matkailu rokotukset reseptit

Matkailu Uutinen 10.3.2019

Matkalle aina mukaan: lääkereseptit

Lääkemääräyksillä voi tarvittaessa todistaa, että matkailijalla on oikeus henkilökohtaisiin lääkkeisiin.

Monilla mailla on rajoitteita lääkkeiden maahantuontiin. Tietoa mahdollisista rajoituksista saa esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Matkalle tulee aina mukaan lääkemääräykset. Resepteillä voi tarvittaessa todistaa, että matkailijalla on oikeus henkilökohtaisiin lääkkeisiin. Suomen Tullin neuvoo, että mikäli lääkkeistä on vain sähköinen resepti (eResepti), tulee matkalle mukaan jokin seuraavista:

Lääkärin tulostama potilasohje, jossa on lueteltu kaikki matkailijalle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.

Apteekista saatava yhteenvetotuloste resepteistä.

Yhteenvedon omista resepteistä voi tulostaa Kansallisen Terveysarkiston palvelusta verkkopankkitunnuksilla.

Muista ottaa rokotus!

Matkailijan kannatta selvittää omalta lääkäriltä, millainen rokotesuoja on suositeltava missäkin päin maailmaa. Perusohjeena voi pitää sitä, että lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua viimeistään kuukautta ennen matkaa tarvittavien rokotusten, malarian estolääkityksen ja matka-apteekin järjestämiseksi. Jos

Kätevä tietolähde on www.terveyskirjasto.fi -sivusto, jonka ohjeet ovat asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kansallisiin hoitosuosituksiin. Tietoa saa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) matkailuterveysneuvonnasta.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti auttaa

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa ottaa mukaan. Kortti on maksuton ja sen voi anoa Kelasta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin avulla on oikeutettu saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaa kotiin. Hoitoon pääsee myös, jos kyseessä on raskauteen liittyvä hoito, synnytys tai pitkäaikainen sairaus. Hoito annetaan oleskelumaan käytännön mukaisesti.

Kortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta eikä se esimerkiksi oikeuta korvaukseen sairauden takia peruuntuneista matkasuunnitelmista tai sairaankuljetuksesta.

Lähde: Kela, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, www.terveyskirjasto.fi

Jaa artikkeli