20.1.2020

Liikenteessä sattuu: Saanko sijaisauton alleni, kun olin kolarin uhri?

Sijaisauton saa yleensä silloin, jos sen käyttö on työssäkäynnin vuoksi välttämätöntä.

Mies joutui auto-onnettomuuteen, jonka aiheuttaja oli toinen osapuoli. Kolarin seurauksena miehen henkilöauto romuttui niin pahoin, että se joutuu pajalle ainakin pariksi viikoksi.

Mutta miten vakuutusyhtiö suhtautuu siihen, että mies tarvitsisi oman autonsa korjauksen ajaksi sijaisautoa?

Liikennevakuutuksesta maksetaan niin kutsuttu seisonta-ajan korvaus taikka sijaisauton kustannukset, mikäli niin on sovittu vakuutusyhtiön kanssa.

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan asiantuntija-arvion mukaan sijaisauto korvataan liikennevahinkolautakunnan ohjeiden mukaan yleensä vain, jos sen käyttö on esimerkiksi työssäkäynnin vuoksi välttämätöntä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korvausta seisonta-ajalta

Aika, jonka moottoriajoneuvo on korjauksen tms. syyn vuoksi poissa liikenteestä, on nk. seisonta-aika. Seisonta-ajan korvaus maksetaan joko liikennevahinkolautakunnan vahvistamien ohjekorvausten mukaisena tai todellisen käyttöhyödyn menetyksen perusteella silloin, kun sen määrä voidaan näyttää toteen, kerrotaan FINEsta.

Käytäntönä on, että sijaisauton vuokran kokonaiskustannuksista korvataan 94 prosenttia.

Kuudelle puuttuvalle korvausprosentille on selityksensä. On nimittäin arvioitu, että käytettäessä oman auton sijasta vuokrattua autoa säästyvät oman auton kustannuserät Näitä kustannuksia ovat muun muassa rengaskulut, korjaus- ja huoltokulut ja yleisen kulumisen vaikutus auton käypään arvoon.

Liikennevakuutus on pakollinen

Autoille, mopoille, moottoripyörille, moottorikelkoille ja muille moottoriajoneuvoille on lain mukaan otettava liikennevakuutus. Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei riipu esimerkiksi siitä, onko ajoneuvo rekisteröitävä.

Liikennevakuutuksesta korvataan liikennevahingoissa syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahingot eli esimerkiksi sairaanhoitokuluja ja vaurioituneen auton korjauskustannukset. Liikennevakuutus korvaa myös vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa olleiden henkilövahingot.

Kaskovakuutus kattaa

Liikennevakuutuksen lisäksi moottoriajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella autovakuutuksella eli kaskovakuutuksella, joka korvaa vakuutuksen laajuudesta riippuen erilaisia tälle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja.

Suppeammat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti ainakin hirvi-, palo- ja varkausvahingot. Laajemmat kaskovakuutukset korvaavat erilaisia törmäysvahinkoja, esimerkiksi kolaroinnista aiheutuneet peltivauriot. Laajoissa kaskovakuutuksissa on mukana myös monenlaisia muita vakuutusturvia, esimerkiksi hinausvakuutus tai sijaisautovakuutus.

Lisää auto- ja liikennevakuutuksista FINEn nettisivuilta.

Kuluttajansuojasta vakuutusasioissa lisää Kilpailu- ja kuluttajaviraston netistä.

Vakuutustietoutta löytyy myös Liikennevakuutuskeskuksen nettisivuilta.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Shutterstock

Kommentoi artikkelia