Matkailu Ulkomaanmatkailu 23.11.2015

Päivän kuva: Stalinin syntymäpäivälahja

Neuvostojohtaja Stalin sai Tšekkoslovakian johdolta syntymäpäivälahjaksi näyttävän avoauton, jonka kyytiin tai ratin taakse diktaattori ei koskaan noussut.

Tatra-museon kokoelmissa Tšekin Kopřivnicessa riittää kiinnostavia ajoneuvoja. Yksi niistä on vaalea avoauto, jonka ohittaminen yhtenä monista käy helposti ilman opasta.

Korokkeella pyörivä autoyksilö on uniikki, eli toista samanlaista on turha hakea. Se oli pelätyn neuvostojohtaja Stalinin  70-vuotislahja Tšekkoslovakian johdolta.

Tatraplan 600

Tatraplan 600 oli ensimmäinen täysin uusi henkilöautomalli valmistajalleen toisen maailmansodan mullistusten päätyttyä. Sen muotoilu ja rakenne olivat yllättävän edistyksellisiä. Sarjatuotanto käynnistyi vuonna 1948 ja viimeiset Tatraplan 600 mallit valmistuivat 1952.

Diktaattorien suosikki

Tšekkoslovakiassa Tatraplanit oli varattu puolueen johdon ja valtaa pitävien lähipiirin, eli eliitin ajoneuvoiksi. Niitä ei yksityisillä nähty, mutta aikansa luksusautona pidettyjä Tatraplan-autoja myytiin muualle. Vientituotteena autot olivat merkittävässä roolissa ja niillä kurvailivat lukuisten kommunismin nimiin vannovien maiden johtohenkilöt. Ilmastoidusta Tatra-kyydistä kerrotaan nauttineen muun muassa Kuubaa johtaneen Fidel Castron.

Kuvan yksilö valmistettiin pieteetillä neuvostojohtaja Josif Stalinille, joka otti lahjan vastaan, mutta ei koskaan käyttänyt kyseistä autoa. Vuonna 1976 auto palasi Tšekkoslovakiaan ja Tatran tehtaan kokoelmiin. Tarkkaa tietoa neuvottelupöydän ääressä käydystä väännöstä ei ole tiedossa, mutta on suoranainen ihme, että auto on edelleen olemassa.

Jaa artikkeli