26.12.2020

Päivän kuva: Rankan vuoden kiitokset

Voi apua mikä vuosi. 2020 laittoi yhteiskunnan perusrakenteet ennennäkemättömän rasituksen kohteeksi.

Loppuvuodesta 2019 kantautui vasta ensimmäisiä uutisia mystisestä hengitystieinfektiosta, jonka aiheuttajasta ei paljoa tiedetty. Covid-19, koronavirus, SARS-CoV-2, "rona" mullisti muutamassa kuukaudessa melkein kaikki yhteiskunnan osa-alueet. Muistatteko viime vuoden uudenvuodenlupaukset? Sen, miten uuden vuosikymmenen piti olla uuden alun hetki?

Yritysten ahdinko ja etätyösuositukset muuttivat lähes kaikkien arjen, ja vaihtelevat kokoontumisrajoitukset viimeistään. Erityisen kurjaa on ollut heillä, joiden yksinäisyys korostuu rajoituksista ja suosituksista johtuen. Myös lentomatkustus loppui lähes seinään, jokainen ravintolakäynti tapahtuu omassa päässä tehtävän riskianalyysin kera, ja sukulaisten välttelystä tuli uusi välittämisen muoto.

Erityisen paljon vuosi on monimutkaistanut pelastusviranomaisten ja terveydenhoidon työtä. Koronaepäilyt, kuumeet, testaamiset, osastojen muuntaminen, teho-osastojen kapasiteetti. Poliisin tehtävät ovat kohdistuneet enemmän kotihälytyksiin ja puhalluttamisen tapaisista perustehtävistä on tullut hankalia ja harvinaisia.

Lahden eteläisen kehätien Liipolan tunnelissa järjestetyssä pelastusharjoituksessa näyttäytyi syksyllä kuitenkin osaava ja innokas joukko pelastusviranomaisia. Aikaa ja tarmoa löytyi siis vielä perustehtäviin ja niiden harjoitteluunkin. Normaalistikin rankkaan varustukseen lisättynä hengityssuojaimet tuntuvat pisteeltä i:n päällä.

Eli kiitos kaikille jaksamisesta ja erityiskiitos heille, joiden on ollut vain pakko jaksaa pandemian aiheuttaman lisäkuorman alla. Yritetäänkö uudenvuodenlupauksia uudelleen 2021?

Teksti ja kuva: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat