24.5.2025

Kysy autoista: mistä autovakuutuksen hinta muodostuu?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat monet seikat, kuten ikä, asuinpaikka ja auton tiedot. Sen lisäksi eri vakuutusyhtiöiden välillä on eroja.

Kysymys: Mistä autovakuutuksen hinta oikein muodostuu ja miksi se vaihtelee paljon eri vakuutusyhtiöiden välillä?

Auton vakuuttaminen on lakisääteinen velvollisuus, mutta usein se on myös taloudellisesti iso meno, joka voi näkyä kuukausi- tai vuositasolla yllättävänkin suurina erinä.

Vakuutus ei ole valmis paketti, vaan yksilöllinen tuote. Vakuutusyhtiöt hinnoittelevat vakuutuksen sen mukaan, kuinka todennäköiseksi ne arvioivat vahingon sattumisen. Riskien arviointi ulottuu kaikkeen kuljettajan iästä ja asuinpaikasta auton ominaisuuksiin sekä ajohistoriaan. Mitä enemmän jokin muuttuja lisää vahingon mahdollisuutta, sitä enemmän vakuutus maksaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mistä liikennevakuutuksen hinta tulee?

Kaikilla autoilla on oltava liikennevakuutus, joka korvaa toiselle osapuolelle aiheutetut vahingot. Sen sisältö on lailla säädetty ja samanlainen vakuutusyhtiöstä riippumatta. Mutta vaikka sisältö on vakio, niin hinta ei ole. Liikennevakuutuksen hinnoittelussa korostuu kuljettajan henkilöhistoria. Ikä, ajokokemus ja aiemmat vahingot painavat vaakakupissa eniten. Esimerkiksi nuori tai juuri ajokortin saanut kuljettaja maksaa liikennevakuutuksestaan usein moninkertaisesti sen, mitä kokenut ja pitkään vahingoitta ajanut henkilö maksaa.

Asuinpaikalla on myös merkitystä. Ruuhkaisessa kaupungissa liikenneonnettomuuksien riski on suurempi kuin harvaan asutulla alueella, ja tämä heijastuu suoraan vakuutuksen hintaan. Lisäksi vakuutusyhtiöt voivat käyttää omia tilastollisia mallejaan, joissa yhdistellään paikkakuntaa, ikää ja auton tyyppiä, jolloin hinnoittelussa voi olla suuria eroja kahden eri yhtiön välillä.

Kasko – hinnat ja sisällöt vaihtelevat

Toisin kuin liikennevakuutus, kaskovakuutus ei ole pakollinen. Se on vapaaehtoinen vakuutus, joka korvaa auton omistajalle aiheutuneita vahinkoja. Kaskon sisältö voi vaihdella huomattavasti eri vakuutusyhtiöiden ja vakuutustasojen välillä. Perusosakasko kattaa usein vain varkauden ja tulipalon aiheuttamat vahingot, kun taas täyskasko voi sisältää kaiken kolareista ilkivaltaan ja tiepalvelun.

Kaskon hintaan vaikuttaa merkittävästi auton ikä ja arvo. Uusi tai kallis auto maksaa enemmän vakuuttaa, sillä korjauskustannukset ovat suuremmat ja vakuutusyhtiön riski on suurempi. Vanhemmalle tai halvemmalle autolle taas täyskasko ei ole aina taloudellisesti järkevä valinta, sillä korvauksen määrä voi jäädä pieneksi suhteessa maksettuihin vakuutusmaksuihin.

Omavastuun suuruus vaikuttaa myös suoraan hintaan. Mitä suurempi omavastuu, sitä pienempi on vakuutusmaksu, mutta sitä enemmän kuljettaja maksaa omasta pussistaan vahingon sattuessa. Tämän lisäksi vakuutuksen laajuus ja lisäturvat, kuten sijaisauto tai lasivakuutus, nostavat hintaa, mutta voivat olla hyödyksi, jos vahinko sattuu.

Bonukset ja vahinkohistoria – ajotavalla on väliä

Yksi suurimmista hinnanmuodostukseen vaikuttavista tekijöistä on kuljettajan bonustaso. Suomessa bonukset määräytyvät sen mukaan, kuinka monta vuotta on ajanut ilman vahinkoja. Mitä pidempi vahingoton jakso, sitä suurempi alennus vakuutusmaksusta. Yksi kolari voi laskea bonuksia merkittävästi ja nostaa hintaa useiksi vuosiksi.

Moni ei tule ajatelleeksi, että vaikka liikennevakuutuksen bonukset siirtyvät yleensä vakuutusyhtiöstä toiseen, kaskovakuutuksen bonukset eivät välttämättä kulje mukana. Tämä voi vaikuttaa siihen, kuinka kilpailukykyinen uusi tarjous on todellisuudessa, vaikka se ensisilmäyksellä näyttäisi edulliselta.

Bonusten lisäksi myös aiemmat vakuutushistorian merkinnät voivat vaikuttaa. Jos vahinkoja on sattunut useita tai ne ovat olleet vakavia, vakuutusyhtiö saattaa hinnoitella riskin korkeammaksi tai asettaa rajoituksia uusille vakuutuksille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yhtiöiden välinen ero ei ole pelkkä hinta

Vaikka vakuutuksenottajaan ja vakuutettavaan autoon liittyvät tekijät vaikuttavat eniten vakuutuksen hintaan, ei pidä unohtaa sitä, että jokaisella vakuutusyhtiöllä on oma tapansa painottaa riskitekijöitä. Samalla profiililla voi saada kahdelta eri yhtiöltä hyvinkin erilaiset tarjoukset. Ero ei välttämättä synny pelkästään hinnoittelumallista, vaan myös siitä, mitä vakuutuksen hintaan sisältyy. Yksi yhtiö voi tarjota laajemman palvelun tai paremmat ehdot samalla hinnalla, kun toinen.

Tästä syystä vakuutusten vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi kuukausimaksuun, myös vakuutusehtoihin, omavastuisiin ja korvausprosessin sujuvuuteen. Halvin ei ole aina oikeasti halvin vaihtoehto silloin, kun vahinko tapahtuu ja omat kulut nousevat omavastuun tai rajatun korvausperusteen takia.

Autovakuutuksen hintaan vaikuttaa lopulta niin monta tekijää, että yksiselitteistä vastausta sen muodostumiseen ei ole. Se perustuu tilastoihin, yksilölliseen riskiarvioon ja vakuutusyhtiön omiin laskentamalleihin. Mutta vaikka hinnoittelun logiikka ei ole aina täysin läpinäkyvä, kuluttajalla on keinoja vaikuttaa: ajamalla turvallisesti, vertailemalla tarjouksia ja miettimällä, millainen turva vastaa oikeasti omia tarpeita.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat