22.6.2021

Lähitapiola neuvoo: välty vahingoilta veneen vuokrauksessa näillä vinkeillä

Vene

Veneen vuokraaminen helpottui vuonna 2020 voimaan tulleen vesiliikennelain myötä. Ennen vuokraamista niin vuokranantajan kuin vuokraajan kannattaa käydä läpi muutaman kohdan muistilistat.

Vakuutusyhtiö Lähitapiolan mukaan liikenne kotimaan vesillä on ollut kasvussa. Syyksi kerrotaan muun muassa koronan tuomat rajoitukset ulkomaan matkailuun ja hyvät kotimaan säät, joiden ansiosta suomalaiset ovat innostuneet veneilystä. Tämän myötä myös veneiden myynti on ollut kasvussa paattimarkkinoilla riippumatta siitä oliko vene uusi vaiko käytetty.

Vilkkaan venekaupan vuoksi sitä juuri itselle sopivaa ei välttämättä löydy käden käänteessä, mutta pahinta veneilykuumetta voi lieventää vuokraamalla veneen. Kesäkuussa vuonna 2020 astui voimaan uusi vesiliikennelaki, jonka mukaan miehittämättömänä vuokrattavia veneitä ei enää tarvitse katsastaa eikä niiltä vaadita CE-merkintää. Tämän myötä kynnys oman veneen vuokraamiselle eteenpäin on aiempaa matalampi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähitapiolan muistilista venettään vuokraavalle:

Varmista kunto ja varusteet. Varmista, että vene on luovutushetkellä kunnossa ja täyttää lain turvallisuus- ja varustevaatimukset. Tapaa vuokraaja luovutuksen yhteydessä, jos mahdollista, niin veneeseen ja turvavarusteisiin on mahdollista tutustua yhdessä.

Tutustu vuokraajaan. Tiedustele vuokrauksesta kiinnostuneelta hänen veneilytaustastaan ja -kokemuksestaan. Varmoja merkkejä tästä ovat esimerkiksi suoritetut veneilykurssit tai -tutkinnot. Välityspalvelusta voi myös löytyä veneily-CV.

Tarkista vuokraajan ikä. Rekisteröityä moottorivenettä saa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö.

Tee kirjallinen sopimus. Se ehkäisee epäselvyyksiä ja esimerkiksi tilanteita, ettei vuokralainen palaisi takaisin veneen kanssa. Veneen tarkastus on hyvä tehdä vuokrauksen alussa ja lopussa ja katsoa ennen vesille lähtöä yhdessä mahdolliset vanhat naarmut tai kolhut.

Varmista vakuutusturvan riittävyys. Venevakuutus ei pääsääntöisesti kata vuokraustoiminnassa sattuneita vahinkoja, ellei tästä ole erikseen ilmoitettu ja sovittu vakuutusyhtiön kanssa. Jos vakuutuksen voimassaolo on laajennettu vuokraustoimintaan, niin vakuutus kattaa myös vuokralaisen käytössä tapahtuneet vahingot. Tarkista samalla vakuutuskirjasta, että vakuutuksen laajuus ja korvausmäärä on veneellesi riittävä. Ole mahdollisista muutostarpeista yhteydessä vakuutusyhtiöösi.

– Vuokrauksen yleistymisessä on monia hyviä puolia, kuten se, että omistaja voi vuokratuloilla kattaa veneen ylläpitokuluja, ja useammat pääsevät näin nauttimaan liikkumisesta vesillä. Samalla kannattaa kuitenkin varautua kasvaviin riskeihin. Kun venettä käytetään enemmän, sattuu sillä myös todennäköisemmin vahinkoja. Veneen vuokraaja ei myöskään välttämättä ole ennalta kokenut vesillä liikkuja tai tunne kyseistä vesistöä, mikä korostaa opastamisen merkitystä vuokraustilanteessa, Lähitapiolan kehityspäällikkö Timo Ekholm toteaa.

Verkon vuokrausalustoilla on tarjolla runsaasti moottoriveneitä ja vesiskoottereita. Ennen vuokraamista on kuitenkin hyvä varmistaa, että ajoneuvon vakuutusturva on kunnossa. Venevakuutus ei ole Lähitapiolan mukaan pääsääntöisesti voimassa vuokraustoiminnassa, vaan siitä tulee sopia erikseen vakuutusyhtiön kanssa.

Lisääntynyt liikenne näkyi vahinkotilastoissa

Vilkas veneilykesä 2020 on näkynyt myös vahinkotilastoissa. Lähitapiolan venevakuutuksesta korvaamien vahinkojen määrä kasvoi noin 15 prosenttia edellisvuodesta. Yli puolen kaikista vahingoista kerrotaan liittyneen virheisiin, kuten karilleajoihin ja pohjakosketuksiin.

Lähitapiolan muistilista veneen vuokraajalle

Varmista kunto ja varusteet. Varmista, että vene on luovutushetkellä kunnossa ja täyttää yleiset turvallisuus- ja varustevaatimukset. Muista, että päällikön roolissa olet vesillä lain mukaan vastuussa veneen ja matkustajien turvallisuudesta eli vastaat, että esimerkiksi pelastusliivit ovat tarvittaessa käytössä. Jos veneessä ei ole esimerkiksi lain edellyttämää käsisammutinta tai jotain välinettä veden poistoon, kysyä asiasta vuokraajalta.

Varmista vuokraavan tahon luotettavuus. Tee sopimus kirjallisesti. Muista, että sinulla on oikeus saada riittävä opastus veneen turvalliseen käyttöön.

Varmista vakuutusturvan kattavuus. Korvaahan veneen vakuutus myös vuokralaisen käytössä sattuneita vahinkoja? Jos veneen vuokralle ottanut aiheuttaa vesillä ulkopuoliselle vahingon, se voidaan korvata veneen vastuuvakuutuksesta.

Varovaisesti vesillä. Vuokraveneestä on hyvä pitää huolta kuin omastaan. Muista, että vuokralaiseen pätevät vesillä samat säännöt, velvoitteet ja vakuutusehdot kuin veneen omistajaan. Alkoholipitoiset juomat kannattaa jättää rantaan.

– Voisi sanoa, että tyypillinen kesäkuukausina korvaamamme venevahinko on törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa runsaat parituhatta euroa. Tämä on hyvä tiedostaa myös venettä vuokratessa. Veden alla olevat esteet tai odottamattomat virtaukset voivat yllättää myös kokeneen veneilijän, joten vuokralaiselle on hyvä kertoa mahdollisista tunnetuista vaaran paikoista, Ekholm kertoo.

Vesiliikennelaissa on kirjattu vastuuta niin veneen vuokraajataholle, kuin veneen kuljettajallekin. Lain mukaan kaikissa vesikulkuneuvoissa on oltava päällikkö, joka vastaa veneen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta, eikä vuokranantaja saa luovuttaa venettä henkilölle jolla ei ole sen ohjaamiseen edellytettyä ikää, kykyä, tai taitoja. Vuokranantajan vastuulle kuuluu myös veneen sopivuus kyseiselle vesialueelle ja olosuhteisiin, sekä riittävän opastuksen antaminen.

Lähde: Lähitapiola Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat