Päivän kuva Erg Chebbi

Matkailu Ulkomaanmatkailu 2.6.2017

Päivän kuva: Isojen poikien hiekkalaatikko Erg Chebbi

Erg Chebbi on Marokon toinen suuri hiekkameri, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet dyynisurffailuun.

Kukapa ei rakastaisi neppiskisoja? Etenkin jos sellaisen voi järjestää oikeilla autoilla.

Fiilis on hieno. Silmän kantamattomiin levittäytyy hitaasti kohti iltaa suunnistavan auringon oranssiksi maalaamaa hiekkaa. Ja vielä enemmän tunnelmaa nostattaa se, että näissä samoissa hiekoissa ovat möyrineet monet suomalaiset Dakar-rallin läpäisseet rallitähdet.

Erg Chebbi on Marokon toinen suuri hiekkameri, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet dyynisurffailuun. Siellä dyynejä ympäröivä kivinen tanner pehmenee, kun hiekkameri nousee jyrkästi kohti taivasta. Korkeimmat dyynit ovat 150-metrisiä. Algerian rajalle on matkaa muutama kilometri, eikä EU-rajalle Ceutaan ole sinnekään kuin 750 kilometriä. Yhtä hyvin sitä voisi olla maisemien puolesta kuitenkin vieraalla planeetalla.

Pehmeässä hiekassa ajoon pätevät samat lainalaisuudet kuin umpihangessa möyrimiseen. Erg Chebbi -hiekka-aavikko myös elää ja muuttaa jatkuvasti muotoaan, mutta suomalaisen on melko helppo oppia lukemaan aavikkoa.

Rengaspaineet lasketaan ensin yhteen bariin, jotta auton alle saadaan lisää hiekan kantavaa pintaa. Seuraavaksi napista nelivedon hidas alue päälle. Sitten vain vauhtia, hyvä veto päällä eli kierrokset parhaan tehon/väännön alueella ja suorassa linjassa kohti dyynin huippua. Juuri ennen huippua jalka nostetaan kaasulta, jotta auto jaksaa juuri ja juuri dyynin yli. Sitten alamäkeen ratti suorassa ja kohti seuraavaa dyynin lakea kiihdyttäen.

Jos auto pitää pysäyttää, se kannattaa tehdä tasaiselle tai mieluiten alamäkeen. Muuten tulee helposti jumi. Ja alamäessä ei kannata tehdä liian tiukkoja kaarroksia, muutoin etukulma voi haukata hiekkaa, takatassu nousta ilmaan ja koko auto lähteä kierimään.

Helppoa kuin heinän teko, mutta paljon hauskempaa…

Jaa artikkeli