18.1.2024

Perusteellisen perheauton laihdutuskuurin käynyt Renault Scenic nähtiin Suomessa

Renault Scenic on vuosien saatossa mukautunut aina siihen muottiin, mitä on tarvittu. Niin tälläkin kertaa uusimman viidennen sukupolven kohdalla.

Renault Scenic on uudistunut. Uudistuneen Scenicin esisarjan kappale kävi vierailulla Suomessa ja samalla Suomen maahantuoja julkaisi täyssähköisen Renaultin hinnat. Auto vieraili vain pari päivää maahantuojan suojissa Vantaalla. Seuraavan kerran uudet Scenicit nähdään Suomessa muutaman kuukauden kuluttua, kun ensimmäiset autot rullaavat tuotannosta ulos.

Renault Scenic on vuosien saatossa taipunut ja mukautunut aina siihen muottiin mitä on tarvittu. Scenicin nimi tuleekin sanoista Safety Concept Embodied in a New Innovative Car, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna "turvallista uudenlaista innovatiivista autoa".

Aluksi, vuonna 1996 ensimmäisen kerran lanseerattuu Scenic on ollut tila-auto, mutta edellinen, vuonna 2016 lanseerattu neljäs sukupolvi oli jo enemmän crossover.

Nytkin, Renaultin lanseerattua Scenicin viidennen sukupolven, se on edelleen varsin trendikäs crossover.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rellun isoin sähköauto

Uusi Renault Scenic on tarkalta mallimerkinnältään Renault Scenic E-Tech Electric. Se edustaa siis aiemmin lanseeratun Megane E-Tech Eletricin kanssa Renaultin nykysähköautosukupolvea. Scenic on edelleenkin, niinkuin se on aina ollut, isompi auto kuin Megane. Akseliväliä Scenicissä on 10 senttiä enemmän kuin Meganessa ja pituutta 27 senttiä enemmän. Scenic on nyt myös Renault-perheen isoin sähköauto.

Ensisilmäyksellä voisi sanoa, että Scenic lupaa kaikin puolin hyvää sähköautomarkkinalle. Nyky-Renault on varsin innovatiivinen ja ajan hermolla elävä. Lisäksi Renaultin nykymuotoilu on dynaamista, aika näyttävääkin, mutta ei millään tavalla överiä.

Scenic näyttää siis hyvältä. Myös sanonta, moni kakku päältä kaunis ei välttämättä pidä Scenicin kohdalla paikkaansa, sillä Scenic vaikuttaa ensinäkemältä korean ulkokuoren lisäksi edistykselliseltä ja kilpailukykyiseltä sähköautolta.

Pienemmällä painolla pienempään kulutukseen

Perusteellisen laihdutuskuurin perheautojen luokkaan kuuluva Scenic on kuitenkin käynyt. Autoa saa kahdella eri akkuversiolla, 60 kilowattitunnin kokoisella akulla ja 87 kilowattitunnin kokoisella akulla. Comfort range -akulla Scenic painaa vain runsaat 1 700 kiloa ja long range -akulla alle 1 900 kiloa ranskalaisten puntarin mukaan. Suomeen tulevien autojen omapainot tarkentuvat vielä lähempänä. Alhainen paino on kuitenkin luonnollisesti energiankulutuksen näkökulmasta hyvä asia.

Renault tuo Scenicin myyntiin myös kahtena eri tehoversiona. Malliston edullisin, Evolution-varustelulla oleva Scenic maksaa 43 390 euroa. Vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa Suomen olosuhteissa tarpeellinen lämpöpumppu, täys-led -valot, 19-tuumaiset vanteet, peruutuskamera ja takatutka sekä lämmitettävä ratti sekä älypuhelimen langaton peilaus.

Autossa on energiasisällöltään pienempi Comfort Range -akku ja 125-kilowattinen (170 hv) sähkömoottori. Vääntöä sähkömoottori tarjoaa 280 newtonmetriä.

Seuraava varustelutaso Scenicissä on techno, joka on saatavilla kummallakin akkukoolla. Comfort range -akulla ja 125-kilowattisella sähkömoottorilla auto maksaa 45 990 euroa. Isommalla long range -akulla sekä 160-kilowattisella (220 hv) sähkömoottorilla techno-varusteltu auto maksaa 50 990 euroa. Isompi, 160-kilowattinen sähkömoottori tarjoaa 300 newtonmetriä vääntöä.

Techno-varustelussa on jo lisänä sähkötoiminen takaluukku, adaptive vision -valot sumuvalotoiminnolla sekä automaattiset kaukovalot. Lisäksi OpenR Link -multimedianäyttö on suurentunut alimman varustelun 9 tuumasta 12 tuumaan. Tästä mallista löytyvät myös tutkat edestä ja sivuilta sekä valittavat multi-sense -ajotilat.

Malliston huipulla vain isommalla akulla

Kaksi korkeinta varustelutasoa on Scenicissä saatavilla vain long range -akulla sekä 160-kilowatin sähkömoottorilla.

Esprit alpine -varustelulla Scenic maksaa 52 990 euroa ja automallin vanteet suurenevat 20-tuumaisiksi. Muut vakiovarustelut ovat myös lähinnä ulkoasuun liittyviä, auton monet yksityiskohdat muuttuvat esprit Alpine -mustalla viimeistellyiksi. Lisäksi autossa on sama esittelyauton étoilé -metalliväri.

