7.4.2020

Google kertoo: näin suomalaiset liikkuvat koronan aikaan

näin suomalaiset liikkuvat koronan aikaan

Google keräsi Maps-käyttäjien sijaintihistoriasta maaliskuun liikkumistiedot koko Suomen osalta. Joukkoliikenne ja kauppakäynnit ovat vähentyneet, mutta ulkoilu on lisääntynyt.

Hakukoneyhtiö Google on koostanut suomalaiskäyttäjien paikkatiedoista yhteenvedon, jossa näkyy selkeästi, millä tavoin kansakunnan liikkuminen on muuttunut maaliskuun koronavirusepidemian aikana. Tiedot on kerätty Google Mapsin käyttäjiltä, joilla on käytössään paikkatietohistoria (Location History). Vaikka Googlen varmuus maaseudulla kärsii alhaisesta käyttäjämäärästä johtuen, ei tiedoista voida erottaa yksittäisiä käyttäjiä.

Yleisenä trendinä Suomessa näkyy, että maaliskuun koronavirusepidemian ja rajoitusten myötä käynnit myymälöissä ja jälleenmyyntikohteissa ovat vähentyneet noin 52 prosenttia. Ruokakaupat ja apteekit koetaan selvästi tärkeämmiksi, joten niissä vierailut ovat laskeneet vähemmän, noin 21 prosenttia.

Mielenkiintoista on huomata myös, että joukkoliikennesolmuissa kävijämäärät ovat Googlen mukaan vähentyneet 59 prosentilla, mutta työpaikoilla vain 25 prosentilla, viitaten muiden liikkumistapojen yleistymiseen. Luonnollisesti Google Mapsin käyttäjät viettävät enemmän aikaa asuinalueilla, liikenteen kasvaessa 9 prosentilla. Koko maan laajuudella vierailut puistoissa ja luontoalueilla kasvoivat 48 prosenttia.

Talousarvioesitys 2018

Maakunnista Uusimaa noudattaa valtakunnan yleisempiä trendejä melko tarkasti, joskin ulkoilualueissa jäätiin maaliskuussa 39 prosentin kasvuun, mutta toisaalta työpaikkaa on vältelty muita aktiivisemmin (-28%). Ulkoilu ei kiinnostanut juurikaan lounaissuomalaisia, jotka saattoivat törmätä tuttaviin ulkoillessa vain 15 prosenttia normaalia useammin. Ulkoilma kiinnosti kuitenkin keskisuomalaisia (+60%), kymenlaaksolaisia (+65%) ja pohjoispohjanmaalaisia (+73%). Myös Häme ja Etelä-Pohjanmaa näyttäytyvät lupaavina ulkoilun kannalta, mutta käyttäjämäärän alhaisuudesta johtuen Google ei ole tyytyväinen alueelta saatuun tietoon.

Ruokakaupat ja apteekit ovat säilyttäneet enemmän liikennettä Keski-Pohjanmaalla (liikennemäärä -13%) ja Pohjanmaalla (-16%). Kymenlaaksossa ei ole puolestaan voitu tai maltettu vältellä työpaikkoja, joilla liikenne on vähentynyt vain 17 prosenttia.

Lappi erottuu tilastoissa muita voimakkaampana liikenteen vähenemisenä joukkoliikennepaikoilla, työpaikoilla, kaupoissa ja ruokakaupoissa.

Lähde: Google Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat