16.4.2024

Lentomatkustus on turvallista, mutta käytä aina turvavyötä!

Teksti Timo Turkula
Kuva Moottorin arkisto

Turvavyön käyttö ensiarvoisen tärkeätä, hätätilanneohjeet syytä kerrata jokaisella lennolla.

Vaikka kaupallinen lentoliikenne on yksi turvallisimpia tapoja matkustaa, vaaratilanteita ja onnettomuuksia tapahtuu. Tänä vuonna kaupallisessa lentoliikenteessä sattui tammikuun alussa kaksi erittäin vakavaa vaaratilannetta, joissa turvaohjeiden säntillinen noudattaminen ja turvavyön käyttö pelastivat satoja ihmishenkiä. Nämä vaaratilanteet sattuivat isojen ja tunnettujen lentoyhtiöiden uudehkoille suihkukoneille.

Lentomatkustajana tarkista nämä asiat istuinpaikallasi jokaisella lennolla!

Kiinnitä turvavyö ja opettele turvavyön nopea avaaminen mahdollista hätäevakuointia varten.

Käytä turvavyötä ja pidä se riittävän tiukalla aina kun istut paikallasi. Vyö kannattaa kiristää napakaksi, jolloin se kiinnittää matkustajan istuinta vasten paremmin kuin löysäksi jätetty vyö. On myös hyvä varmistaa, että vyö on kiinni silloin, kun on aikeissa ottaa nokoset.

Kertaa hätätilanneohjeet jokaisella lennolla: Kuuntele ja katso turvaohjeet matkustamohenkilökunnan esityksestä tai videon näyttöruudulta sekä edessäsi istuintaskusta löytyvästä turvaohjeesta. Lue turvaohje joka lennolla huolellisesti, vaikka turvaohjeeseen perehtyminen saattaa tuntua pakkopullalta ja tylsältä. Turvaohjeeseen tutustuminen on kokeneen matkustajan merkki, sitä ei kannata hävetä. Vaaratilanteessa ohjeiden noudattaminen saattaa pelastaa henkesi.

Varmista turvaohjeesta uloskäyntiovien sijainti ja toiminta. Pääoven ja varauloskäyntiovien avaus voi olla erilainen. Paina mieleen lähimmän uloskäynnin sijainti, montako istuinriviä matkaa siihen?

Toimi hätätilanteessa matkustamohenkilökunnan ohjeiden mukaan. Evakuointitilanteessa ihmishenkien pelastaminen ja nopeus ovat tärkeintä. Jätä matkatavarat hyllyyn.

Turvavyön merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa

Turvavyötä kannattaa käyttää ja pitää napakasti kiinni koko ajan istuinpaikalla ollessa. Joskus lentokone voi joutua äkillisesti turbulenssiin eli niin sanottuihin ilmakuoppiin. Yleensä ohjaamohenkilöstö ehtii säätutkatietojen perusteella varoittaa turbulenssista etukäteen ja kehottaa laittamaan turvavyön kiinni, mutta ei aina. Äkillinen turbulenssi voi yllättää ja senkin vuoksi napakasti kiristettyä turvavyötä kannattaa käyttää aina lennon aikana. Koneeseen voi myös tulla tekninen vika, aukko kesken matkan, jolloin napakasti kiinnitetyn turvavyön merkitys hengissä pysymiselle voi olla elintärkeä.

Turvavyö ehkäisee loukkaantumisia.

Turvavyön käyttämättömyydestä ja matkustajien vammautumisesta on esimerkkinä seuraava tuore tapaus.

11. maaliskuuta 2024 LATAM -yhtiön Boeing 787-9 Dreamliner -laajarunkokone lennolla LA800 Sydneystä Australiasta Aucklandiin Uuteen-Seelantiin pyörähti kesken matkalennon äkilliseen syöksyyn ja menetti korkeutta hetkessä yli sata metriä. Äkillisen syöksyn syy oli tahaton toiminta.

Kun matkustamohenkilökunnan jäsen toi ruokaa ohjaamoon, hän osui epähuomiossa lentäjän istuimen säätövipuun. Sähkötoimisesti säätyvän istuimen liikkuessa yllättäen pilotti menetti hetkeksi koneen hallinnan. Syöksyn jälkeen kone saatiin hallintaan, mutta äkillisessä korkeuden menetyksessä 50 matkustajaa loukkaantui ja sairaalahoitoon joutui 13 matkustajaa, joista yksi kriittisessä tilassa. Lentokoneen äkillinen korkeuden menetyksen vuoksi ilman turvavyötä olleista matkustajista suuri osa iskeytyi koneen sisäkattoon tai tavaralokeroihin saaden erilaisia vammoja. Iskut ovat olleet kovia, sillä matkatavaralokeroiden kansia vaurioitui ja niissä oli verijälkiä. Koneessa oli kaikkiaan 263 matkustajaa ja yhdeksän lentohenkilökunnan jäsentä. Onnettomuustutkintaraportti ei ole vielä valmistunut.

Turvavyön käyttö pelasti matkustajat pahoin vaurioituneessa lentokoneessa myös vuonna 1988.
28. huhtikuuta 1988 Aloha Airlines-yhtiön Boeing 737-200 lähti Hilosta lennolle 243. Yht`äkkiä 24 000 jalan eli 7 300 metrin korkeudessa kuului kova pamaus. Matkustamon etuosan katto ja seinät irtosivat ja lensivät taivaalle. Paineistus loppui. Lentäjät vähensivät lentokorkeutta. Kaikki matkustajat istuivat paikoillaan. Turvavyövalo paloi. Kaikilla matkustajilla oli turvavyö kiinni, mikä oli pelastumisen kannalta ratkaiseva tekijä.

Taitavat lentäjät tekivät hätälaskun Kahuluin lentokentälle Mauin saarelle. Pahoin vaurioitunut kone pysyi kasassa vain lattian varassa. Koneessa oli kaikkiaan 95 henkilöä, 90 matkustajaa ja viisi lentohenkilökunnan jäsentä. 94 ihmistä säilyi hengissä, joista 65 loukkaantui, kahdeksan heistä vakavasti. Onnettomuudessa kuoli yksi lentoemäntä joka käveli käytävällä.

Onnettomuuden syynä olivat Boeingin tehtaalla valmistusvaiheessa osien liittämisessä tehdyt liimaus- ja niittaustyövirheet sekä metallin väsyminen, jota syövyttävä, kostea meri-ilma oli nopeuttanut. Ne johtivat rungon liitoskohdan pettämiseen. Onnettomuuden taustatekijänä myös huollon laiminlyönti. Lentokone oli Boeing 737-200, joka oli valmistettu vuonna 1969. 19-vuotiaalla koneella oli lennetty 35 496 tuntia. Lennot olivat lyhyitä, joten syklejä eli lentoja (nousu ja laskeutuminen) oli peräti 89 680, konetyypille tuolloin toiseksi eniten maailmassa.

Lisätietoja Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunnan NTSB:n (National Transportation Safety Board) onnettomuustutkintaraportista. Onnettomuudesta on kerrottu myös televiso-ohjelma-sarjassa Mayday (Lentoturmatutkinta).

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat