25.12.2022

Pyöräilijän liikennesäännöt – Pyöräilijän paikka liikenteessä

Talvipyöräily_2019_AH

Milloin pyöräilijä väistää autoilijaa ja milloin autoilija pyöräilijää. Moottori käy juttusarjassa läpi kaikki tavallisimmat pyöräilijän väistämissäännöt sekä muita pyöräilijän liikenteessä huomioon otettavia asioita.

Pyöräilijä ja polkupyörä katsotaan ensisijaisesti ajoneuvoksi. Sen vuoksi pyöräilijän paikka on joko ajoradalla tai erikseen liikennemerkillä osoitetulla pyörätiellä. Pyörällä saa ajaa myös pihakadulla, kävelykadulla sekä pyöräkadulla ja poikkeuksin myös jalkakäytävällä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyörätiellä

Aja aina pyörätien oikeassa reunassa. Pyörätie osoitetaan liikennemerkein ja niitä on kahdenlaisia – pyörätie ja jalkakäytävä voivat olla siis myös rinnakkain.

Uusi tieliikennelaki toi pyöräilijän paikkaan myös joitain muutoksia. Jos pyörätie on kulkusuuntaasi nähden tien vasemmalla puolelle, pyörällä voi ajaa myös ajoradalla tai pientareella, jos se on turvallisempaa kulkureitin tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Uutta on myös se, että lähtökohtaisesti pyörätie on yksisuuntainen. Jos pyörätie on kaksisuuntainen, se merkitään lisäkilvellä, jossa on kahteen eri suuntaan osoittava nuolet. Lisäkilpien asentamisen siirtymäaikaa jatkuu aina 1. kesäkuuta 2027 saakka.

Jalkakäytävällä

Jalkakäytävä on lähtökohtaisesti varattu jalankulkijoille, mutta liikennemerkillä voidaan osoittaa, jos se on sallittu myös pyöräilijöille, tällöin pyörätie ja jalkakäytävä on yhdistetty.

Yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätiellä pyöräillään kuten pyörätiellä eli oikeassa reunassa. Pyöräilijän täytyy kuitenkin huomioida jalankulkijat ja antaa heille turvallinen tila, ohituksesta on hyvä kertoa soittokellolla.

Ajoradalla

Kun pyöräilijä pyöräilee ajoradalla, pyöräilijän paikka on tien oikeassa reunassa tai pientareella. Kaupunkien kaduilla piennarta ei yleensä ole, joten pyöräilijän on tällöin ajettava kaistan keskikohdan oikealla puolella. Näin pyöräilijällä on riittävästi tilaa. Pyöräilijän täytyy myös pitää turvallinen väli pysäköityihin autoihin ja esteisiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyöräkaistalla

Pyöräkaistalla pyöräilijän täytyy ajaa kaistan oikeassa reunassa, kuitenkin pitäen turvallinen väli ajoradan viereen mahdollisesti pysäköityihin autoihin ja muihin esteisiin.

Pyöräkadulla

Pyöräkatu tuli uutena, kun tieliikennelakia uudistettiin vuonna 2020.

Pyöräkatu-liikennemerkki merkitsee pyöräkadun alkamisen ja pyöräkatu päättyy -liikennemerkki pyöräkadun päättymisen.

Pyöräkadulla pyöräilijän on ajettava pyöräkadun oikeassa reunassa. Pyöräkadulla pyöräilijät määräävät tahdin eli muut ajoneuvot antavat pyöräilijöille esteettömän kulun.

Yksisuuntaisella kadulla kahteen suuntaan

Uusi tieliikennelaki toi mukanaan myös se, että pyöräilijä voi ajaa yksisuuntaista väärään suuntaa, jos se on osoitettu liikennemerkein. Tällöin yksisuuntaista katua osoittavien liikennemerkkien alla on lisäkilpi, ”ei koske pyöräilijöitä”.
Pyöräilijän täytyy muistaa polkiessaan yksisuuntaisella kadulla vastakarvaan, että ajaa aina omaan kulkusuuntaansa nähden tien oikeassa reunassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pihakadulla ja kävelykadulla

Pyöräkadulla pyöräilijät määräävät tahdin, mutta pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkijat määräävät tahdin, vaikka pyöräilijät saavatkin pyöräillä pihakadulla ja kävelykadulla. Pyöräilijöiden täytyy siis antaa esteetön kulku jalankulkijoille pihakadulla ja kävelykadulla. Pyöräilijän vauhti kävelykadulla tai pihakadulla ei saa ylittää 20 kilometrin tuntinopeutta.

Älä pyöräile täällä

Pyöräilijälle on osoitettu siis selkeä paikka, siellä missä saa pyöräillä. Tämän vastakohtana on paikkoja, joissa pyöräilijä ei saa pyöräillä.

Pyöräilijä ei saa pyöräillä:

  • Moottoritiellä
  • Moottoriliikennetiellä
  • Jalkakäytävällä (paitsi alle 12-vuotiaat)

Jalkakäytävää ei merkitä erikseen liikennemerkillä, jalkakäytävän erottaa ajoradasta katukivetys. Pyörätie on aina merkitty erikseen liikennemerkillä.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Pyöräliitto

a:7:{i:0;s:6:"127076";i:1;s:6:"127149";i:2;s:6:"127144";i:3;s:6:"127152";i:4;s:6:"127131";i:5;s:6:"127083";i:6;s:6:"127138";}

Luetuimmat