Matkailu Kotimaanmatkailu 26.5.2015

Matka: Unta putkessa

Yöpyminen lentokentällä: umpisurkea ratkaisu vai elvyttävä elämys?

Iltayhdeksän jälkeen alkaa olla uneliasta, vaikkei Helsinki-Vantaan lentokenttä varsinaisesti nuku koskaan. Ravintolat ja kaupat sulkevat ovensa. Puoliltaöin käytävät hiljenevät entisestään.

Aamun ensimmäisiä jatkolentoja kärkkyvät matkalaiset etsivät siedettävää lepopaikkaa yöksi terminaalin ja kahvilan penkeiltä. Muutama väsynein makaa matkatavaroineen kiepillä hallin lattialla. Parinsadan metrin päässä olisi tarjolla petipaikkakin, mutta sitä eivät kaikki tiedä. Vielä.

Oma peti kullan kallis

Iltapala järjestyy läpi yön palvelevasta kahvilasta. Kun ei paljoa odota, yllättyy iloisesti. Paitsi kassalla. Lentokentällä ateriaan on yritettävä suhtautua investointina. Tyhjällä mahalla ei jaksa nukkua.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta voi vuokrata kompaktin GoSleep-petipaketin, joka tarjoaa makuuasennon, omaa rauhaa ja virtaa matkapuhelimelle.

Petiputki löytyy porteille johtavan käytävän varrelta. Schengen-alueen ulkopuolelle matkaaville on tarjolla oma petirivi, mutta sille puolelle ei kotimaan lentolipun kanssa ole asiaa.

Riittääkö happi?

Kengät on viisainta jättää ulos. Monestakin syystä. Matkatavaroille on varattu tila nojatuoliksi muuntuvan pedin istuinosan alta. Matkapuhelin saa virtaa usb-pistokkeesta. Peitto ja tyyny ovat maksullisia lisävarusteita ja lakanoiden sijaan kapselissa maataan napakalla nahkaverhoilulla.

Mieleinen asento viimeistellään sähköisesti. Petiputken peittävä kansi liukuu kiinni vaivattomasti makuulta. Ilmareiät päästävät sisälle valoa. Aluksi mietityttää, riittääkö happi, mutta sitä ongelmaa ei ole.

Viisi tuntia unta

Muutaman millin paksuinen kansi päästää ulkopuoliset äänet läpi selvästi, mutta lentokenttäyöpyjä arvostaa yksityisyyttä. Kannen alla on piilossa katseilta, eikä tavaroita tarvitse vahtia unissaan. Omaa tilaa on käytössä kaikkiaan noin parin metrin mitalta. Yksin ei ole ahdasta. Kaksin ei makuulle sovi.

Naapurissa nukutaan ääni päällä. Siivoojan moppi sihisee lähellä ja korkokengät kuulee jo kaukaa. Huonouniselle nukkuminen on taatusti vaikeaa, mutta väsyneenä uni tulee väkisin. Korvatulppien käyttö uniputkessa on riskipeliä, sillä herätyskello saattaa jäädä kuulematta.

Uutuus herättää kiinnostusta ja uteliaita höpöttäjiä riittää petirivin tuntumassa alkuyöhön asti. Joensuun, Tampereen ja Hong Kongin lentojen lähdettyä lähimmät portit hiljenevät ja rauha laskeutuu. Jossain vaiheessa tulee uni. Tottumattoman uni on pätkittäistä, mutta unta kertyy lopulta siivuina viisi tuntia. Sillä jaksaa.

Kotimainen keksintö

Maailmalla unimunia on jo käytössä Dubaissa, Abu Dhabissa, Brasiliassa ja Japanissa. Kokonaisuus on Pieksämäkeläisen Short Rest Solutions Oy:n kehittämä.

Helsinki-Vantaan lentokenttä tarjoaa uniputkipalvelua matkalaisille ensimmäisenä Euroopassa. Schengen-alueen ulkopuolelle suuntaavien matkalaisten tarpeisiin on varattu 15 uniputkea portilla 38. Niistä peritään yhdeksän euron tuntivuokraa.

Lähemmäs matkustavien ulottuvilla portin 18 tuntumassa petipaikkoja on tarjolla kevään aikana viisi. Tutustumisvaiheen aikana käytöstä ei peritä vuokraa, mutta petipaikkaa ei myöskään voi ennakkovarata.

Uniputkeen pääsee myös Joroisissa. Torkkutarpeen iskiessä oikea osoite on Jari-Pekka -huoltamo, jossa on koekäytössä väsähtäneen autoilijan iloksi yksi uniputki.

Jaa artikkeli