Suomen Moottoripyörämuseo 2020 Onni Suuronen

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 7.6.2020

Suomen Moottoripyörämuseon vetonaulana surmanajaja Onni Suuroselle omistettu näyttely

Lahdessa sijaitsevan Suomen ainoan moottoripyörämuseon näyttelyteema vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna valokeilassa ovat surmanajajalegenda Onni Suuronen sekä kevytmoottoripyörät 1960-1980 -luvuilta.

Vuonna 2011 avatun Suomen ainoan moottoripyörämuseon erikoisuutena on joka vuosi vaihtuva näyttelyteema. Yli 100 moottoripyörän näyttelyn lisäksi ajokauden lähes jokaiselle viikonlopulle on järjestetty eri moottoripyörämerkkien uutuusmallien koeajoja sekä muita tapahtumia ja kokoontumisia. Nähtävää ja koettavaa siis riittää vaikka kävisi paikalla useamman kerran kauden aikana. Moottoripyörämuseo on muuten Trip Advisor -palvelussa Lahden suosituin matkailunähtävyys.

Näyttely surmanajotynnyrissä

Tämän vuoden ykkösteemana on suomalainen surmanajajasuuruus Onni Suuronen (1923-2014). Esillä on niin Suurosen käyttämä moottoripyörä kuin autokin ajovarusteineen. Näyttely on vieläpä rakennettu aidon näköiseen surmanajotynnyriin. Tynnyreistä Suurosen ura alkoikin kirjaimellisesti, sillä seppäkoulun käyneenä hän rakensi toisen maailmansodan jälkeen surmanajotynnyreitä aluksi muille kuljettajille.

Suomen Moottoripyörämuseo 2020 Onni Suuronen

Vuonna 1948 alkoi Suurosen oma surmanajoura yhdessä Esa Paltilan kanssa. Miehet kiersivät niin Sirkus Sariolan matkassa, itsenäisinä yrittäjinä kuin myös myöhemmin perustetun Sirkus Suurosen mukana. Molemmat kuljettajat kuuluivat myös Linnanmäen huvipuiston alkuperäisiin esiintyjiin huvipuiston avajaispäivästä eli 27.5.1950 lähtien. Suuronen jatkoi surmanajoa aina 1990-luvun alkuun asti ja teki muutaman vuoden tauon jälkeen vielä viimeisen keikkansa vuonna 1995.

 

Kevarit saavat silmät kostumaan

Moottoripyörämuseon toisena teemana on kevytmoottoripyörät 1960-1980 -luvuilta. Museon perustajan Riku Roudon mukaan monen motoristin nuoruudesta muistuttavat kevarit saavat silmäkulmat kostumaan, joten kannattaa varata nenäliinoja mukaan. Tuon aikakauden kevarit olivat pääsääntöisesti kaksitahtisia, joten luvassa on Sleepy Sleepersin sanoin ”moottorin pärinää ja pauketta”.

Suomen Moottoripyörämuseo 2020 Onni Suuronen

Riku ja Maarit Ruoto kehottavat menneiden vuosikymmenten kevaristeja varautumaan muistojen tulvaan.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Suomen Moottoripyörämuseo

Suomen Moottoripyörämuseo

Aukioloajat 1.6.2020 alkaen:

Arkisin: 10-20
Lauantaisin: 10-20
Sunnuntaisin: 11-19
”Tai niin kauan kuin asiakkaita riittää klo 22 asti”

Osoite: Veistämönkatu 1, 15140 Lahti
www.moottoripyoramuseo.fi

Jaa artikkeli