12.4.2020

Päivän kuva: kovempi kuin Dingon hitti – lohennahkatakki Japanista

Lohennahkatakki

Sapporon miljoonakaupungin tuntumassa alkuperäiskansa ainujen historiaa esittelevän museon kokoelmista löytyy lohennahkatakki, jota voinee pitää yhtenä kevyiden nahkatakkien esiäideistä tai -isistä.

Sapporo Pirka Kotan, eli muun muassa Hokkaidon saarella vaikuttavan alkuperäiskansa ainujen kulttuuria ja historiaa esittelevä museo tarjoaa puitteet tälle päivän kuvalle. Museon suojista löytyy oheinen vaate, joka on käsitytaidon voimannäyte niin toteutuksensa kuin kekseliäisyytensäkin osalta.

Museon nimi tarkoittaa ainun kielellä kaunista kylää Sapporossa ja sen suojiin on onnistuttu keräämään näyttävä kokoelma ainujen alkuperäisesineistöä, käsitöitä ja vaatetusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lohennahkatakki haastaa tekijänsä

Lohennahkatakki on ehdottomasti yksi paikan näyttävimmistä näyttelykappaleista vaatetuksen saralla. Sen valmistamisessa on käytetty peräti 70 kookkaan jalokalan nahka.

Toteutus on vaatinut melkoisesti silmää ja käsityötaitoa, sillä moderneja ompelutarvikkeita tai räätälin työvälineitä ei ole ollut käytettävissä, eikä lohen nahkaa voi pitää kaikkein vaivattomimpana vaatemateriaaalinakaan.

Vuosisatojen saatossa Japanin pohjoisosassa ja Venäjällä asuneet ainut ovat suurelta osin sulautuneet muuhun väestöön ja ainultaatuinen kielikin lähes kadonnut. Kuten arvata saattaa, ei muutos tapahtunut omalla painollaan tai rauhanomaisesti. Alkuperäiskansan aseman ainut saivat vasta vuonna 2008.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

Luetuimmat