6.8.2023

Königssee: jos Alpeilta pitäisi tallentaa yksi sielunmaisema

Kuva Vesa Eskola

Sitä on vaikea tunnustaa, mutta maailman kaunein järvi ei ehkä sittenkään sijaitse Suomessa.

Berchtesgaden natsien sydänmailla. Nimellä on ikävä kaiku, mutta paikka on nätti. Vain muutaman kivenheiton päässä pittoreskissa Berchtesgadenin kylästä ja Adolf Hitlerin alppimajasta Kotkanpesästä sijaitsee yksi Alppien kuvatuimpia maisemia.

Berchtesgadenin kansallispuistossa sijaitseva Königssee on yksi Alppien kauneimmista järvistä, ja sen satumaisissa maisemissa lipuminen vanhassa puulaivassa on unenomainen ja samalla erittäin rauhoittava elämys.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Itävallan kainalossa

Königssee sijaitsee Baijerissa Saksassa, mutta aivan Itävallan rajalla – tai itse asiassa Itävallan ympäröimänä kolmesta eri ilmansuunnasta. Salzburgiin on matkaa vain noin 30 kilometriä eli järvimaisemiin ajaa kaupungista vaikka polkupyörällä. Münchenistä matkaa kertyy jo noin 150 kilometriä.

Heti sataman tuntumassa sijaitseva Malerwinkl eli maalarin kulma on ainoa järven rannalla sijaitseva kohde, jonne pääsee helposti kävellen. Königssee on siitä poikkeuksellinen isompi järvi Alpeilla, että sitä ympäröivät jyrkät vuoret estävät sekä teiden että myös pienempien polkujen rakentamisen järven ympärille.

Arki jää taakse

Kaikki Königsseellä operoivat pienet puulaivat ovat vanhoja, mutta ne on muutettu sähkökäyttöisiksi. Tämä on tietysti upea asia luonnon kannalta, ja samalla se tekee veneretkestä astetta taianomaisemman, kun veneen kyydissä livutaan äänettömästi keskellä jyrkkiä vuoren rinteitä makaavassa kirkkaan sinivehreässä järvessä.

Kaikki melu, hälinä ja kiire jäävät yksinkertaisesti taakse. Tai ei aivan… Matkalla St. Bartholomemän kirkolle laivan miehistön jäsen soittaa trumpettia houkutellakseen maailmankuulun Königsseen kaiun vastaamaan jyrkästä kallioseinämästä.

Ja keskellä järveä odottaa siis St. Bartholomän kaunis pyhiinvaelluskirkko, joka on kuulu viininpunaisista sipulikupoleistaan. Sen ensimmäinen kappeli on rakennettu jo vuonna 1134. Kannattaa siis jalkautua hetkeksi.

Ja jos mukaan ei ole sattunut eväitä, kirkon vieressä on ravintola, joka tarjoilee tukevaa baijerilaista välipalaa. Toki tarjolla on myös kalaa, järvimaisemissa kun ollaan. Pikaruoan ystäville löytyy currywurstia ranskalaisilla…

Veneretkiä on kahden hintaisia. Joko tänne St. Bartholomähän asti tai koko järven ympäri. Jalkautua voi kaikissa satamissa, ja hypätä myöhemmin toisen veneen kyytiin. Veneitä lähtee liikkeelle 15 minuutin välein, mutta vilkkaimpina turistiaikoina joutuu silti todennäköisesti jonottamaan jonkin verran.

Eikä tässä vielä kaikki…

Königsseen eteläisin satama/pysäkki on Salet. Siellä kannattaa rantautua hetkeksi sillä vain noin kilometrin patikkamatkan päässä odottaa toinen järvi eli ehkä vieläkin idyllisempi Obersee.

Ja jos haluaa patikoida vielä hieman lisää, parin kilometrin kävelymatkan päässä odottavat Röthbachin vesiputoukset. Ne ovat Saksan korkeimmat putoukset, vesi heittäytyy ylhäällä jyrkänteellä villiin pudotukseen ja putoaa 470 metriä alaspäin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Säävaraus

Ja koska ollaan Alpeilla, kannattaa varautua kaikenlaiseen säähän. Pelkkä veneretki järven ympäri kestää noin kaksi tuntia. Jos tähän lisää muutaman jaloittelun – puhumattakaan pidemmästä patikkaretkestä Röthbachin putouksille – silloin puhutaan jo puolen ellei koko päivän retkestä.

Sen aikana voi paistaa aurinko, sataa, ukostaa… kaikki on mahdollista, ja fiksu varautuu myös kaikkeen.

Aurinkoisena kesäpäivänä lämpötila on hieman yli 600 metrin korkeudessa sijaitsevalla alppijärvelläkin 30 asteen tuntumassa ellei ylikin. Ukkosenilman yllättäessä lämpötila voi tippua nopeasti 10 astetta ja enemmänkin. Ja jos päällä on vielä läpimärkä paita, silloin ei välttämättä ole enää kivaa.

Fiksuun varustukseen kuuluvat myös piknikkori sekä uikkarit. Koriin on pakattu leipomosta tuoretta paikallista leipää, makkaroita sekä juustoja – ja ehkä kyytipojaksi veden lisäksi myös valkkaria tai paikallista olutta.

Uikkareita tarvitaan myös, sillä järven maagiset maisemat sekä kirkas vesi yksinkertaisesti pakottavat pulahtamaan. Pintavedet ovat lämpimiä, mutta tuulisella säällä veden sekoittuessa sitä muistaa varpaita kastaessa, että ollaan Alpeilla. Järven syvin kohta on noin 200 metriä pinnan alla.

Ja jos veneretki vanhalla puulaivalla ei kiinnosta, järveä voi lähteä valloittamaan myös polkuveneellä, joita on vuokralla muutama.

Berchtesgadenin luonnonpuiston kotisivut: www.berchtesgaden.de/en/home

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat