1.1.2023

Pyöräilijän liikennesäännöt – Väistäminen ja kääntyminen ajoradalla tai pyörätien risteyksessä

Milloin pyöräilijä väistää autoilijaa ja milloin autoilija pyöräilijää. Moottori käy juttusarjassa läpi kaikki tavallisimmat pyöräilijän väistämissäännöt sekä muita pyöräilijän liikenteessä huomioon otettavia asioita.

Pyöräilijän paikka on ensisijaisesti pyörätiellä tai ajoradalla.

Kääntyessä pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin autoilijaakin. Pyöräilijän täytyy siis väistää oikealta tulevaa liikennettä ja suojatietä käyttäviä jalankulkijoita.

Pyöräilijää koskevat myös samat liikennemerkit kuin autoilijoitakin – pyöräilijän täytyy väistää, jos pyöräilijä tulee kärkikolmion tai stop-merkin takaa risteykseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muista suuntamerkki

Kun käännyt, ryhmity kaistan reunaan. Jos käännyt oikealle, ryhmity kaistan oikeaan reunaan ja jos käännyt vasemmalle ryhmity keskiviivan viereen oikealle puolelle tai jos keskiviivaa ei ole, tien keskilinjan oikealle puolelle. Yksisuuntaiselta vasemmalle kääntyessä ryhmity ajoradan vasempaan reunaan.

Jos käännyt ajoradalle, jossa on samaan suuntaan useampia kaistoja, saat kääntyä omaan käyttötarkoitukseen sopivimmalle kaistalle muu liikenne huomioiden.

Muista suuntamerkin näyttö kädelläsi kääntyessä.

Kun kun käännyt polkupyörällä, muista väistää risteävää tietä ylittävää muuta liikennettä, jalankulkijaa, mopoilijaa tai toista pyöräilijää.

Vasemmalle käännyttäessä täytyy väistää vastaan tulevaa liikennettä.

Kun ajat ajoradalla pyörällä ja poistut liikenneympyrästä, muista väistää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää tai mopoilijaa.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Pyöräliitto Kuvat: Pyöräliitto

a:7:{i:0;s:6:"127076";i:1;s:6:"127144";i:2;s:6:"127131";i:3;s:6:"127083";i:4;s:6:"127138";i:5;s:6:"127149";i:6;s:6:"127152";}

Luetuimmat