Malliston huipulla on iconic-varustelu, joka on niin ikään saatavilla vain long range -akulla sekä 160-kilowatin sähkömoottorilla. Siinä on edellä mainittujen varusteiden lisäksi muun muassa active driver assist -avustinjärjestelmät, hätäjarrutustoiminto myös peruutettaessa, parempi Harman/Kardonin toimittama äänentoisto sekä kuljettajan sähkösäätöinen istuin hieronnalla.

Iconic-varusteltu Scenic maksaa 54 490 euroa.

Long range -version WLTP-syklin mukainen kulutus on 16,9 kilowattituntia sadalle kilometrille ja comfort range -version 16,3 kilowattituntia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jo yli 600 kilometrin kantama?

Renault Scenicin akku edustaa uutta sukupolvea ja WLTP-mittaustavan mukainen toimintamatka 87-kilowattitunnin kokoiselle akulle on 625 kilometriä, moottoritienopeuksissa 370 kilometriä. Latausteho Scenicissä long range -akun kohdalla on enimmillään 150 kilowattia. Maksimiteho ei kuitenkaan ratkaise sitä, että kuinka pitkään laturilla vietetään aikaa, vaan latauskäyrä eli keskiteho lataustapahtuman aikana. Sen Renault kertoo olevan 110 kilowattia, kun akkua lähdetään lataamaan 15 prosentin varauksesta ja autoa ladataan 30 minuuttia – edellyttäen että käytettävä laturi pystyy yhteistyöhön auton kanssa.

Comfort range -versioiden WLTP-ajomatka on 430 kilometriä ja moottoritieajossa noin 260 kilometriä. Kolmivaiheinen, 22 kilowatin type 2 -latauslaite on vakiona kaikissa Suomessa myytävissä Scenic-malleissa.

Renault myös kertoo, että Scenicin akkupaketti on tarvittaessa korjattavissa sekä kierrätettävissä. Akussa on 12 erikseen vaihdettavaa moduulia ja lähin korjauspaikka akustolle on tällä hetkellä Ruotsissa. Auton akussa käytettävistä materiaaleista 90 prosenttia on myös kierrätettävissä.

Scenic-malleissa on lisäksi myös ennakoiva latauksen hallinta, eli auto esivalmistelee auton ajoakun sopivaan lämpötilaan latausta varten, kun latauspiste on syötetty auton navigointiin. Auton akusta tulevaa hukkalämpöä otetaan myös talteen matkustamon lämmittämiseen.

Väljä tiloiltaan

Tiloiltaan Scenic on sen edellisen sukupolvien tavoin väljä ja tilava auto. Sisällä on hyvin tilaa niin edessä kuin takanakin ja takatilojen väljyyttä ja käytettävyyttä lisää tasainen lattia. Scenic ei ole kuitenkaan mikään hirveän pitkä, se on vain hieman alle 4,5-metrinen puskurista puskuriin. Tavaratila Scenicissä on suunnilleen Volkswagen ID.4 -mallin verran, oli penkit käännettynä tai ei. Perustilassa Scenic tarjoaa tavaratilaa 545 litraa ja 1670 litraa kun takapenkit kääntää. Takapenkit käännettäessä takatila ei ole tasainen, tavaratilaan jää noin 10 senttinen takaistuinten selkänojista muodostuva pykälä.

Kierrätysmateriaaleja on käytetty paljon myös auton sisätilojen materiaaleissa.

Scenicissä on myös sellaisia innovaatioita, jotka tuovat käytettävyyttä ja mukavuutta arkeen ja matkustamiseen. Solarbay-lasikaton Renault on kehittänyt yhdessä Saint-Gobainin kanssa, siinä on Amplisky-tekniikka, jonka avulla lasikaton voi himmentää tai kirkastaa neljän eri asetuksen avulla. Katto voi olla kokonaan kirkas tai himmeä tai esimerkiksi sen etuosan voi himmentää ja takaosan pitää kirkkaana tai toisin päin. Solarbay-katto tuo myös 30 milliä lisää pääntilaa autoon, kun autoon ei ole tarvinnut asentaa pimennysverhoa lasikaton yhteyteen.

Jarren säveliä

Takapenkillä Scenicissä on saatavilla mukitelineet, jotka taipuvat myös tablettitelineiksi. Kyynärnojan uumeniin on piilotettu myös usb-latauspistokkeet.

Suomessa vetokyky on monelle tämän kokoluokan autoa hankkivalle myös tärkeä asia, Scenicin jarrullinen vetokyky on 1 100 kiloa.

Autojen ennakkomyynti on alkanut nyt ja ensimmäisiä varsinaisia asiakasautoja ja esittelyautoja odotetaan Suomeen huhti-toukokuussa. Scenicin hankkivat saavat kokea myös ranskalaisen elektronisen musiikin säveltäjän Jean-Michel Jarren säveliä, sillä hän on luonut auton tervetulo-filmiin musiikin. Jarren luomaa äänimaisemaa Scenicissä voi kuulla myös alhaisissa alle 30 kilometrin tuntinopeuksissa.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat