Copyright-Ismo-Marttinen-WWF

Matkailu 19.5.2017

Matka: Norppabongausta kotisohvalta toukokuun ajan

Norppabongauksen kuumin sesonki on juuri nyt ja mikä parasta, netissä suoraa lähetystä välittävän Norppalive-kameran avulla harvinaisen saimaannorpan voi nähdä kotisohvaa jättämättä.

Saimaannorpat nousevat keväällä rantakiville. Pelkästä auringonpalvonnasta ei ole kyse, sillä talven jäljiltä norppa vaihtaa karvansa. Havaintojen kannalta paras sesonki osuu yleensä toukokuuhun. Karvanvaihdon jälkeen Saimaan vesissä viihtyvän norpan näkeminen kuivalla maalla on huomattavasti harvinaisempaa.

Norppabongauksesta kiinnostuneen ei välttämättä tarvitse suunnata Saimaalle saakka harvinaista eläintä ihmetelläkseen. WWF Suomi yhteistyökumppaneineen on pystyttänyt salaisen norppakiven tuntumaan kameran, jonka taltioimaa kuvaa välitetään Norppalive-nettisaitille ympäri vuorokauden.

WWF:n Norppaliven tarkoitus on lisätä ihmisten tietoisuutta saimaannorpasta ja sen elintavoista sekä kasvattaa halua suojella maailman harvinaisinta hyljettä.

Norppalive – toinen tuotantokausi käynnissä

Norppalive-kameraa kokeiltiin ensimmäisen kerran vuosi sitten. Suuren suosion myötä kamera päätettiin virittää uudelleen. Paikka on sama, joten kivelle saattaa nousta tuttuja hahmoja. Norpat tiedetään paikkauskollisiksi, mutta uhanalaisen eläimen näkeminen vaatii myös tuuria.

– Erittäin uhanalaisten saimaannorppien liikkeitä ei voi ennustaa täydellä varmuudella. Niinpä emme voi taata tai vaatia, että ne ilmestyvät kameran eteen välittömästi. Kamera on kuitenkin asennettu tuttuun paikkaan, jossa norpat ovat jo useana vuonna viihtyneet. Uskomme, että ennalta-arvaamattomuus on iso osa Norppaliven viehätystä, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Norppalive

Muutaman viikon aikana kuvauskivellä on tehty jo useampia norppahavaintoja, joten viikonlopun sähköisen luontoretken onnistumiselle on hyvät mahdollisuudet.

Livelähetys on katsottavissa osoitteessa wwf.fi/norppalive

Lähde ja Norppalive-kuva: WWF Suomi Pääkuva: Ismo Marttinen, WWF

Jaa artikkeli