5.7.2025

Mitsubishi jatkaa laajentumistaan Euroopassa herättämällä eloon Grandiksen – loppu onkin helposti arvattavissa

Kuva Mitsubishi

C-SUV:ina 15 vuoden tauon jälkeen paluun tekevä mallinimi Grandis on venytetty versio ASX:stä. Joku vitsiniekka voisi kutsua sitä myös Renault Symbiozin täysklooniksi.

Mitsubishin piti jo kertaalleen nostaa kytkintä koko Euroopan osalta, mutta nyt näyttää vahvasti siltä, että japanilaisvalmistaja on lanseeraamassa kiihtyvällä tahdilla uutta mallistoa Eurooppaa varten. Tähän hankkeeseen Mitsubishi vastaanottaa fundamentaalista tukea ranskalaiselta allianssikumppaniltaan Renaultilta, jolta se nyt lainaa jo kolmannen mallin puhtaasti logonvaihdolla, ja seuraavakin vastaavalla tavalla toteutettava Mitsubishi-malli on enää kulman takana. Tuon kulman takana olevan mallin odotetaan olevan uuden sukupolven Eclipse Cross, Mitsubishin ensimmäinen täyssähköauto vuosiin, ja perustuvan Renault Scénic E-Tech Electriciin.

Asiakkaat ainakin Suomessa näyttävät vastaanottaneen laina-Mitsubishit kohtuullisen hyvin, mikä selviää Autoalan Tiedotuskeskuksen vuoden 2024 ensirekisteröintitilastoista. Esimerkiksi Renault Capturia meni kaupaksi tilaston mukaan 191 kappaletta, ja sen Mitsubishi-kloonia puolestaan 180 kappaletta, tarkoittaen, että ostajat jakautuivat käytännössä tasan niiden kesken.

Lainaajille on tunnetusti langennut logonvaihtojen monisyisen historian aikana paljon karumpiakin kohtaloita. Tämän tilaston perusteella allianssikaksikon seuraavankin symbioosin myyntilukujen voisi odottaa menevän suunnilleen tasan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täydessä Symbioosissa

Jo aiemmin Mitsubishin logot on siis muistin virkistämiseksi asennettu pikkuautokestosuosikki Renault Clioon, josta tehtiin Mitsubishi Colt sekä sen mainittuun crossover-sukulaiseen Renault Capturiin, josta puolestaan tehtiin Mitsubishi ASX:n toinen sukupolvi.

Viime vuonna Renault lanseerasi suositusta Capturistaan teknisesti ottaen C-segmentin puolelle venytetyn Symbiozin, josta niin ikään teknisesti ottaen on kyse myös uudessa Mitsubishi Grandiksessa.

Tapahtui Mitsubishi Grandiksen ensimmäisessä osassa.

Samalla kun Mitsubishi jatkaa lainamallien käyttämistä mallistonsa laajentamisessa, jatkaa se myös unohduksissa olleiden mallinimien palauttamista takaisin eloon. Colt oli varsin luonnollinen nimi ottaa uudelleen käyttöön pikkuautossa, mutta vuosina 2003 - 2011 valmistettu seitsenpaikkainen tila-auto Grandis herää nyt uudelleen eloon trendikkäänä crossoverina.

Perää venyttämällä

Tämä trendikäs crossover on 4,4 metriä pitkä viisipaikkainen, jossa on parhaimmillaan jopa 566-litrainen tavaratila, mikäli takaistuimet on liu'utettu 16 senttimetrin liikkumavarallaan mahdollisimman eteen.

ASX:ään verrattuna tavaratilaa on siis Grandiksessa tarjolla lähemmäs satakunta litraa enemmän, mutta koska akseliväli on sama, itse matkustamon tilat eivät varsinaisesti kasva. 18 senttimetrin lisäys peräylitykseen ja siten tavaratilan kasvu kuitenkin varmasti houkuttelevat etenkin lapsiperheitä nimenomaan Grandiksen puoleen.

Mitsubishi on tuonut autoon erottuvuutta Renault-sisareen nähden ainakin keulassa omalla maskillaan sekä led-huomiovalojen tyylillä ja myös omilla vanteillaan...

Grandis jakaa ASX:n ja siten Renault-sisartensa kanssa myös konsernin CMF-B-perusrakenteen, tässä tapauksessa siis hiukan venytettynä. Tämän tekniikan puitteissa tarjolle tulee pari eri tavoin sähköistettyä, bensiinipohjaista voimalinjavaihtoehtoa.

Kevyimmin sähköistetty vaihtoehto on 1,3-litrainen rivinelonen kevythybriditekniikalla, 103 kilowatin eli 140 hevosvoiman teholla ja joko 6-vaihteisella manuaalivaihteistolla tai 7-vaihteisella kaksoiskytkinautomaatilla.

Raskaampi hybridi, kuitenkin edelleen itselataava sellainen, perustuu puolestaan 1,8-litraiseen, vapaastihengittävään bensiinimoottoriin, joka on säädetty yksinään vain 109-hevosvoimaiseksi. Tämä uusi hybridivoimalinja tuottaa 115 kilowatin eli 156 hevosvoiman kokonaistehon, kun siihen on lisätty 36 kilowatin ajosähkömoottori sekä 15 kilowatin starttigeneraattori. Sähkömoottorit saavat virtansa 1,4 kilowattitunnin ajoakusta, ja aina välillä on mahdollista ajaa pätkiä myös pelkällä sähköllä.

...ja myös takavalot ovat Mitsubishissa selvästi erilaiset kuin Renaultissa.

Ladattavaa hybridiä Grandiksesta ei ainkaan alkuun ole tulossa tarjolle. Sellaista tarvitsevan on joko käännyttävä lyhyempiperäisen ASX:n puoleen, kiirehdittävä tekemään kaupat piakkoin markkinoilta poistuvasta nykyisestä Eclipse Crossista tai sitten hypättävä suoraan lippulaivakatumaasturi Outlander PHEV:hen.

Kaiken kaikkiaan Mitsubishi tulee pian tarjoamaan Euroopan mallistossaan sähköistettyjä voimalinjavaihtoehtoja lähes joka sorttia kevythybridistä itselataavan hybridin ja lataushybridin kautta täyssähköön. Enää vetysähkövaihtoehto puuttuu, mutta sellainen ei kuulu tällä hetkellä millään muotoa Mitsubishin suunnitelmiin.

Sisätiloissa Mitsubishia on Symbioziin verrattuna oikeastaan vain ratin keskiöstä löytyvässä logossa. Keskeltä kojelautaa löytyy täten hallitseva, 10,4-tuumainen pystypäin asennettu näyttöruutu, jonka käyttöjärjestelmä perustuu Googleen kaikkine sovelluksineen ja älypuhelinliitettävyyksineen.

Mitsubishi tuo eurooppalaisille markkinoille tarkoitetun uutuusmallinsa Grandiksen tuotantoon Renault Symbiozin rinnalle Renaultin Espanjan tehtaassa Valladolidissa. Markkinakohtaiset lanseeraukset tulevat tapahtumaan vuoden loppuun mennessä eri puolilla maanosaa, ja siten aikanaan myös Suomessa.

Lähde: Mitsubishi

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat