Matkailu 11.2.2024

Masters of the Air: toisen maailmansodan pommituslaivueen lentokenttä museona

Apple TV+:lla pyörii parhaillaan kolmas osa Tom Hanksin ja Steven Spielbergin toiseen maailmansotaan liittyvässä eeppisessä tarinankerronnassa. Myös 100. pommituslentolaivueen vanha lentokenttä itäisessä Englannissa pitää laivueen muistoa yllä.

Band of Brothers eli Taistelutoverit on monille historiasta ja etenkin legendaarisen USA:n 101:n maahanlaskudivisioonan vaiheista kiinnostuneille yksi parhaita tv-sarjoja. Varsinkin Bastognen taistelut mittasivat sen sotilaiden sietokykyä. Olemme käyneet jo noilla vanhoilla taistelukentillä ja hienossa alueen taisteluihin keskittyneessä museossa.

Taistelutovereita seurannut Pacific-sarja keskittyi puolestaan Tyynenmeren taisteluihin. Ja nyt kolmannessa televisioinnissa siirrytään ilmaan ja seuraamaan Englannissa toimineen USA:n armeijan 8. ilmavoimien pommituslentoja Saksaan.

Draaman keskiössä ovat 100. pommituslentolaivueen miehistö. Heidän tukikohtansa sijaitsi sodan aikaan Thorpe Abbotts nimisellä paikkakunnalla Norwichin ja Ipswichin välissä, muutaman tunnin ajomatkan päässä Lontoosta.

Historian muistaminen on tärkeää

Museo ei ole järin iso, ja siellä on turha odottaa näkevänsä vanhoja B-17 lentäviä linnoituksia tai muitakaan lentokoneita.

Tai no, pienoismalleina ne ovat toki esillä. Muuta vanhaa sodanaikaista rekvisiittaa löytyy sitten kyllä riittävästi. Niiden avulla luodaan sen verran ajankuvaa, että tukikohdassa päästään kiinni toisen maailmansodan tunnelmiin.

Paikallinen maanviljelijä oli jo valmis raivaamaan alueen vanhat rakennukset peltojen tieltä, mutta muutama entusiasti sai hänet onneksi vakuutettua siitä, että vanhan lentokentän ja lentotornin muistoa kannattaa vaalia. Niinpä maanviljelijä antoi alueen rakennuksineen 99 vuodeksi sinne perustetun museon käyttöön.

Historialliset museot ovat jo siitäkin syystä tärkeitä, että ne pistävät miettimään menneitä ja antavat usein perspektiiviä asioihin. Museo koostuu vanhasta tornista ja muutamasta muusta rakennuksesta. Etenkin vanha lennonjohtotorni vanhoine kalusteineen ja varusteineen on hieno.

Nuorten miesten sota

Iso osa USA:n armeijan 8. ilmavoimien miehistöistä oli vain parikymppisiä nuoria lapsenkasvoisia miehiä. He lensivät pitkiä lentoja – aluksi ilman hävittäjäsuojaa – saksalaisten hallitsemassa ilmatilassa. Tappiot olivat välillä kovia. Tästä johtuen 100. pommituslentolaivuuen lempinimi on Bloody Hundredth.

Laivue lensi ensimmäisen taistelulentonsa 25. kesäkuuta 1943 ja viimeisen 20. huhtikuuta 1945. Noiden 22 kuukauden aikana laivue suoritti 8630 tehtävää, joissa menetettiin 177 lentokonetta. Miehistöä menehtyi 732.

Harva tietää, miten suuren osan USA:n sotavoimien kokonaistappioista Englannissa sijainneet laivueet kärsivät. Yli puolet Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien tappioista toisessa maailmansodassa aiheutui pelkästään kahdeksannen ilmavoimien tappioista. Tappiot olivat yhteensä yli 47 000 kaatunutta, joista yli 26 000 kuollutta.

Kaikki tämä nousee tunteikkaasti pintaan laivueen historiaa esittelevässä museossa. Nuoret miehet kantoivat ison roolin Saksan sotakoneiston hyydyttämisessä.

Museon kotisivut: https://www.100bgmus.org.uk/

Jaa artikkeli