22.12.2020

Korona vaikuttaa autoiluun – apuvirran tarve voi olla tavallista suurempi

Autoliiton akkupalvelu

Talven tullen etenkin käynnistysongelmat voivat yllättää autoilijat, kun autoilla ajetaan vähän ja tavallista lyhyempiä matkoja.

Korona on lisännyt usealla etätöiden tekemistä kotosalla ja se on vaikuttanut myös yksityisautoiluun. Osalla autoista ajetaan tavallista vähemmän ja harvemmin. Kun autot seisovat käyttämättöminä pitkiä aikoja ja niillä ajetaan normaalia lyhyempiä matkoja, eivät akut ehdi latautua ja ongelmia seuraa.

Auton käyttötapojen muuttuminen yhdistettynä talvisiin haastaviin sääolosuhteisiin voi aiheuttaa yllättäviä hankaluuksia autoilijoille. Ne on havaittu myös Autoliiton tiepalvelussa.

– Se, että autoilla ajetaan vähemmän, näkyy selkeimmin siinä, että apuvirtaa on tarvittu huomattavasti tavallista useammin. Useampi kuin joka viides tehtävä on ollut apuvirta-avustuksia, kun viime vuonna niiden osuus oli 15 prosentin luokkaa, Autoliiton operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen taustoittaa.

– Esimerkiksi rengasrikkoja tapahtui tänä vuonna avustusmääriin suhteutettunakin vähemmän.

Kuluva koronan kurittama vuosi on ylipäätään ollut autoilijoiden avustustarpeiden näkökulmasta normaaleja vuosia hiljaisempi, odotetustikin. Oksanen kertoo, että avustuskeskukseen on tänä vuonna tähän mennessä tullut lähes viidennes vähemmän puheluita kuin normaalivuonna. Valtaosa pudotuksesta on kohdistunut huhti–toukokuulle, jolloin avustuspuhelut vähenivät liki puolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyhäpäivien jälkeen kasvua

Koronan liikkumisvaikutuksista huolimatta tänäkin vuonna on ollut havaittavissa, että pyhäpäivien jälkeen avustuksissa seuraa kasvua.

– Pyhien jälkeinen päivä tekee aina piikin, sillä ihmiset eivät ala hoitaa asioitaan pyhinä, vaan usein odottavat seuraavaan arkipäivään, jos autolla ei ole pakko liikkua, Oksanen toteaa.

Tiepalveluapu on luonteeltaan teknisen ensiavun antamista tiellä pulaan jääneelle ajoneuvolle. Apu voi käsittää vian etsimisen ja pikkuvikojen korjaamisen. Autoliiton yleinen tiepalvelu palvelee puhelimitse numerossa 0200 8080. Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille on omat jäsenkortista löytyvät palvelunumeronsa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto