26.4.2020

Lentovilkkaus ennätysmäistä vuonna 2019 – nyt korona vie matkustajat

Kaupallisessa lentoliikenteessä matkusti vuonna 2019 peräti 4,54 miljardia matkustajaa. Päivittäin lentomatkustajia oli keskimäärin yli 12,4 miljoonaa.

Lentomatkustuksen vuosi 2019 oli ennätysvilkas. Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA (International Air Transport Association) on julkistanut tuoreet tiedot, joiden mukaan kaupallisessa lentoliikenteessä matkusti vuonna 2019 kaikkiaan 4,54 miljardia matkustajaa 46,8 miljoonalla lennolla. Se tarkoittaa keskimäärin yli 12,4 miljoonaa lentomatkustajaa ja 128 219 lentoa päivässä.

Taivaalle on noustu tiuhaan: kaupallinen lento lähti keskimäärin 0,67 sekunnin välein.

Viime vuosikymmenenä lentoliikenteen matkustajamäärä on kasvanut vuosittain 5,4–8 prosenttia. Vuonna 2019 kasvu jäi 5,6 prosenttiin edellisvuoteen verrattuna. Lentojen määrä kasvoi 1,5 prosenttia.

Vuoden päästä ala voi vain kaiholla muistella näitä matkustuslukuja, sillä tänä vuonna matkustajalentoliikenne supistui ja tulee supistumaan rajusti koronaviruksen aiheuttamien kieltojen ja rajoitusten vuoksi. Koronakurimuksen hellitettyä vapaa-ajan lentomatkailulla on edessään pitkä elpymisjakso.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korona kuristaa lentämistä

Koronavirus äityi pandemiaksi, joka käänsi lentoliikenteen taantumaan. IATA arvioi kaupallisen lentoliikenteen supistuvan merkittävästi pandemian aiheuttamien lentokieltojen vuoksi.

Jos oletetaan, että lentorajoitukset kestävät kolme kuukautta, vähenee koko vuoden 2020 matkustajamäärä arviolta noin 38 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Haasteita on muitakin. Britannian Brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppa- ja tullikiistat, yleisön kasvanut ympäristötietoisuus sekä muutamissa maissa käyttöön otetut lentoverot saattavat osaltaan hillitä lentoliikennettä.

Mikä on IATA?

Kansainväliseen ilmakuljetusliittoon IATA:an (International Air Transport Association) kuuluu 300 lentoyhtiötä, mitkä edustavat 82 prosenttia kaupallisesta ilmaliikenteestä. IATA:n jäsenistön laatukontrollina toimii koulutuksen ja muun toiminnan ohella ennen kaikkea vaativa IOSA-auditointi. IATA:n jäsenyhtiöiden lisäksi 139 muuta lentoyhtiötä on teettänyt IOSA-auditoinnin.

Kaikkiaan IOSA-auditoituja lentoyhtiöitä on 439. Kun otetaan huomioon kaikki onnettomuudet (53 turmaa vuonna 2019), IOSA-auditoiduille lentoyhtiöille on tapahtunut onnettomuuksia huomattavasti harvemmin ei-IOSA-auditoiduilla yhtiöille: IOSA 0,92, ei – IOSA 1,63 onnettomuutta miljoonaa lentoa kohti vuonna 2019.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet:
 IATA, IATA Airline Safety Report 2019 (tiivistelmä)  Airline Safety Report 2019 (koko raportti) 

Luetuimmat