23.4.2023

Pari päivää viikinkinä Tanskassa

Matkalla autolla Eurooppaan kesällä? Mitä jos ei ajeta tällä kertaa ihan putkeen Saksaan asti, vaan pidetään pieni stoppi matkan varrella Tanskassa? Muutaman päivän aikana päästään kivasti viikinkien jalanjäljille.

Tanskasta löytyy useampi hieno paikka tutustua viikinkien historiaan ja tapoihin, ja koska Tanska ei ole koolla pilattu, välimatkat kohteiden välillä ovat vielä mukavan lyhyitä.

Kuinka monessa kohteessa itse kukin haluaa käydä, riippuu käytettävissä olevasta ajasta sekä kiinnostuksesta aiheeseen. Roskilde tarjoaa varmasti parhaan kokemuksen koko perheelle, jos aika riittää vain yhteen kohteeseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kööpenhamina

Tanskan pääkaupunki tarjoaa paljon kaikenlaista kivaa ja useamman syyn pysähdykselle. Hieno kansallismuseo auttaa ymmärtämään tanskalaisten – ja siis myös viikinkien sielunelämää osana tanskalaisten historiaa. Museon tiloista löytyy myös erinomainen ja tanskalaisia voileipiä tarjoileva Smör-ravintola.

Roskilde

Festareistaan tunnettu ja noin 30 kilometriä Kööpenhamista länteen sijaitseva rantakaupunki on itse asiassa viikinkien ja Harald Sinihampaan perustama. Kaupungista löytyy luonnollisesti myös hieno viikinkilaivamuseo. Noin 60 vuotta sitten mudasta kaivettuja ja yli 1000 vuotta vanhoja viittä venettä katsottaessa on pakko nostaa hattua niillä silloisen tunnetun maailman ääriin ja ylikin purjehtineita.

Vielä paremman käsityksen saa, kun vierailee veneverstaassa tutustumassa viikinkien tapaan valmistaa pitkät veneensä. Ja visiitin kruunaa tietysti pieni retki ”aidolla” viikinkiveneellä – joko matkalla kauppa- tai ryöstöretkelle. Halukkaat voivat vielä pukeutua tilanteeseen sopivasti. Retken jälkeen voi vielä tutustua viikinkien muihin käsityötaitoihin: kilpien ja korujen tekoon, kolikon valamiseen, köydenpunomiseen tai puutöihin.

Landby

Landbyn viikinkimuseossa voi hämmästellä vanhaa ja 21,5 metriä pitkää viikinkivenettä, jossa paikallinen kuningas haudattiin kummun sisään vuonna 925 yhdessä kaikkien hänen aarteidensa sekä 11 hevosen ja muutaman koiran kanssa. Hauta ryöstettiin myöhemmin, mutta aarteita lukuun ottamatta sen jäänteet olivat tallella. Laiva löydettiin vuonna 1935.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ribe

Riben museossa ja sen lukuisissa museorakennuksissa päästään tarkastelemaan alueen elämää 700-luvulta aina 1700-luvulle asti. Ribe on yksi pohjoismaiden vanhimpia kaupunkeja, ja siellä järjestettiin pohjoismaiden suurimpia markkinoita vuosina 710–850. Kauppapaikan tärkeys Pohjanmeren rannalla säilyi tärkeänä myös viikinkien jälkeen aina keskiajalle asti. Esillä on runsaasti kaivauksista löydettyjä esineitä, joiden avulla muodostuu kuva paikallisten elämästä vuosisatojen varrella. Samalla paljastuu hyvin viikinkien arki. Ja toki näytöksissä kerrotaan myös viikinkien tavoista taistella.

Jelling

Jellingessä sijaitseva ja Tanskan kansallismuseon alaisuudessa oleva näyttely on hieman erilainen muihin viikinkimuseoihin verrattuna, ja se kertoo tarinan viikinkikuninkaista. Esillä on kaksi vanhaa riimukiveä välittämässä historiaa, ja noita historiallisia tarinoita kerrotaan myös museossa – mutta nykyaikaisilla ja digitaalisilla mausteilla höystettynä.

Århus

Myös Århus on viikinkien perustama noin 1200 vuotta sitten, joskin silloin se kulki vielä nimellä Aros. Kaupungissa sijaitseva viikinkimuseo pitää sisällään varsin kattavan määrän erilaista viikinkiajan esineistöä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Trelleborg

Myös Trelleborgin vanha linnoitus – tai siis alue, missä linnoitus sijaitsi kuuluu Tanskan kansallismuseon alaisuuteen. Alueen yllä leijuu mystiikkaa, sillä linnoituksen arvioidaan olleen käytössä vain noin 10–15 vuotta viime vuosituhannen viimeisimpinä vuosina. Linnoituksesta ei ole tallella minkäänlaista kirjoitettua historiaa, mikä vain lisää sen mysteeriä. Tanskasta löytyy yhteensä viisi vastaavanlaista linnoitusta. Ne rakennutti todennäköisesti Harald Sinihammas pönkittääkseen omaa kuninkaallista valtaansa koko Tanskan ja Norjan ylle. Alueella kannattaa vierailla heinäkuussa, sillä viikolla 29 järjestetään vuosittain koko viikon kestävä viikinkifestivaali.

Fyrkat

Myös Fyrkatissa on vanha viikinkilinnoitus, joka rakennettiin samoihin aikoihin kuin Trelleborg ja Aggersborg. Fyrkatissa linnoituksen sisällä oli 16 viikinkien pitkätaloa muodostaen neljä isoa neliötä. Yksi näistä taloista on jälleenrakennettu linnoituksen ulkopuolelle, ja museo sekä pieni matkamuistomyymälä löytyvät sen sisältä.

Lindholm Høje

Lindholmin ylängöllä sijaitseva iso ja noin 700 hautaa sisältävä hautausmaa on lajissaan melko ainutlaatuinen. Suuri osa haudoista on viikinkiajalta, mutta vanhimmat niistä on kaivettu alueelle jo myöhäisellä rautakaudella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aggersborg

Aggersborgin linnoitus on samaa sarjaa kuin Trelleborg ja Fyrkat, ja se on näistä suurin. Sen sisällä oli peräti 48 viikinkien pitkätaloa. Linnoitusta ympäröivä maavalli oli yhdeksän metrin levyinen ja neljä metriä korkea. Kaivaukset alueella tehtiin jo vuosina 1934–1942.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: VisitDenmark ja kohteet, kartta Google Maps

Luetuimmat