14.9.2021

Autoilija – näin voit säästää jopa liki 50 euroa katsastuskuluissa

Katsastus

Kuluttajaliiton tekemä katsastusasemien hintavertailu paljasti, että suurimmat hintaerot löytyivät määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten paketeista.

Auton katsastuksessa voi säästää useita kymmeniä euroja. Tuoreen katsastusasemia vertailevan selvityksen perusteella hintaeroa oli liki 50 euroa.

Kuluttajaliiton katsastusasemien hintavertailun perusteella autoilijan kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota katsastusajan varaustapaan: suurimmat erot löytyivät määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten paketeista, joissa varaustavasta riippuen hintaeroa oli jopa 47 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vertailussa yli 50 katsastusasemaa

Kuluttajaliitto vertaili yli 50 katsastusaseman hintoja 14 kaupungissa.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell avaa tuloksia kertomalla, että hinnoissa oli vaihtelua paikkakunnittain, mutta myös saman ketjun sisällä.

– Yllättävää oli se, kuinka paljon hintaan vaikuttaa varaako ajan netissä, puhelimitse vai ajaako katsastukseen ilman ajanvarausta.

Vertailussa löytyi yli kaksinkertaisia hintaeroja määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen pakettihinnoista. Vertailun halvin hinta oli 37 euroa nettiajanvarauksella ja kallein 84 euroa ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella.

Yli kaksinkertaisia eroja

Myös pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoista löytyi Kuluttajaliiton vertailussa yli kaksinkertaisia eroja.

– Säästöjä on mahdollista saada tekemällä varaus netissä, Beurling-Pomoell vinkkaa.

Hintavertailussa mukana olleista asemista edullisimmat katsastusasemat olivat kaikki K1 Katsastus -ketjun asemia, joissa monelta asemalta saa määräaikaiskatsastuksen nettivarauksella alle kahdella kympillä. Samoilta asemilta katsastuspaketin päästömittauksineen sai alle 40 eurolla.

Edullisin hintataso Turussa

Vertailun halvin hintataso oli Turussa. Katsastuspakettien keskimääräiset hinnat olivat myös Seinäjoella ja Kuopiossa lähellä Turun hintatasoa.

Hämeenlinnan hintataso oli korkein mukana olleista paikkakunnista. Myös Oulu oli kärkisijoilla. Kallein yksittäinen hinta löytyi Espoosta. Samaan ketjuun kuuluvien katsastusasemien väliltä löytyi huomattaviakin hintaeroja eri puolilla maata.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) pelkkä määräaikaiskatsastus ilman ajanvarausta maksaa Kuluttajaliiton keräämien tietojen mukaan halvimmillaan 35 euroa ja kalleimmillaan 50 euroa. Halvimpia olivat Helsingin CityKatsastus Kehä 1 ja Espoon Koskelon K1 Katsastus. Kallein oli puolestaan Espoon Kauklahden Citykatsastus. Seudun halvin ja kallein olivat siis samaa ketjua.

Hintavertailussa on mukana katsastusasemia seuraavista kaupungeista: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vantaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

A-Katsastus kieltäytyi antamasta tietoja

Markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi antamasta hintatietojaan. Sen suhteellinen osuus Suomessa tehdyistä katsastuksista oli vuoden 2019 lopussa 21 prosenttia. Yhtiö perusteli ratkaisuaan sillä, että katsastusalan hinnoittelu on vapaasti kilpailtua ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja jopa asematasolla.

– Juuri vapaasti hinnoitelluilla aloilla hintavertailun tekeminen on kuluttajan kannalta tärkeää, Beurling-Pomoell painottaa.

Yhtiön mielestä kilpailevien asemien normaalihintoja olisi mahdotonta vertailla, sillä osa toimijoista esimerkiksi kertoo hinnan ilman viranomaisen valvontamaksua tai tarjoaa ilmaisen jälkitarkastuksen.

– Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitää aina sisältyä kuluttajalle ilmoitettuihin hintoihin, myös netissä, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Kuluttajaliiton mukaan A-Katsastuksesta todettiin myös, että asiakkaat löytävät asemakohtaiset hinnastot yrityksen nettisivuilta, ja että päivä- ja ajoneuvokohtainen hinta selviää ajanvarausprosessin aikana. ”Kuluttajan tulee päästä vertailemaan hintoja luotettavasti palveluntarjoajien välillä ilman kankeita prosesseja. Toimiiko vertailun mahdollisuus käytännössä, jos hintatiedot ovat monen vaiheen takana, eikä toimijakaan niitä kysyttäessä ilmoita”, kysyy Beurling-Pomoell.

Näin vertailu tehtiin

Kuluttajaliitto kysyi tietoja katsastusasemien hinnoittelusta kyselylomakkeella. Lomakkeessa pyydettiin ilmoittamaan elokuun 2021 normaalit arkipäivien hinnat ilman hintatarjouksia.

Lomakkeessa pyydettiin ilmoittamaan seuraavat hintatiedot: alle 3 500 -kiloisen ja alle kymmenen vuotta vanhan bensiinikäyttöisen henkilöauton määräaikaiskatsastus ja päästömittaus erikseen sekä pakettina ilman ajanvarausta, nettiajanvarauksella ja puhelinajanvarauksella. Lisäksi kysyttiin jälkitarkastusmaksun hinta.

Kysely lähetettiin 93 asemalle ja saimme hintatiedot 54 asemalta. Joensuun, Lahden ja Lappeenrannan tietoja ei käsitelty paikkakuntakohtaisessa vertailussa, koska hintatietoja oli liian vähän.

Kyselyyn ei otettu mukaan kaikkein pienimpiä katsastusasemia, joissa henkilökunnaksi on ilmoitettu enintään yksi henkilö. Pienimmillä mukana olleilla katsastusasemilla on 2–4 työntekijää.

Teksti: Marko Jokela Lähde: Kuluttajaliitto Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat