16.9.2020

Luvassa väkevä syysmyrsky – varovasti siellä liikenteessä!

esitys uudesta tieliikennelaista

Maan länsi- ja eteläosia riepottaa ennusteiden mukaan pian myrsky, jonka tuulenpuuskien nopeus voi yltää yli 20 metriin sekunnissa ja vettä voi tulla kaatamalla.

Tieliikenteessä ja muutoinkin saa olla maan länsi- ja eteläosissa tarkkana keskiviikkopäivästä torstai-iltaan. Tuolloin ennustetaan nimittäin saapuvaksi syysmyrsky, jossa puuskat voivat olla maa-alueilla maan länsi- ja eteläosassa yli 20 m/s. Sadealue tuo mukanaan runsaita sateita Vaasa–Jyväskylä–Joensuu pohjoispuolelta aina Oulun korkeudelle. Sademäärät voivat olla paikoin yli 50 mm.

Myrsky saattaa aiheuttaa häiriöitä junaliikenteen lisäksi maantieliikenteessä. Myrsky saattaa pahimmillaan aiheuttaa tiellä liikkujille yllätyksiä esimerkiksi teille kaatuneiden puiden tai tulvien muodossa. Myrskyllä voi olla vaikutusta myös lautta-aikatauluihin.

ITM Finlandin tieliikennekeskus muistuttaa, että ajo-olosuhteet saattavat muuttua nopeastikin ja keli- ja tieliikennetilanne kannattaa tarkistaa ennen matkallelähtöä.

– Ajokelit ovat nyt haasteellisia monin paikoin Suomea. Syysmyrskyt ovat kuitenkin vaikeasti ennustettavia, joten päivittyvää tilannetietoa kannattaa seurata vaikkapa Liikennetilanne-palvelusta, josta näkee paitsi ajokelit, niin myös esimerkiksi tieliikenteen häiriöt, tieliikennekeskuksen yksikön päällikkö Jani Laiho vinkkaa.

Laiho muistuttaa, että paikoin rajutkin rankkasateet vaikuttavat ajossa näkyvyyteen ja tuovat mukanaan myös vesiliirtovaaran.

– Kelien mukainen ajotapa ja pitkät turvavälit edellä ajavaan ovat nyt turvallisen liikenteen avaintekijöitä.

Teksti: Moottori Kuva Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat