10.11.2022

Kuinka valita rengaspaineet talvella? Toimi näin, jos talvipaineita ei ole määritelty

Autoliiton vinkeillä selviää, kuinka valita rengaspaineet talvella. Kannattaako paineita alentaa pakkasilla paremmin pidon saavuttamiseksi?

Rengaspaineet talvella mietityttävät monia ja oikeat rengaspaineet ovatkin tärkeät ympäri vuoden. Osa jopa pohtii, tulisiko paineita alentaa talvikelillä paremman pidon saavuttamiseksi.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, että väite rengaspaineiden alentamisen vaikutuksesta lienee peräisin työkone-, traktori- ja raskaan liikenteen maailmasta. Edellä mainituissa renkaan pintapainetta saadaan jaettua isommalle alueelle pudottamalla rengaspaineita. Näin vähennetään lähinnä uppoamisriskiä pehmeään ajoalustaan, kuten peltoon, tai kelirikkoaikana sivutiehen.

Varsinaiseen maantieajoon ja normaaleihin nopeuksiin näillekin suositellaan korkeampia paineita ja esimerkiksi osassa tukkiautoja paineita pystytään säätämään ohjaamosta käsin, yhdellä napinpainalluksella.

– Henkilöauton kohdalla rengaspaineiden alentamisesta ei käytännössä ole mitään hyötyä – pikemminkin päinvastoin. Liian alhaiset rengaspaineet heikentävät auton ajo-ominaisuuksia, vaikeuttavat sen hallintaa sekä lisäävät polttoaineen kulutusta, neuvoo Vesalainen.

Vajaapaineinen rengas myös rikkoutuu herkemmin. Kun rengaspaineet ovat suunnitellulla tasolla, rengas ohjautuu tarkasti ja on mukava sekä turvallinen ajaa. Tästä syystä oikea rengaspaine on äärimmäisen tärkeä ja niistä tulee pitää huolta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rengaspaineet talvella

Kylmät ilmat on syytä huomioida, kun säädetään rengaspaineita talvikaudelle. Lämpötila nimittäin vaikuttaa rengaspaineisiin lämpölaajenemisen johdosta. Samasta syystä on tärkeää pitää mielessä, että rengaspaineet tulee aina mitata kylmistä renkaista eikä koskaan heti ajon jälkeen.

– Mikäli autolle ei ole erikseen määritelty talvipaineita, kannattaa talvirenkaiden paineet säätää 0,2 baria valmistajan kyseiselle kuormitukselle suosittelemia arvoja korkeammiksi. Lämpötilanmuutos kylmemmäksi pienentää renkaan ilmanpainetta noin 0,1 baria jokaista 10 celsiusastetta kohden. Tuolla talvirenkaisiin yleisesti suositellulla pienellä ylipaineella pyritään tasaamaan juuri lämpötilanvaihtelujen aiheuttamia muutoksia renkaan käyttäytymiseen, kertoo Vesalainen.

Autonvalmistajan suosittelemat rengaspaineet löytyvät pääsääntöisesti auton käyttöohjekirjasta ja lisäksi ne ovat usein kuljettajan oven pielessä tai polttoaineen täyttöluukun kannessa. Rengas on suunniteltu toimimaan optimaalisimmin juuri valmistajan suosittelemilla paineilla.

– Rengaspaineet olisi syytä tarkastaa kerran kuukaudessa tai aina, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan, muistuttaa Vesalainen.

Vesalainen jatkaa myös, että yleensä autolle on määritelty kahdet paineet erilaisia kuormituksia silmällä pitäen. Osa autonvalmistajista on määritellyt lisäksi niin sanotut eco-paineet, joilla saadaan parannettua auton rullaavuutta ja näin pienennettyä polttoaineen kulutusta. Eco-paineilla ajettaessa auto saattaa tuntua jo hieman pintakovalta eli polttoaineen säästöstä maksetaan pieni hinta matkustusmukavuuden heikkenemisenä.

Teksti: Henri Posa Kuvituskuva: Eetu Kokkonen/Moottorin arkisto

Artikkeli julkaistu alun perin helmikuussa 2021

Luetuimmat