10.6.2021

Liikenneturva: Minimoi yllätykset reissuilla – viisi vinkkiä vieraalle reitille

Liikenneturva – Minimoi yllätykset tien päällä

Minimoi yllätykset kesän lomareissuilla Liikenneturvan vinkeillä. Navigaattori onkin jo suosiossa, mutta Liikenneturva suosittelee suunnittelua ennakkoon.

Kesälomareissut suuntautuvat usein uusille apajille, sillä ihan jo kotimaassakin riittää runsaasti uutta nähtävää ja koettavaa. Tällöin navigaattori nousee arvoon arvaamattomaan, mutta Liikenneturvan mukaan reitit ja taukopaikat kannattaisi silti suunnitella etukäteen. Minimoi yllätykset Liikenneturvan vinkeillä.

Liikenneturva selvitti suomalaisten liikenneasenteita touko-kesäkuussa 2020. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1003 iältään 15-79-vuotiasta suomalaista henkilöä, joista autoilevia oli 822. Tutkimuksesta selvisi, että moni tukeutuu navigaattoriin vieraalla seudulla autoillessaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Minimoi yllätykset

Tänäkin kesänä useimpien suomalaisten kesälomasuunnitelmat kietoutuvat kotimaan matkailun ympärille vallitsevasta tilanteesta johtuen. Kesäreissuilla autoillaan monesti ennalta tuntematonta reittiä vieraalle paikkakunnalle. Tutut arkirutiineihin kuuluvat reitit kuten työmatkat sujuvat useimmiten ilman yllätyksiä, mutta uudet ympäristöt voivat vaatia kuljettajalta erityistä varautumista.

– Harva pystyy kurvailemaan vieraassa ympäristössä heti kuin vanha tekijä. Lomareissun etukäteissuunnittelulla voi minimoida tien päällä tulevat yllätykset, ja karttasovelluksen avulla voi mielikuvaharjoitella reitin jo ennakkoon. Jos yllätyksiä kuitenkin tulee, kannattaa välttää äkkinäisiä liikkeitä ja hermojen menettämistä – rauhallinen asenne auttaa.  Esimerkiksi risteyksen ohi ajaminen ei ole se pahin mahdollinen tilanne, aina voi palata ja yrittää uudestaan, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Hyvä ennakkosuunnittelu, riittävän ajan varaaminen ja ennakoiva ajaminen ilman turhaa kiirettä auttavat myös kesälomareissujen onnistumista. Sopiva tilannenopeus ja kunnon turvavälit varmistavat turvallisen matkanteon.

– Vieraalla seudulla turvallinen ajotapa korostuu entisestään, kun joutuu bongaamaan liikennemerkkejä ja esimerkiksi risteyksien väistämisvelvollisuuksia tuttuja seutuja enemmän. Tarkkaavainen ja huolellinen kuljettaja vie koko porukan ehjänä perille. Jos matka on pitkä, voi myös kuskia vaihtaa vaikkapa tauon yhteydessä, ehdottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Navigaattori arvossaan

Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan peräti neljä viidestä (82 %) suomalaisesta kuljettajasta selvittää reitin jo etukäteen autoillessaan vieraalla seudulla, mutta moni tukeutuu sen lisäksi navigaattoriin. Useampi kuin kolme neljästä (77 %) kuljettajasta kertoi käyttävänsä navigaattoria vieraalla seudulla autoillessaan. Vain murto-osa (2 %) ilmoitti autoilevansa vieraalla seudulla ainoastaan liikenneopasteiden turvin.

– Navigaattori on tien päällä iso apu, mutta siihen ei pidä luottaa sokeasti. Esimerkiksi tietyöt voivat vaikuttaa navigaattorin antaman reitin soveltuvuuteen huomattavasti. Ajon aikana navigaattorin tai puhelimen näpräämiseen ei pidä ryhtyä, vaan se kannattaa suosiolla antaa apukuskin tehtäväksi. Yksin ajellessa on syytä pysähtyä bussipysäkille tai levähdyspaikalle. Kun ajat, aja, korostaa Karvonen.

Kesän reissuilla on myös mukava pysähtyä tauolle vaikkapa perinteisille munkkikahveille tai kenties jonkin kulttuurielämyksen pariin. Taukopaikat tuovat oman mausteensa matkaan ja antavat sekä kuljettajalle että matkustajille tilaisuuden virkistymiseen.

– Taukojen pitäminen on tärkeää etenkin vieraassa ympäristössä ajettaessa, kun tarkkaavaisuutta vaaditaan enemmän. Yhden pysähdyksen taktiikka ei välttämättä riitä. Tauot onkin hyvä suunnitella jo etukäteen, jottei ajopätkä lipsahda liian pitkäksi. Kesäisistä maisemista kannattaa nautiskella kiireettömästi, kannustaa Korhonen.

Viisi vinkkiä vieraalle reitille

  • Aja rauhallisesti, tarkkaile ympäristöäsi ja säilytä sopiva tilannenopeus.
  • Aseta reitti navigaattoriin jo ennen lähtöä ja kytke puheopastus päälle.
  • Suunnittele reitti ja taukopaikat jo etukäteen.
  • Tartu rattiin vain virkeänä – väsymyksen iskiessä pidä tauko.
  • Ole huomaavainen muita liikkujia kohtaan.

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva, Lähde: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat