Matkailu Matkalla sattuu 4.1.2020

Matkalla sattuu: Tarvitsenko matkavakuutusta Euroopan reissulla?

Matkailija pohtii, eikö eurooppalainen sairaanhoitokortti riittäisi muutaman viikon lomamatkalla.

Keski-ikäinen mies on aikeissa lähteä muutamaksi viikoksi Eurooppaa. Hänellä on Kelasta hankittu Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja hän aikoo matkansa aikana pysyä EU-alueella. Mies miettii matkavakuutuksen tarpeellisuutta. Hänellä on se vakaa käsitys, että Suomen valtio tai EU kyllä auttaa kansalaista hädässä, jos jotain sattuu?

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan matkavakuuttamisen asiantuntijat oikovat väärää mutta sitkasta harhaluuloa. On siis väärä luulo, että esimerkiksi valtio maksaisi henkilön kotiinkuljetuksen, jos loukkaantuu tai sairastuu vakavasti ulkomailla. Valtiolla tai EU:lla ei ole tällaista velvollisuutta.

Lähtökohta on, että matkailija on itse vastuussa itsestään. Matkustaja- ja matkatavaravakuutukset eivät nekään korvaa kaikkea mahdollista, mutta jos esimerkiksi yllättäen sairastuu vakavasti ulkomailla ja tarvitsee kotiinkuljetuksen vaikkapa ambulanssilennolla, voi matkavakuutus korvata näitä suuriakin kustannuksia. Ambulanssilennolle voi kertyä hintaa viisinumeroinen summa. Näillä perusteilla matkavakuutuksen hankkiminen Euroopan matkalle ei ole laisinkaan huono idea.

Eurooppalaisesta sairaanhoitokortti on myös fiksua ottaa mukaan, sen voimin saa hoitoa vastaavasti kuin kyseisen EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalaiset.

Jaa artikkeli