Yksi majakka, kaksi mannerta

Matkailu Ulkomaanmatkailu 20.8.2018

Päivän kuva: Yksi majakka, kaksi mannerta

Nimestään huolimatta Gibraltarin Europa Point ei ole Euroopan eteläisin piste.

Gibraltaria ja sen Europa Pointia pidetään usein Euroopan eteläisimpänä pisteenä, eikä oikea vastaus ole kaukana. Jos saaret jätetään huomiotta niin varsinaisesti titteliä pitävä Punta de Tarifa on vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Gibraltarista.

Mutta ei anneta tietovisafaktojen pilata hyvää tunnelmaa. Gibraltarin eteläkärjessä Europa Pointissa tuntee todella olevansa reunalla. Kauniilla säällä Trinity Housen ylläpitämä majakka ja oheinen majakanvartijan talo vaikuttavat palalta paratiisia, mutta meren raivotessa ongelmaksi voi kuulemma muodostua vaikkapa savupiipusta sisään molskahtava merivesi.

Yksi majakka, kaksi mannerta

Vuonna 1841 rakennettu klassinen majakka on kokenut elinkaarensa aikana useita päivityksiä, joista ensimmäiset tapahtuivat jo parin vuoden päästä. Kevyesti päivitetyllä tekniikalla majakan näkyvyydeksi ilmoitettiin 26 kilometriä. Merkittävin päivitys majakan historiassa oli kuitenkin vuonna 1994 tapahtunut automatisointi. Paikallisessä kielenkäytössä majakkaa kutsutaan nimellä La Farola, lyhtypylväs.

Majakkarakennus on jo sinetöinyt roolinsa osana Gibraltarin maisemaa, mutta majakan tehtävät ovat suunnitelmien mukaan siirtymässä odottamattomalle kilpailijalle. Europa Pointiin ollaan nimittäin rakentamassa UEFA:n suurimman luokituksen (kategoria 4) jalkapallostadionia, joka osittain peittäisi majakan näkyvyyden. Niinpä itse valo siirrettäisiin jalkapallostadionin katolle, majakan jäädessä eläkepäiville.

Yksi majakka, kaksi mannerta

Suomalaisvieras ei välty myöskään Merisää-mielikuvilta, sillä kuvan kaltaisena kirkkaana päivänä näkyvyys riittää vastarannalle – siis Afrikkaan. Nousevan profiilin horisontille antaa Marokossa sijaitseva vuori Jabal Mūsā, Gibraltarinvuoren eräänlainen 842 metriä korkea vastakappale.

Teksti ja kuva: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli