkustajat, joilla on heikentynyt kuulo, voivat kuunnella lentoaseman kuulutukset infopisteiden erikoislaitteiden (induktiosilmukan) avulla.

Myös lapsiperheet huomioitu

Lapsiperheiden kannattaa käyttää omaa, perheille tarkoitettua turvatarkastusporttia. Näin lasten kanssa pääsee nopeammin ja helpommin siirtymään porttialueelle. Turvatarkastuksen jälkeen lentoasema tarjoaa lastenvaunuja lainaan maksutta.

Lentokentän leikkialueet löytyvät porteilta 16, 20, 30 ja 38.

Portin 16 tuntumassa vähän vanhemmat lapset ja nuoret voivat lisäksi hurjastella autopelien parissa.

Omat puhelimet ja pelilaitteet saa näppärästi ladattua lentoaseman lukuisissa latauspisteissä, ja lentokentän langaton netti  on rajoituksetta ja maksutta kaikkien matkustajien käytössä.

Kaikkiin lentoaseman ravintoloihin mahtuu rattaiden kanssa, ja useista paikoista löytyy lapsille suunnattu ruokalista ja syöttötuoleja.

Lähde: Finavia Kuvitus: Moottorin arkisto Antti Hentinen ja Roman Razinkov

Jaa artikkeli