18.2.2021

Kyselytutkimus: joka viides aikoo hankkia sähköauton – puolet ei

sähköauton palo

Suomalaiset ovat monien muiden maiden autoilijoita nihkeämpiä sähköautoille, selviää autoleasingyrityksen kansainvälisestä kyselystä.

Suomalaiset suhtautuvat nuivemmin sähköautoiluun kuin monien muiden maiden autoilijat. Kansainvälisesti toteutetun kyselytutkimuksen autoilijoista 28 prosenttia kertoo, että heidän seuraava autonsa on sähköauto. Suomalaisista näin ilmoittaa joka viides eli 20 prosenttia.

Suomalaisautoilijoiden kannat ilmenevät autoleasingyhtiö LeasePlanin yli 5 400 autoilijalle tehdystä kyselytutkimuksesta.

Kyselyyn vastaajista 39 prosenttia kertoo, ettei hanki sähköautoa seuraavaksi ajoneuvokseen. Suomessa näin ilmoittaa 49 prosenttia vastaajista. Vain Saksassa, Itävallassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa suurempi osa autoilijoista empii sähköauton hankintaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Asenteet ja aikeet eroavat

Kyselytutkimuksen perusteella käy ilmi, että ihmisten asenteet sähköautoilua kohtaan ovat positiivisemmat kuin hankinta-aikeet. Vastaajista 65 prosenttia nimittäin kertoo suosivansa päästötöntä sähköautoilua ja 44 prosenttia kertoo, että heidän mielipiteensä sähköautoa kohtaan ovat kohentuneet kolmen viime vuoden aikana.

Suomalaisten vastaajien joukossa vastaavat osuudet ovat jokseenkin samat (62 % ja 42 %).

Toimintamatka arveluttaa, käyttökulut houkuttavat

Sähköautojen korkea hinta on niiden hankintaa eniten hidastava syy (57 %). Riittämätön määrä yleisiä latauspisteitä on seuraavaksi tärkein (35 %) hankinnan este. 34 prosentille tutkimukseen osallistuneista sähköautojen rajallinen toimintamatka ehkäisee sähköauton hankintaa.

Sähköautoilun hankintaa edistää vastaajien näkemys, että sähköautojen käyttö tulee halvemmaksi kuin polttomoottoriautojen käyttö (47 %). 46 prosenttia kertoo syyksi sähköautojen pienet hiilidioksidipäästöt.

Sähköautoilua ja autoilun vastuullisuutta koskevasta selvitystä varten haastateltiin yli 5 400 autoilijaa 22 maassa. LeasePlan-leasingyritys hallinnoi 1,9 miljoonaa ajoneuvoa yli 30 maassa.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat