29.8.2022

Myyn sähköautooni lataamaani sähköä – onko saamani voitto verotettavaa tuloa?

Autoliikenteen käyttövoimamurros eli sähköistyminen tuo mukanaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja haasteita myös yksityisautoilijoille.

Iskeekö verokarhu kyntensä, jos myy sähköautoon ladattua sähköä voitolla?

Kysymys on yksi esimerkki, millaisia uusia mahdollisuuksia ja myös haasteita liikenteen käyttövoimamurros tuo mukanaan myös yksityisautoilijoille.

Täyssähköautojen ja sähköautoilijoiden määrien kasvaessa erilaiset lataukseen liittyvät kysymykset tulevat vain yhä ajankohtaisemmiksi.

Veronmaksajain Keskusliiton jäsenetu Taloustaito-lehti kertoo vastauksen kysymykseen mahdollisista veroseuraamuksista.

Esimerkkitapauksessa Taloustaidon käyttämältä asiantuntijalta kysytään, mitkä ovat seuraukset, jos autoilija lataa sähköautoonsa pörssisähköä silloin, kun se on halpaa, ja myy sähkön kalliimmalla takaisin verkkoon kaksisuuntaisessa latauspisteessä. Esimerkkitapauksessa lataussähkön myynti on satunnaista ja auto on yksityisessä käytössä.

– Mielestäni tässä tilanteessa sinulle syntyy veronalaista tuloa ja sähkön myynnistä syntyvää tuloa tulisi verottaa luovutusvoittosäännösten mukaisesti. Luovutusvoittoa syntyy, kun myymäsi sähkön hinta ylittää sen hankintahinnan ja voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Luovutusvoitto on pääomatuloa, vastaa verojuristi Maisa Katisko.

Jäljelle jää kuitenkin valta valita erilaisista luovutusvoiton laskentavoista itselle edullisin.

– Luovutusvoitto lasketaan joko todellista hankintahintaa tai hankintameno-olettamaa käyttäen. Saat itse valita sinulle edullisemman tavan laskea luovutusvoitto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miten laskea todellinen hinta sähkölle?

Verojuristin perustellun näkemyksen mukaan muun kuin hankintameno-olettaman käyttäminen kyseisessä tapauksessa saattaa olla vaikeaa, sillä todellisen sähkön hankintahinnan laskeminen on konstikasta, jos sähkön hinta vaihtelee joka hetki ja lataukseen käytetään tunteja.

Katiskon mukaan todellisen hankintahinnan laskeminen vaatisi hyvää omaa kirjanpitoa itse kulutetun ja verkkoon myydyn sähkön määristä sekä tarkkaa osto- ja myyntiraporttia sähköyhtiöltä tai latausoperaattorilta.

Hankintameno-olettama on 20 prosenttia luovutushinnasta, kun omaisuus, eli tässä tilanteessa sähkö, on omistettu alle 10 vuotta.

– Hankintameno-olettamaa käytettäessä et voi vähentää mahdollisia muita kuluja, kuten myyntikuluja. 20 prosentin hankintameno-olettamalla luovutusvoittoa syntyy 80 prosenttia myyntihinnasta, vastaa verojuristi kysyjälle.

Sekin vaikuttaa järkevintä ratkaisua mietittäessä, että pienet luovutusvoitot on säädetty kokonaan verovapaiksi.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Taloustaito

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat