5.5.2021

Olisiko ideaa: alkolukko pakolliseksi sarjarattijuopoille?

Suomalaisen liikenneturvallisuuden ongelmana ovat päihdekuskit ja ne autoilijat, joiden ajoterveys on heikentynyt.

Kuljettajan ajoterveyden ongelmat ovat merkittävä ja vakava riski suomalaisessa tieliikenteessä. Onnettomuustietoinstituutin tuoreen OTI-ajoterveysraportin mukaan vuosina 2014–2018 kuljettajan ajoterveyden puutteet vaikuttivat yli puoleen kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista. Ajoterveysraportti perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkintoihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Äkillinen sairauskohtaus ei aina ole yllätys

– Yleinen käsitys on, että terveysongelmista johtuvien liikenneonnettomuuksien ehkäiseminen on lähes mahdotonta, koska sairaskohtaukset iskevät äkillisesti, Onnettomuustietoinstituutin teknologiapäällikkö Tapio Koisaari taustoittaa.

Monessa tapauksessa ennakkokäsitykset eivät pidä paikkaansa.

– Onnettomuustutkinnassa on kuitenkin selvinnyt, että myös äkillisissä, sairaskohtauksen aiheuttamissa onnettomuuksissa kuljettajien sairaus on yleensä ollut tiedossa ja hoidettavana jo pitkään. Ajoterveyden arviointia ja valvontaa on kehitetty viime vuosina, ja tätä onkin syytä jatkaa terveysongelmista johtuvien onnettomuuksien yleisyyden vuoksi, Koisaari tähdentää.

Päihderiippuvuus näyttelee Suomessa tutkitusti merkittävää osaa liikenneonnettomuuksissa.

– Turvallisuustoimenpiteitä tulee kohdistaa sen mukaisesti. Yksi tehokas keino on alkolukon asentaminen toistuvasti rattijuopumuksesta kiinni jääneiden kuljettajien ajoneuvoihin, Koisaari linjaa.

Tyypillisimpiä ajoterveysriskejä ovat sairaskohtaukset, päihteet sekä mielenterveydelliset ongelmat. Tarkemmassa tutkinnassa on selvinnyt, että kuljettajan riskialttius on usein ollut tiedossa jo pitkään. Onnettomuustietoinstituutin liikenneonnettomuustilastot sisältävät tarkempaa tutkittua tietoa sairaskohtauksista johtuvista sekä tarkoituksellisesti aiheutetuista onnettomuuksista, jotka usein rajataan pois muista tilastoista.

Arviointikyky heikentynyt

OTI-ajoterveysraportin mukaan vuosina 2014–2018 tapahtui 493 kuljettajan ajoterveysongelmiin liittynyttä kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, joissa menehtyi 560 henkilöä.

Ajoterveysongelmat vaikuttavat usein onnettomuuksien taustalla esimerkiksi kuljettajan arviointi- tai toimintakykyä heikentävinä tekijöinä. Ajoterveysongelmat vaikuttivat taustariskinä 352 onnettomuuden syntyyn, mikä tarkoittaa reilusti yli kolmannesta (39 %) kaikista kuolonkolareista 2014–2018.

Ajoterveysongelmat aiheuttivat suoraan 141 onnettomuutta, 16 prosenttia kaikista vuosien 2014–2018 kuolonkolareista. Käytännössä tämä tarkoittaa onnettomuuden aiheutuneen kuljettajan sairaskohtauksen vuoksi.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Onnettomuustietokeskus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat