ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Matkailu Ulkomaanmatkailu 28.10.2018

Päivän kuva: ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Mannheim ei ole erityisen mielenkiintoinen saksalaiskaupunki, mutta liikkumisen historiassa sillä on iso rooli.

Reinin ja Neckarjoen risteyksessä sijaitseva Mannheim yrittää olla mielenkiintoinen kaupunki. Keskustan komistus on 1886 rakennettu vesitorni ja sen puisto. Nykyinen 305 000 asukkaan kaupunki rakennettiin jo 1606 ruutukaavaa noudattavaksi – itse asiassa vuotta ennen kaupungin arvonimen saamista. Tästä seuraakin Mannheimin matkailumotto ”Leben. Im Quadrat.”, vaikkapa ”Elämä. Neliöön.” matematiikkaa kohti vitsaillen.

ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Mutta ehkäpä Mannheimin historia tarjoaa jotain jännittävää. Muutaman neliökorttelin päässä hotellilta alkaakin tapahtua. Legendaarista vesitornia vastapäätä sijaitsee Carl Benzin muistomerkki, sillä automobiilin keksijä patentoi moottorivaununsa juuri täällä. Lähes kirkkoreliefiltä näyttävä kiviveistos kuvaa auton luojan ja hänen keksintönsä yhdessä Benzin syntymä- ja kuolinvuoden kanssa.

ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Kiven vieressä on onneksi museoveistosversio itse patent-motorwagenista. Hevoseton vaunu ammensi vielä voimakkaasti hevoskärryistä ja polkupyöristä. Herra Benz puolestaan patentoi hiljalleen useita erityisesti polttomoottoriin liittyviä keksintöjä, jotka mahdollistivat ainakin aikaan nähden luotettavan toiminnan. 1885 hän rakensi ensimmäisen auton, jolle myönnettiin patentti 1886.

Mutta historiaa harvoin tekivät vain miehet ja ilman Carlin nokkelaa vaimoa, Bertha Benziä, automobiili olisi saattanut jäädä rikkaiden leikkikaluksi ja kuriositeetiksi. 1889 miehensä hankkeita henkisesti ja rahallisesti tukenut Bertha otti Carlin tietämättä ajoonsa silloisen Patent-Motorwagenin, peräti jo päivitetyn kolmosmallin, joka oli auton lopullinen läpilyöntiversio.

ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Rouva Benz otti mukaansa perheen teini-ikäiset pojat Eugenin ja Richardin ja lähti aamutuimaan elokuussa ratkomaan tietään kohti 96 kilometrin päässä sijaitsevaa Pforzheimia, jossa Berthan äiti asui. Varsinainen motiivi roadtripille oli kuitenkin todistaa Carlille, että kolmipyöräinen patenttiauto oli jo valmis laajamittaiseen myyntiin, eikä keksintöä kannattanut nyhertää ikuisesti suurelta julkisuudelta piilossa.

Matkan varrella sattui ja tapahtui tietysti paljon. Bertha joutui muun muassa putsaamaan tukkeutuneen polttoaineletkun hattuneulalla ja eristämään sähköjohdon sukkanauhalla. Samalla Bertha Benz keksi myös jarrukengät, sillä hän totesi, että jarrut toimisivat paremmin jos niissä olisi nahkaiset kitkapinnat, jotka hän tilasikin suutarilta. Bruschalissa seppä joutui korjaamaan autosta ketjun. Maailman ensimmäinen tankkaus kuului sekin ohjelmaan, sillä yhä toimiva Wieslochin kaupunginapteekki myi Benzin seurueelle heidän kaipaamaansa kevytbensiiniä.

ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Vuoria vältellyt seurue pääsi illan tullen Pforzheimiin, josta he lähettivät lennätinviestin Carl Benzille, että ”perillä ollaan, auto on meillä, palaamme parin päivän kuluttua”. Yhteensä sukulaisvisiitille kertyi matkaa 194 km. Julkisuuden lisäksi matkalla saatiin useita kehitysideoita autoon, joka esiteltiin maailmalle paranneltuna kolmosversiona 1889.

Elokuussa 1888 tapahtunut reissu sai 2008 kunnianosoituksen Bertha Benzin muistoreitin muodossa. Reitin alkupää puolestaan osuu niin ikään Mannheimin keskustaan, vain parin neliökorttelin päähän Carl Benzin muistomerkistä. Risteyksessä ei ole suurta muistomerkkiä maailman ensimmäisen autolainan ja roadtripin kunniaksi, mutta täältä se kaikki alkoi.

ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Koruton lähtöpiste muistoreitille.

Tiesittekö, että Mannheimissa toinen Karl, nimittäin Karl Dreis, keksi polkupyörän?
– Voisi sanoa, että ihmiset ovat jo pitkään yrittäneet keksiä tapoja päästä pois Mannheimista, matkaseura murjaisee.

ensimmäinen auto, autovarkaus ja roadtrip – Mannheimissa

Katoavaista on liikkuvuudenkin kunnia.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli