Maarianhaminan merenkulkumuseo

Matkailu Kotimaan helmi 11.4.2022

Maarianhamina viekottelee merellisyydellään

Maarianhamina tarjoaa mukavaa lomailua kaupunkiympäristössä, kuitenkin aivan meren äärellä.

Merihenkisistä houkutuksista vetoavat esimerkiksi esteettömän museoalus Pommernin lähellä sijaitseva Ahvenanmaan merenkulkumuseo, joka on myös lapsiperheiden suosiossa.

Museossa voit kokeilla, miltä tuntuu ajaa laivaa kapeikossa ja tutustua vaikuttavaan kokoelmaan purjelaivojen pienoismalleja.

Huhtikuun alussa avautuu uusi näyttely, Merihirviöt, joka sijoittuu aikaan, jolloin maa oli litteä ja meri kuhisi hirviöitä. Näyttely vie museon vieraat vaarallisille vesille Carta Marina -kartalla vuodelta 1539, ja kohtaa historiallisia tosiasioita sekä myyttisiä merihirviöitä.

Maarianhaminan merenkulkumuseo

Maarianhaminan merenkulkumuseo.

Perinnepurjealuksia Merikorttelissa

Maarianhaminan itäsatamassa sijaitsevassa Merikorttelissa voi kokea palasen elävää merellistä historiaa. Alueella voi tutustua veneenveistoon, raudantaontaan ja muihin käsityötaitoihin, joita edelleen tarvitaan perinnealusten rakentamisessa.

Merikorttelissa on rakennettu muun muassa tunnetut purjealukset Linden ja Albanus, ja siellä voi tutustua parhaillaan rakenteilla olevan Emelian tilanteeseen. Laiva valmistunee vuosien 2023–2024 aikana.

Merikorttelin alueella on monenlaista nähtävää ja koettavaa, kuten museokauppa, ravintola, käsityötalo SALT, korupaja Guldviva sekä Merimoottorimuseo.

Merikortteli toimii myös vuotuisten Maarianhaminan Meripäivien tapahtumapaikkana.

Amalias Limonad

Limonaditehtaan juomia laiturilla. Kuva: Amalias Limonad

Hyvät yöunet keskustassa

Maarianhaminan keskustassa on monia hyviä hotelleja. Aivan rannan tuntumassa, Alandica kulttuuri- ja kongressikeskuksen naapurissa sijaitsevassa Hotell Arkipelagissa voi yöpyä vaikkapa saarimaakunnan tunnetuimman vaikuttajan, Anders Wiklöfin nimikkosviitissä.

Arkipelagilla on myös suosittu puistoravintola Arken Garden, joka tuntuu olevan kesäiltoina kaupungin yöelämän keskus. Elävää musiikkia ja hyvää ruokaa, joten miksipä ei? Menulistalta valitsimme jättirapucesarsalaatin ja lohitacot, mainiota ruokaa mukavan lomapäivän päätteeksi. Arkipelagin toisessa ravintolassa, Compagnietissa, on kuulemma Pohjolan laajin ginivalikoima, näyttävä Itämainen sisutus sekä upeaa ruokaa. Peliporukoille on tarjolla biljardi, shuffleboard sekä boule.

Muita suosittuja keskustahotelleja ovat Park Alandia Hotell sekä Hotell Pommern.

Calypso Bar

Calypso Bar. Kuva: Kim Lindström

Ravintolamaailma uudistuu

Maarianhaminan ravintolakeskittymän, Lilla Torgetin alueella sattuu ja tapahtuu jatkuvasti uutta.

Vieraillessamme suositussa Ravintola Indigossa omistaja Stig Grönlund esitteli meille vielä keskeneräistä saneeraustyötä. Tällä hetkellä tilat ovat jo valmiina. Alakerrassa toimii perinteinen skandinaavinen ravintola ja yläkerrassa herkutellaan bistro-listan annoksilla. Yläkerrassa on myös uusi Calypso Bar. Kesällä asiakkaiden suosiossa on terassi, josta löytyy myös hyviä paikkoja vältellä kuumimpia kesähelteitä.

Dino’s Bar & Grill on Lilla Torgetin rockbaari, jossa kuullaan usein elävää musiikkia.

Brasserie Ångbåtsbryggan sijaitsee itäsatamassa, aivan rannan tuntumassa. Ruoat valmistetaan avokeittiössä, joten asiakkaat voivat seurata kokkien työtä. Tarjolla on sekä mereneläviä että herkkuja grillistä. Ravintolan katot ja seinät on valmistettu lasista, joka välittää merellisen tunnelman myös sisätiloihin.

Brasserie Ångbåtsbryggan

Brasserie Ångbåtsbryggan. Kuva: Ångbåtsbryggan

Eväät mukaan matkalle

Ahvenanmaan pääsaarella on eri kohteisiin niin lyhyet yhteydet, että aamiais-, väli- ja iltapalatarvikkeet kannattaa hankkia Maarianhaminasta. Esimerkiksi Fina Fiskenistä saa eri tavoin käsiteltyjen kalojen ohella hyvää sushia ja katkarapuvoileipiä. Makeanhimoa voi puolestaan tyydyttää Kauppakeskus Maxingessa sijaitsevan Iwa Konditori & Cafén herkuilla.

Laivalla ympäri saariston

Sunnan II -laiva liikennöi koko kesäkauden Ahvenanmaan saaristossa: Maarianhaminan ympäri, Kastelholmaan ja Degerbyhyn (Föglö). Laiva tekee myös lounas- ja päivällisristeilyitä sekä erikoisristeilyitä.

Jaa artikkeli