Automatka Norja automatkailu Pohjoismaat

Matkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 30.7.2022

Menossa metsästysmatkalle Norjaan? – Muista muuttunut lainsäädäntö

Muuttunut lainsäädäntö on hyvä ottaa huomioon jos matkustaa Norjaan metsästysmatkalle, muistuttaa Tulli.

Lupa-asiat täytyy olla kunnossa, jos aikoo metsästysmatkalle Norjaan. Norjaan matkustettaessa metsästymatkalle oman aseen kanssa, metsästäjällä täytyy olla Euroopan ampuma-asepassi. Jos tällaista ei ole, erillinen lupa täytyy hakea Norjan poliisilta, Suomen tullista muistutetaan.

Norjan tulliviranomaisen verkkosivuilla sanotaan, että lupa täytyy hakea kaksi kuukautta ennen maahantuloa. Norjan lainsäädäntö asiassa on muuttunut vuonna 2021.

Kotimaassa käytettävä aselupa ei ole rajat ylittävässä liikenteessä vastaavan arvoinen asiakirja kuin Euroopan ampuma-asepassi.

– Jos Norjaan matkustavalla metsästäjällä ei ole Euroopan ampuma-asepassia, täytyy hänen hakea erillistä lupaa Norjan poliisilta. Metsästyslupa, aselupa ja ilmoitus rajanylityspaikalla eivät enää riitä. Mikäli lupa-asiat eivät ole kunnossa, jää metsästysreissu tekemättä, kertoo tulliylitarkastaja Jarkko Hietanen Kivilompolon tullitoimipaikalta.

Rajatulliyhteistyösopimuksen mukaisesti Suomen tulli voi hoitaa myös Norjan tullille kuuluvia tehtäviä.

Metsästysmatkailu on lisääntynyt

Metsästysmatkailu on Tullin näkemyksen mukaan lisääntynyt. Tullista sanotaan, että useimmilla Suomen ja Norjan välisen rajan ylittävillä metsästäjillä on Euroopan ampuma-asepassi, mutta myös aseluvan kanssa liikkujia on.

– Vaikuttaa siltä, että metsästysmatkailun suosio rajan yli on lisääntynyt, kun Suomessa pienriistalupia ei riitä kaikille halukkaille. Norjaan suuntaavat metsästäjät ovat olleet pääsääntöisesti hyvin perillä määräyksistä, eikä vaadittavissa asiakirjoissa ole aiemmin ollut pahemmin puutteita. Nyt Norjan lainsäädäntö on muuttunut, joten on tärkeää tarkistaa vaatimukset hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, Hietanen muistuttaa.

Suomen ja Norjan valtioilla on sopimus rajatulliyhteistyöstä, eli yhteistyöstä tullivalvonnassa ja tulliselvityksessä tarvittaessa. Suomen ja Norjan tulli työskentelevät Suomen ja Norjan välisellä maarajalla yhteisillä asemilla tiiviissä yhteistyössä.

Matkakohteen tuontirajoitukset ja -määräykset täytyy selvittää aina kyseisen maan viranomaisilta.

Lähde: Suomen Tulli, Norjan Tulli

Jaa artikkeli