7.9.2020

Ovatko renkaasi sliksit vai kunnolliset? – poliisi valvoo tehostetusti

Poliisi valvoo ensi viikolla tehostetusti autoilijoiden renkaiden kuntoa. Vuodesta 2000 lähtien vuosittain keskimäärin 29 kuolonkolarissa kolarin aiheuttajalla on ollut autossaan huonokuntoiset renkaat.

Rengasratsiaviikko on Autonrengasliiton Liikenneturvan ja poliisin yhteisponnistus, joka on järjestetty joka syksy vuodesta 1997 lähtien. Koronapandemian vuoksi painopiste tämän vuoden teemaviikolla on tiedottamisessa ja poliisin valvonnassa.

Edellisvuosina renkaita on Rengasratsiaviikolla tutkittu Suomen suurimmissa kaupungeissa yhteisvoimin. Autoilijat on ohjattu Rengasratsian tutkimuspisteelle, missä renkaiden kunto on tarkastettu ja samalla jaettu tietoa autoilijoille renkaiden vaikutuksesta ajoturvallisuuteen.

– Tämän vuoden Rengasratsiassa poliisi valvoo tehostetusti renkaiden kuntoa tien päällä muun partioinnin ohessa, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen poliisihallituksesta sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huonot renkaat = muitakin puutteita

Tieliikennelain mukaan henkilö- ja pakettiauton renkaiden pääurien on oltava vähintään 1,6 millimetriä syvät, mutta sadekelillä jo alle 4 mm urat alkavat heikentää auton ajo-ominaisuuksia merkittävästi.

Poliisitarkastaja Ihalainen on huomannut, että huonokuntoiset renkaat kulkevat tavallisesti käsi kädessä ajoneuvon muiden turvallisuuspuutteiden kanssa.

Huonokuntoiset renkaat ovat merkittävä turvallisuuriski. Vuodesta 2000 lähtien vuosittain keskimäärin 29 kuolonkolarissa kolarin aiheuttajalla on ollut autossaan huonokuntoiset renkaat.

Sadekeli vaatii pitoa

– Kun syksyn sadekelit lähestyvät, renkaiden pito nousee entistä suurempaan arvoon. Se pätee niin moottori- ja maantienopeuksiin kuin kaupunkiajoonkin, missä auto on saatava nopeasti pysähtymään esimerkiksi suojatielle. Huonokuntoiset renkaat ovat riski kuljettajan lisäksi myös muille, Ihalainen sanoo.

Ihalaisen mukaan pienestä huomaamattomuudesta voi selvitä huomautuksella.

– Jos sen sijaan useampi rengas on selvästi alle lain mukaisen minimin, kyllä siitä silloin muistetaan liikennevirhemaksulla.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto Lähteet: Autonrengasliitto, poliisi, Liikenneturva

Luetuimmat