5.8.2020

Autoliitto: Turvallinen koulumatka on aikuisten vastuulla

Anna lapselle turvallinen koulutie

Autoliitto muistuttaa pian alkavien koulujen takia, että pienen lapsen turvallinen koulumatka on aikuisten vastuulla. Tämä ei suinkaan tarkoita vanhempia vaan kaikkia liikenteessä liikkuvia.

Sadattuhannet peruskoululaiset aloittavat jälleen koulutiensä ja pienten lasten turvallinen koulumatka on aikuisten vastuulla. Ajamiseen keskittymisen lisäksi on lähes yhtä tärkeää on näyttää hyvää esimerkkiä omalla käytöksellään. Lapsen keskittymiskyky on hyvin rajallinen ja tämä näkyy myös liikenteessä.

Peruskoulut käynnistyvät ensi viikolla tiistaista alkaen ja keskiviikko 12.8. on yleisin koulujen alkamispäivä Suomessa. Koulutiellä on luvassa vilskettä, sillä Suomessa on yli puoli miljoonaa peruskoululaista.

– Katukuvaan ilmestyy noin 60 000 ekaluokkalaista, joista monet ovat ensimmäisiä kertoja itsenäisesti liikenteessä. Pienten lasten kyky havainnoida ja arvioida liikennetilanteita on rajallinen ja heidän huomionsa saattaa kiinnittyä aivan muihin asioihin, kuten tien toisella puolella oleviin kavereihin, toteaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huomio vain liikenteessä

Turvallinen koulumatka on aikuisten vastuulla, sillä lapsille tätä ei voi sysätä. Erityisesti koulujen läheisyydessä on ennakoitava, varottava ja sovitettava ajonopeus mahdollisten näköesteiden ja muiden vaaratekijöiden mukaan.

– Vastuu lasten turvallisesta koulutiestä on aikuisilla. Autoilijoiden pitää sovittaa ajonopeutensa sellaiseksi, että auton pystyy pysäyttämään yllättävässä tilanteessa. Kaikki keskittyminen pitää olla liikenteessä. Varsinkaan koulujen läheisyydessä ei pidä vaihtaa edes radiokanavaa laittomasta kännykän räpläämisestä puhumattakaan, sanoo Vesalainen

Varsinkin ensimmäisinä päivinä vanhemmat haluavat saattaa lapsensa kouluun. Jos koulumatka ei edellytä auton käyttöä, olisi lapsi hyvä saattaa kävellen. Näin vältettäisiin turhaa saattoliikennettä lapsia vilisevien koulujen lähistöllä ja samalla voidaan harjoitella turvallista koulureittiä.

– Saattoliikenne on joidenkin koulujen pihalla todella vilkasta ja jopa sekavaa. Lasta kuljetettaessa, auto on syytä pysäyttää niin, ettei sitä joudu lähtiessä peruuttamaan, sillä taakse jää helposti lapsi piiloon, huomauttaa Vesalainen.

Lapset ottavat mallia aikuisista ja asenteet opitaan pienestä pitäen. Onkin kaikkien aikuisten vastuulla toimia liikenteessä sääntöjen mukaan ja olla hyvänä esimerkkinä.

– Jos aikuinen ei malta odottaa valojen vaihtumista vihreäksi ylittääkseen kadun, niin miksi lapsikaan malttaisi, kyseenalaistaa Vesalainen.

Lähde: Autoliitto, Kuvituskuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Luetuimmat