22.12.2022

Autoliitto: katsastuksen kilpailutilanne voi heiketä merkittävästi

Katsastus

A-katsastus-konserni osti K1 Katsastuksen. Autoliitto on huolissaan omistuksen keskittymisestä, sillä se voi heikentää merkittävästi alan kilpailutilannetta.

Suomalainen A-katsastus-konserni ostaa espanjalaisyhtiö Applus+:ltä K1 Katsastuksen. Ostajayhtiön kertoman mukaan K1 jatkaa toimintaansa kuitenkin nykyisellä nimellään ja henkilöstöllään A-katsastus Oy:n tytäryhtiönä. Katsastusyhtiöiden kaupasta kertoi ensimmäisenä Yle.fi.

Suomen suurin autoilijoiden etujärjestö Autoliitto on huolissaan alan omistuksen keskittymisestä, sillä se voi heikentää merkittävästi kilpailutilannetta. Autoliiton näkemyksen mukaan markkinajohtajien omistuksen keskittymisellä voi olla merkittävä vaikutus paikkakuntakohtaiseen sekä valtakunnalliseen kilpailutilanteeseen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin julkaisun, Katsastusalan tilannekatsaus 2020, mukaan A-katsastus ja K1 Katsastus konsernien yhteinen markkinaosuus valtakunnallisesti oli vuonna 2019 yhteensä noin 40 %.

Joillakin paikkakunnilla näiden yhtiöiden asemat ovat alueen ainoat.

– Katsastusalan yksityistämisen jälkeen alan markkinoilla oli vuosia epäterve kilpailutilanne, jossa alan johtavien yritysten kannattavuus ja tuloksentekokyky ylitti reilusti normaalin palveluliiketoiminnan tunnusluvut. Tämä tilanne korjaantui vähitellen kilpailun lisääntymisen myötä. Nyt kerrottu omistajuuden keskittyminen herättää huolta kilpailun vähenemisestä alalla, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkälti yli 200 katsastuspaikkaa

K1 Katsastuksen värien alla katsastetaan vuosittain noin 350 000 autoa. Yrityksen kotisivujen mukaan K1-katsastusasemia on Suomessa lähes yli 80, joten verkosto kattaa käytännössä koko Suomen. K1 Katsastuksella on Suomessa henkilökuntaa noin 140 henkeä.

A-Katsastus Group on Suomen johtava ajoneuvojen katsastus-, kuntotarkastus- ja rekisteröintipalveluja tarjoava toimija, jolla on yli 150 toimipistettä ja noin 900 työntekijää, kertovat yrityksen kotisivut.  A-Katsastuksen alla on viime vuonna teetetty kaikkiaan 650 000 määräaikaiskatsastusta.

Kuluttajan perusteltuja huolia

Ajoneuvo on lain mukaan katsastettava säännöllisesti, jotta sen liikenneturvallinen kunto voidaan taata. Katsastus on yksi autoilukulu, joka tekee loven tavallisen suomalaisautoilijan kukkaroon.

Katsastustoimijat voivat kilpailla autoilijoiden suosiosta katsastushinnoilla ja katsastukseen liittyvillä palveluilla. Monelle hinta on se tärkein valintakriteeri – katsastuspaikan itselle sopivan sijainnin lisäksi.

Suomalaisen katsastusalan piirissä on nyt loppuvuodesta tehty merkittävä yrityskauppa, jossa iso toimija ostaa pienemmän toimijan. Yrityskauppa herättää perustellusti tavallisen autoilijan eli kuluttajan näkökulmasta useita kysymyksiä – pelkojakin. Niitä ovat esimerkiksi:

  • harveneeko katsastusasemien verkosto?
  • joudunko ajamaan kotoani selvästi kauemmas autoani katsastamaan?
  • toteutuuko aito hintakilpailu, uhkaavatko katsastushinnat kohota?

Marko Jokela

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto 

Luetuimmat