12.7.2017

Ole huomaavainen – hiljennä hevosen kohdatessasi

Kuva: Hannu Miettinen/Liikenneturva

Rauhallisinkin hevonen saattaa pelästyä autoa tai ohiajavaa mopoa ja muuttua arvaamattomaksi. Tärkeintä hevosen kohtaamisessa on kuitenkin oman vauhdin hiljentäminen.

Liikenneturva muistuttaa, että hevosen kohdattaessa on hiljennettävä ja tehtävä ohitus kunnon turvavälillä. Myös ratsastajan käsimerkkejä on syytä seurata.

– Hevonen on saaliseläin, joten se voi pelästyä yllättävissä tilanteissa ja on usein ääniherkkä, vaikka se muuten olisikin tottunut liikenteeseen. Pillastuessaan hevosta on vaikea hallita tai sen liikkeitä ennakoida. Hevonen ei pakoon lähtiessään mieti järkeviä pakosuuntia, vaan se voi esimerkiksi heittää ratsastajan selästään, hypätä ojaan tai tulla suoraan lähestyvän ajoneuvon eteen, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Hevosten kanssa liikkuvat raportoivat Liikenneturvan mukaan tilanteita, joissa kuljettaja kaasuttaa kivet rapisten ratsukon ohi tai muuten suorastaan kiusaa hevosta ja ratsastajaa. Piittaamattomuus voi aiheuttaa ikävän läheltä piti -tilanteen tai jopa vaaratilanteen. Jokaisella on vastuunsa muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Laki edellyttääkin kaikilta tielläliikkujilta varovaisuutta ja nopeuden sovittamista liikennetilanteiden mukaiseksi.

– Keskikokoinen hevonen on samaa kokoluokkaa kuin hirvisonni. Et varmasti haluaisi kookasta sarvipäätä konepellillesi, joten tuskinpa hevostakaan. Kyse on arvaamattomista eläimistä, ja jälki voi olla todella pahannäköistä, jos yli 500 kiloa hevosta läjähtää tuulilasille, Taskinen toteaa.

Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tärkeintä on vauhdin hiljetäminen

Tärkeintä hevosen kohtaamisessa on oman vauhdin hiljentäminen. Ajoneuvon ääni tai mahdollisen kuorman aiheuttama lisämeteli on myös hyvä tiedostaa ja ottaa huomioon ohitustilanteessa. Kiihdytyksiä ja äkkinäisiä liikkeitä on pyrittävä välttämään.

– Ratsastajaan tai ohjastajaan kannattaa ottaa katsekontakti ja seurata tämän käsimerkkejä. Jos tämä pyytää pysähtymään nostamalla käden pystyyn, on silloin pysähdyttävä. Normaalitilanteessa ei kuitenkaan tarvitse pysähtyä, vaan hevosajoneuvo kannattaa ohittaa hiljaisella vauhdilla. Kunnon turvaväli tulee varmistaa myös sivusuunnassa, Taskinen ohjeistaa.

Kuva: Hannu Miettinen/Liikenneturva
Kuva: Hannu Miettinen/Liikenneturva

Jos väylä on kapea tai ajoneuvo iso, esimerkiksi traktori tai rekka, kannattaa ratsastajalle antaa aikaa ohjata hevonen tien pientareelle ohituksen ajaksi.

– Kohtaamistilanteessa voi myös pysähtyä itse ja tarvittaessa jopa sammuttaa ajoneuvo. Näin voi antaa ratsukolle aikaa ja tilaa mennä ohi. Samat ohjeet pätevät myös muihin hevosajoneuvoihin, Taskinen sanoo.

Toimi näin, kun kohtaat hevosen liikenteessä:

- Kun kohtaat hevosen, ole huomaavainen ja hidasta vauhtia.
- Vaihda pitkiltä lyhyille ajovaloille.
- Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
- Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa.
- Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
- Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.

Lähde: Liikenneturva Kuvitus: Kaisa Tanskanen Valokuvat: Hannu Miettinen

Luetuimmat