3.10.2021

Sukellus Pohjanmeren saloihin – Hirtshalsin oceanarium Tanskassa

Kuva Vesa Eskola
Tanska Hirtshals Hirtshalsin oceanarium akvaario pohjanmeri

Jyllannin niemimaan pohjoisosassa sijaitsevasta Hirtshalsin kalastajakylästä löytyy Pohjois-Euroopan suurin akvaario. Siellä pystyy sukeltamaan kuivin jaloin Pohjanmeren vedenalaiseen elämään.

Tanska on yllättävän monelle vain maa, jonka läpi on kuljettava autolomamatkalla etelämmäs. Toki Kööpenhaminassa on pysähtynyt moni, ja myös Jyllannin niemimaalla on poikettu ainakin Billundissa eli Legolandissa. Jyllanti kelpaa kuitenkin oivaksi lomakohteeksi pidemmäksikin aikaa. Meri on läsnä monessa paikkaa, ja ehkä vahvimmin niemimaan pohjoisosissa.

Hirtshals on sympaattinen pikkukaupunki aivan Jyllannin pohjoisosissa. Kalastustroolarit puksuttavat mereltä kalalastissa, ja isot autolautat vievät matkustajia joko Norjaan tai Islantiin. Kaupunkia ympäröivillä hiekkadyyneillä voi kävellä lepuuttamassa sielua. Myöskään Skagenin kalastajakylä, missä Itä- ja Pohjanmeri kohtaavat, ei ole kaukana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paljon on vettä virrannut…

Hirtshalsin ylpeys on Pohjois-Euroopan suurin akvaario. Se vetää vettä 4,5 miljoonaa litraa, ja akvaarioon pumpataan jatkuvasti uutta merivettä siellä uiskentelevien tuhansien kalojen iloksi. Akvaario itsessään on jo pieni ekosysteemi.

Toki oceanariumissa on muitakin akvaarioita, joissa niissäkin riittää seurattavaa toviksi, mutta ison akvaarion vetovoima on kova. Sen edessä voi istuskella hypnotisoituneena yllättävän kauan. Isoin lasiseinä on 41 senttiä paksu ja painaa 38 tonnia.

Kerran päivässä sukeltaja pulahtaa altaaseen ruokkimaan kaloja. Tapahtumaa selostaa juontaja, joka on suorassa radioyhteydessä sukeltajaan. Samalla isoilta videoruuduilta näkyy suoraan sama näkymä kuin mitä sukeltaja näkee.

Myös ulkona olevan hyljealtaan ruokinta-aikana kannattaa olla paikalla. Backstagella voi puolestaan vierailuaikoina todistaa oceanariumin arkea eli miten kaloja muita meren eläviä kasvatetaan. Oceanarium on siis tavallaan merenalainen eläintarha.

Seitsemän kohteen kierros

Oceanariumissa tehdään pikasukellus yhteensä seitsemään eri paikkaan Pohjanmerellä. Suurin akvaario edustaa avovettä Norjan ja Skotlannin välissä. Toinen isompi akvaario edustaa eteläisempää ja matalampaa Pohjanmeren kohtaa eli Doggermatalikkoa. Hyljeallas on puolestaan miniatyyri Limvuonon hyljekoloniaan. Norjan haudassa sukelletaan Pohjanmeren syvimpään kohtaan noin 700 metrin syvyyteen katsastamaan elämää siellä.

Tämän lisäksi piipahdetaan vielä Jyllannin edustalla olevalla riutalla ihmettelemässä koralleja, Hirtshalsin laiturilla tutustutaan rannikon kiehtovaan elämään ja Stornowayn laivahaaksirikon paikalla todistetaan miten meri ottaa vähitellen omansa takaisin. Näiden kokonaisuuksien avulla Pohjanmeri ja sen ekosysteemi alkaa hahmottua aivan uudella tavalla.

Tiedonmurusia

Pohjanmeren oceanarium ei siis tarjoa pelkästään silmänruokaa vaan myös aivoja on helppo ruokkia lukuisten näyttelyiden ja infopäätteiden avulla. Tietoa on tarjolla itse asiassa sen verran runsaasti, ettei kaiken sen läpikäymiseen riitä yksi päivä. Myös perheen pienemmille on opettavaisia interaktiivisia näyttelyitä, jossa opitaan leikin avulla ymmärtämään, miten meri toimii.

Ja vaikka Pohjanmeri on pieni meri, se tarjoaa yllättävän monenlaisia elinympäristöjä niin kaloille, äyriäisille, simpukoille kuin planktoneillekin.

Pohjanmeri on myös hyvin rikas vesistö, ja kalastuksella on merkittävä rooli sitä ympäröiville maille. Pohjanmeri on koti yhteensä noin 230:lle kalalajille.

Akvaariossa uiskentelee toki myös muutama hai.

Valaille isokin akvaario on luonnollisesti liian pieni, mutta valaiden elämää avataan video ruutujen sekä valaantutkimuksen historiasta kertovan näyttelyn avulla. Nähtävissä on myös iso sillivalaan luuranko.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Upea kokonaisuus

Kaikkiaan oceanariumin sisätilat on tehty hienosti. Valaistus on kauttaaltaan himmeä, joten akvaarioiden elämän kuvaaminen on helppoa ilman hölmöjä heijastuksia. Someen syntyy pysähdyttävää materiaalia. Sinertävä valo ja siniset sisätilat luovat jollain tapaa myös sellaisen vaikutelman, että katsoja olisi itsekin kävelyllä meren pohjassa.

Ja aika kuluu oceanariumissa nopeasti. Siksi vaikka koko päivän viettäminen siellä ei ole liioittelua. Ravintolasta saa purtavaa ja juotavaa, ja jos keli on kohdallaan, ulkotiloissa on iso terassi, jossa voi grillata myös omia eväitään.

Lisätietoa: https://en.nordsoenoceanarium.dk/

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Luetuimmat