14.1.2014

Heijastin – halpa henkivakuutus

Heijastin on jalankilkijan halvin henkivakuutus pimeällä. Heijastin kuuluu myös lemmikin ulkoiluvaustukseen. Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Pimeä on riski jalankulkijalle. Loka-tammikuu on jalankulkijoille vaarallisin vuosikolmannes liikenteessä. Onnettomuuksia sattuu erityisesti suojateillä.

Pimein vuodenaika lokakuusta tammikuulle on jalankulkijoille vaarallista aikaa. Peräti 43 prosenttia jalankulkijoiden henkilövahingoista sattuu neljän pimeän kuukauden aikana. Näistä valtaosa erityisesti suojateillä.

Heijastimen käyttö parantaisi turvallisuutta merkittävästi, mutta toistaiseksi heijastin kuuluu vain joka toisen jalankulkijan varustukseen. Liikenneonnettomuuksien tutkintalautakuntien arvion mukaan heijastinta käyttävä jalankulkija olisi selvinnyt hengissä kuudessa kuolintapauksessa kahdestakymmenestä.

Kuolemaan johtaineissa jalankulkijaonnettomuuksissa kolme neljästä jalankulkijasta ei käyttänyt heijastinta.

Liikenneturva on tarkkaillut heijastimen käyttöä vuodesta 1993. Vuoden 2012 havaintojen perusteella heijastinta käyttää 51 prosenttia suomalaisista. Muutamassa vuodessa on tapahtunut heijastimien suosion suhteen positiivista kehitystä. Vuonna 2008 heijastinta käytti vain 43 prosenttia ja sitä aiemmin keskimäärin vain 30 prosenttia jalankulkijoista.

Autoilija havaitsee heijastimen parhaiten, kun se on kiinnitetty jalankulkijan polven korkeudelle, tienpuoleiselle sivulle. Myös pyöräilijä havaitaan helpommin, mikäli polkijalla on heijastin ajo- ja huomiovalojen lisäksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Heijastin erottuu kaukaa

Heijastimella varustautunut jalankulkija erottuu lähivaloilla ajettaessa yli 50 metriä ilman heijastinta liikkeellä olevaa aiemmin. Kaukovaloilla heijastin erottuu jopa 300 metrin päästä. Ilman heijastinta liikkuvan autoilija havaitsee vasta noin 125 metrin päästä.

Heijastimen käyttöön patistaa myös laki. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan tulee käyttää asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan. Laki koskee myös autoilijaa, sillä kuljettajasta tulee jalankulkija heti autosta poistuttaessa. Eli tien varteen pysähtyneestä autosta noustaessa mukaan on otettava heijastin tai asianmukainen huomioliivi.

Heijastimen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kaikki myynnissä olevat heijastintuotteet eivät ole laadultaan samalla tasolla. CE-merkintä ja koodi EN13356 kertovat, että tuote täyttää valmistajansa mukaan heijastintuotteille asetetut vaatimukset.

Perinteiset prismaheijastimet ovat saaneet varteenotettavia kilpailijoita esimerkiksi pehmoheijastimista ja vaatteisiin ommelluista heijastinsomisteista.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat: Liikenneturva

Luetuimmat