Matkailu Automatkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 30.6.2023

Vaikka pienoisrautatie ei kiinnostaisikaan, Miniatur Wunderland Hampurissa on silti vierailun arvoinen ihmemaa!

Miniatur Wunderland on maailman suurin pienoisrautatie, sen pituus on peräti 16 kilometriä. Kolme tuntia hurahtaa helposti tutkiessa maailmaa pienoiskoossa.

Maailman suurin pienoisrautatie, yli 16 kilometriä rataa, kuulostaa upealta. Entä se, mitä kaikkea sen ympärille on rakennettu? Vieläkin upeampaa? Kyllä!

Hampurissa sijaitseva Miniatur Wunderland on uskomaton paikka – eikä ole ihme, että se on Hampurin suosituimpia nähtävyyksiä. Vaikka ei varsinaisesti olisikaan pienoisrautateiden ystävä, Miniatur Wunderlandissa kannattaa vierailla siitäkin huolimatta. Se on hämmästyttävä, suorastaan uskomaton paikka, jossa pienoisrautatien ympärille on rakennettu toinen toistaan uskomattoman yksityiskohtaisia ja hienoja maailmoita. Yksityiskohtaista hämmästeltävää Miniatur Wunderlandissa riittää useiksi tunneiksi ja aika siellä menee kuin siivillä.

Miniatur Wunderland on aloitettu rakentamaan yli 20 vuotta sitten, joulukuussa 2000. Sitä rakennetaan koko ajan edelleen suuremmaksi ja suuremmaksi ja esimerkiksi Monaco formularatoineen on vasta valmistumassa Miniatur Wunderlandiin. Miniatur Wonderlandissa voi nähdä esimerkiksi Rooman minikoossa ja bongata Paavin Pietarinkirkon parvekkeelta Vatikaanista. Myös Venetsiaa voi ihastella pienoiskoossa.

Miniatur Wunderland on rakennettu mittakaavaan H0 eli 1:87-suhteella.

Rakentaminen maksanut kymmeniä miljoonia

Tähän mennessä Miniatur Wunderlandin rakentamiseen on mennyt yli miljoona työtuntia. Rakentaminen on maksanut lähes 40 miljoonaa euroa. Pienoisrautatie kiemurtelee tällä hetkellä puolentoistahehtaarin alueella yli 16 kilometriä pitkänä junanratana ja sen pituus kasvaa vuosi vuodelta, uutta rataa valmistellaan henkilökunnan työtiloissa koko ajan.

Junanrataa ja muita minimaailman toimintoja ohjataan isosta komentokeskuksesta, jossa yli 50 tietokonetta antaa käskyjä minimaailman eri osioille. Yli 1 000 junaa vetää Miniatur Wunderlandin ratoja pitkin kaikkiaan yli kymmentätuhatta junanvaunua läpi Italian, Amerikan, Scandinavian, Alppien ja muiden teemamaailmoiden läpi. Alppeja Miniatur Wonderlandista pääsee ihastelemaan useasta eri kerroksesta.

Miniatur Wunderland ei ole pelkästään raiteilla vauhdikkaasti kiitäviä junia, vaan sinne on loihdittu paljon muutakin liikettä. Loistoristeilijät lipuvat pitkin kirkkaita vesiä ja lentokentällä on normaali kiire, kun koneita laskeutuu ja nousee jatkuvalla syötöllä.

 

Kun tietyn kohteen kohdalla painaa nappia, keskiaikaiset ritarit aloittavat turnajaisensa, huvipuisto herää eloon ja Pinocciolle kasvaa valtavan pitkä nenä. Myös sarjakuvista ja elokuvista tuttuja hahmoja, kuten Lucky Luken, Ghostbusterisit tai E.T:n voi löytää Miniatur Wunderlandista.

Yö saapuu Miniatur Wonderlandiin

Miniatur Wunderlandiin saapuu myös säännöllisesti yö ja silloinkin tapahtuu. Tulivuori purkautuu jylisten, tulipaloja syttyy siellä täällä ja paloautot kiiruhtavat sammuttamaan niitä. Dj Bobo aloittaa myös vauhdikkaan keikkansa festareilla.

Miniatur Wunderland ylimmässä kerroksessa on muun muassa erikoisnäyttelyitä, jossa on havainnollisesti esitetty esimerkiksi Berliinin muurin vaiheet tai sivilisatiomme kehitys 7 000 vuodessa aina toiseen maailmansotaan saakka.

Miniatur Wunderland sijaitsee Hampurissa vanhankaupungin eteläpuolella, HafenCityn kaupunginosassa ja se on yksi Hampurin suosituimmista matkailukohteista. Suurimman turistisesongin aikana kannattaa varautua jonottamaan.

Miniatur Wunderland lukuina

Miniatur Wunderlandia ohjataan yhdestä komentokeskuksesta 53 tietokoneen avulla.

 • Pinta-ala 1 610 neliömetriä
 • 10 erilaista teemamaailmaa
 • Rautatien pituus 16,491 kilometriä
 • 1 166 junaa
 • Yli 10 450 junanvaunua
 • Pisin juna 14,51 metriä
 • 1 392 opastinlaitetta
 • 3 517 vaihdetta radassa
 • 53 tietokonetta ohjaamassa maailmaa
 • 498 500 valoa
 • 289 410 ihmishahmoa
 • 145 000 puuta
 • 10 330 autoa
 • 4 669 rakennusta
 • 47 lentokonetta
 • Rakennusaika tähän mennessä 1 050 000 työtuntia
 • Rakentaminen maksanut yli 39 miljoonaa euroa

Kun pääsyn Miniatur Wunderlandiin ostaa pakettina Hampurin satamakierroksen kanssa, hinnasta saa alennusta ja Miniatur Wunderlandiin pääsee ilman odottelua. Tällöin saa myös kattavan tietopaketin Miniatur Wunderlandin rakentamisen historiasta.

Omatoiminen kierros Miniatur Wunderlandiin maksaa aikuiselta 20 euroa, ja se on ehdottomasti maksamisen arvoinen, paikka on todella kiinnostava ja ihmeteltävää Miniatur Wunderlandissa riittää.

Miniatur Wonderlandin nettisivut: https://www.miniatur-wunderland.de/

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Jaa artikkeli