5.6.2018

Siimat kireällä – kalaonni potkaisee Ahvenanmaalla

Kalastus Ahvenanmaalla

Moni matkailee Ahvenanmaalle kalaan. Vesille kannattaa ottaa mukaan vedet tunteva paikallinen, kunnon eväät, tukku vieheitä – ja onnea.

Yli 6 700 saarta takaavat, että Ahvenanmaan vesillä on runsaasti kutu- ja piileskelypaikkoja kaloille.

Kevät sekä syksy ovat otollista meritaimenen pyyntiaikaa. Urheilukalastajat etsivät mereltä myös kuhaa ja siikaa. Ahventa ja haukea nousee keskikesälläkin, todennäköisimmin iltasella.

Kalastus Ahvenanmaalla

Kalaan pääsee toki omatoimisesti, mutta myös etukäteen varattavilla kalaretkillä paikallisen kalastajan opastuksella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kirkkaat vedet, tyvenet lahdet

Lumparlandin Ängösundissa odottaa lyhyt lossimatka Ängön saarelle, jonka pohjoispuolelta käymme vesille osa-aikaisen kalastusoppaan Ingmar ”Pingo” Erikssonin veneellä.

Kalastus Ahvenanmaalla

Suuntaamme avoveneemme kokan kohti Ängön saaren länsipuolta. Siellä on tyveniä lahtia, joissa uistella. Ja kun aurinko paistaa ja olemme tuulelta suojassa, käy kalastus huvittelusta.

Kalastus Ahvenanmaalla

Vesi on nin kirkasta, että pohjaan 2–3 metriin näkee hyvin. Kalakaveri huikkaa, että meritaimen seuraa vipeltävää viehettä veneen vierelle asti, muttei kuitenkaan iskenyt kiinni.

Kalastus Ahvenanmaalla

Into vahvistuu heitto heitolta: täältä vielä nousee jotakin.

Edellistä äkäisempi saalis

Ja sitten on ensimmäinen saaliskala kiinni. Kala seuraa siiman sisään kelausta niin nöyrästi, että on helppo arvata sen olevan pienen.

Kalastus Ahvenanmaalla

Etsimme elämyksiä pyydä ja päästä -periaatteella, joten iltapalan raaka-aineet eivät ole tämän sutjakkakylkisen hauen ja ylipäätään tämän kalastusreissun varassa.

Kala ei kuitenkaan tunnu olevan syönnillä, joten herätämme molemmat 50-hevosvoimaiset Suzukit eloon ja ajamme saaren eteläpuolelle.

Kalastus Ahvenanmaalla

Kaislikon reunasta ja kivikon välistä nappaa kiinni edelliskalaa äkäisempi tapaus. Kelan siimajarru valittaa ja antaa siimaa väkevästi taistelevan kalan vietäväksi. Vapa taipuu miehekkäästi ja saalis sukeltelee puolelta toiselle, mutta alkaa väsyä.

Kun hauki on kelattu veneen kupeelle, huomaamme, että viehe on kiinni vain kalan vasemmasta suupielestä. Saalis on kohtalaisen kokoinen, yli kolmekiloinen.

Kalastus Ahvenanmaalla

Hauen rimpuilu irrottaa koukun, ja kala karkaa takaisin syvyyksiin. Saalis ei jää silti kalavaleeksi, sillä se ehditään valokuvata ennen katoamistaan.

Kalaonni yksillä, vieherypäs toisilla

Koska retken ainoat saaliit tulevat eri vieheillä, tulee todistetuksi, ettei se ole kalastusvehkeistä vaan taidosta kiinni tämäkin laji. Aukoton päättelyni saa kalakaverini jupisemaan jotakin uskomattomasta tuurista.

Kalastus Ahvenanmaalla

Oppaamme valitsee sanailussa puolensa.

– Kyse on siitä, miten kalastaa, ei niinkään siitä, että jatkuvasti vaihtaa viehettä toiseen.

Kalastus Ahvenanmaalla

Olen samaa mieltä. Mutta miksi veneen pohjalla on kolme laatikollista erilaisia vieheitä?

Teksti Marko Jokela Kuvat Antti Hentinen

Hienoja kaloja

Vaikkei Ahti soisi antejaan, ei kannata hylätä ajatusta kalansaalista. Ahvenanmaalla on nimittäin satavarmojakin ottipaikkoja – aukioloaikojen puitteissa. Saalistakuu lunastuu Fina Fisken -kalakaupoissa, joita on eri puolilla saarimaakuntaa. Toinen kalaherkkuihin erikoistunut kauppa on Fiskkojan.

Kalastus Ahvenanmaalla

Heittokalastaa saa luvalla ja teltassa yöpyä

Heittokalastus ei ole jokamiehenoikeus. Kalastuskortin voi hankkia Visit Ålandin kotisivuilta. Kortti antaa oikeuden kalastaa noin 70 vesialueella.

Luonnossa voi liikkua vapaasti jalkaisin ja pyörällä, kunhan välttelee yksityistontteja ja viljelymaita. Teltassa voi yöpyä yhden vuorokauden ilman maanomistajan lupaa, kunhan ei häiritse kotirauhaa.

www.visitaland.com

Kalastusoppaita- ja retkiä

Alandfishing

Coja fishing

Fiskarboden

Fiskelyckan

Glada laxen

Mapa fishing team

Norrö fishing camp

Svinö stugby & vildmarkspark

Ålands turist & konferens

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat