Matkailu 26.11.2023

Uutta joulutoria etsimässä – miten olisi Zagreb?

Kun mainitaan Kroatia, mielikuviin nousevat ensimmäisenä turkoosi meri, vaaleakiviset kalliot ja Dubrovnikin vanha kaupunki. Kroatian pääkaupungin Zagrebin joulutori kilpailee kuitenkin tosissaan maailman parhaan joulutorin tittelistä.

Taas on se aika vuodesta, kun joululaulut – tai ainakin joulumainokset alkavaa kaikaa radiosta. Illat pimenevät, mutta maa valkenee. Jouluvalojakin sytytellään kohta.

Etelä-Suomesta katsottuna laivamatkan päässä odottaa parikin hienoa joulutoria. Tallinna on hieno joulukaupunki keskiaikaisine markkinoineen, ja Tukholma on klassikko, joka tekee vahvaa paluuta monen (joulu)kalenteriin. Ja lisää vaihtoehtoja riittää Euroopassa pilvin pimein, kuten olemme jo niitä listanneet.


Yksi joulunaluskohde nousee kuitenkin koko ajan listoilla; Zagreb. Kroatia ei ole itsestään selvä talvikohde, mutta Zagrebin perinteisillä markkinoilla on tarjottu makkaraa ja glögiä jo vuosia. Viime vuosina kaupunki on kuitenkin panostanut tosissaan joulun odotukseen, ja joulutorille on lisätty rakija-baareja sekä ulkoilmakonsertteja.

Käsitöitä kojuista

Zagrebin värikkäiden myyntikojujen välissä on hauska solua ihmisvirran mukana ja ihmetellä tarjontaa. Monen kojun tarjonta liittyy paikallisiin perinteisiin ja kulttuuriin. Mukaan otetettavaksi kannattaa harkita ainakin kynttilöitä, keramiikkaa, koruja, villahuiveja ja -hattuja sekä erilaisia leluja – etenkin puulelut Hrvatsko Zagorjen alueelta ovat suosittuja. Esillä on pillejä, hevosia, kukkoja, lintuja, perhosia, autoja, nukkehuonekaluja ja pyöriviä tanssijoita, joista monissa on liikkuvia osia ja jotka pitävät ääntä. Miehet leikkaavat ja veistävät lelut, ja kylän naiset maalaavat ne käsin. Käsityön jälki näkyy, yksikään lelu ole täysin samanlainen.

Ja viileässä illassa kävellessä hehkuviini eli kuhano vino lämmittää kivasti. Tämän kanelilla, neilikalla, muskottipähkinällä ja kuivatuilla hedelmillä maustetun tuoreen glögin tuoksu leijuu kaikkialla.

Sen kanssa kannattaa maistella Licitaria, joka on Kroatian symboli eli kaikkialla esillä oleva punainen sydämenmuotoinen piparkakkukeksi. Nuo värikkäästi maalatut keksit ovat peräisin 1200-luvulta. Tuolloin ne olivat syötäviä makeisia, mutta nykyään ne toimivat lähinnä koristetarkoituksessa, erityisesti joulukoristeina kroatialaisissa kodeissa.

Maiskuttelijan paratiisi

Kaikki Balkanilla matkustaneet tietävät, että paikalliset rakastavat raskasta ja rasvaista ruokaa. Sikaa on siis tarjolla – tosin usein hieman eri muodossa kuin meillä… mutta kyllä joulumakkara on aina poikaa.

Eikä Zagrebissa ole pakko tyytyä tietenkään pelkkiin jouluherkkuihin. Kaupungin toreilla on runsaasti erilaisia ruokakojuja, jotka tarjoavat monenlaisia joko kauden tai vuoden ympäri tarjolla olevia herkkuja.

Kokeiltavien ruokien listalle kannattaa laittaa ainakin Kobasice (kotitekoisia sianlihamakkaroita), Sarma (jauhelihalla, riisillä ja mausteilla täytettyjä kaalinlehtiä, jotka haudutetaan tomaattikastikkeessa tai liemessä), Štrukli (raejuustolla ja smetanalla täytetty leivonnainen) ja Fritule (pieniä paistettuja taikinapalleroita, jotka on päällystetty tomusokerilla ja joskus suklaalla tai karamellilla).

Kroatian suosittua juomaa, rakijaa eli hedelmäviinaa on tarjolla monenlaisissa mauissa, ja se lämmittää sisältä ulospäin.

Must paikat

Zagrebissa joulun juhlinta levittäytyy yllättävän laajalle alueelle. Pienestä alkanut tapahtuma on saanut kansainvälistä näkyvyyttä, ja puskaradio on levittänyt ilosanomaa, joten juhlinta on levittäytynyt entistä laajemmalle alueelle. Pistä mieleen ainakin nämä paikat.

Zagrebin adventin sydän on Tomislavin aukion ja Zagrebin päärautatieaseman vieressä sijaitseva jääpuisto. Se on täynnä tuikkivia valoja ja ruokakojuja ja jää houkuttelee luistelemaan. Adventti ei ole täydellinen, jos et ole luistellut Tomislavacissa, kuten paikalliset sitä kutsuvat.

Myös Fuliranje kannattaa muistaa. Se on jälleen yksi paikallinen, tai paremmin sanottuna vanha Zagrebin slangisana, jonka merkitystä on vaikea kääntää. Fuliranje on se paikka, josta Zagreb Advent on saanut alkunsa. Ja vaikka tapahtuma on vuosien varrella vaihtanut sijaintiaan, se on säilyttänyt alkuperäisen konseptinsa. Fuliranje sijaitsee Park Zrinjevacin ja Ice Parkin välissä, joten kun kyllästyt luisteluun, voit piipahtaa siellä ja tutustua yli neljäänkymmeneen ruokakojuun, jotka tarjoavat herkullisia erikoisuuksia.

Joulun satumaasta unelmoiville voi puolestaan suositella vierailua upeassa Zrinjevacin puistossa. Puissa tuikkivat tuhannet valot, jotka peittävät puiden korkeat oksat sekä puiston sydämessä sijaitsevan vanhan musiikkipaviljongin. Siellä voi kuunnella jouluklassikoita kuuman glögin kera.

Ja jos etsit parasta näkymää Zagrebista, kannattaa suunnata viehättävään yläkaupunkiin. Sen lisäksi, että sieltä avautuvat kauniit näkymät jouluvalojen peittämään Zagrebiin, löydät myös useita upeita adventtipaikkoja. Strossmayerin kävelykatu ja Caffe de Matoš ovat jo vakiokohteita, joissa kannattaa vierailla adventin aikana.

Myös Zagrebin yläkaupungin alla kulkeva vanha tunneli on must. Tunneli koristellaan joka vuosi eri teemalla. Live-musiikkia on tarjolla usein.

Zagrebin joulutori aukeaa 2.12. ja tapahtuma jatkuu 7.1. 2024 asti.

Teksti: Vesa Eskola ja Advent Zagreb, kuvat: Advent Zagreb, Love Zagreb ja Visit Zagreb

Advent Zagrebin virallinen kotisivu: www.adventzagreb.hr

 

Jaa artikkeli