14.5.2020

Renkaiden uudet merkinnät: lumi- ja jääpito, märkäpito ja vierintämelu

renkaiden uudet merkinnät rengasmerkinnät

Euroopan parlamentin hyväksymät uudet säännöt merkinnöistä lisäävät kuluttajille auton renkaista kerrottavia ominaisuuksia.

Autojen ja rekkojen renkaita koskeva uuden merkintäjärjestelmän tavoitteena on tarjota kuluttajille aiempaa kattavammat tiedot renkaiden ominaisuuksista. Euroopan parlamentin vastikään hyväksymien uusien sääntöjen myötä rengasmerkinnöissä pitää tuoda esiin renkaiden polttoainetehokkuuden, märkäpidon ja vierintämelun lisäksi jatkossa myös tiedot kilometrimäärästä, kulumisesta, uudelleenpinnoituksesta sekä lumi- ja jääpidosta.

Kilometrimäärää ja kulumista koskevat tiedot lisätään, kun luotettava testausmenetelmä on käytettävissä. Taustalla on se, että renkaiden kuluminen synnyttää merkittävän määrän ympäristölle haitallista mikromuovia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Merkinnät selkeästi esillä

Rengasmerkintöjen pitää parlamentin päätöksen perusteella olla kuluttajien helposti nähtävissä, esillä kaikissa renkaiden myyntitilanteissa sekä myös verkkokaupoissa. Lisäksi merkinnöissä pitäisi olla mukana QR-koodi.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (EPP, kok.) kiittelee tehtyä päätöstä useastakin eri näkökulmasta.

– Uudistus selkeyttää rengasmerkintöjä ja tekee ne kuluttajille näkyvämmiksi. Auton renkailla on iso vaikutus paitsi liikenneturvallisuuteen, myös polttoaineen kulutukseen. Renkaiden osuus polttoaineen kulutuksesta on jopa 20–30 prosenttia, joten oikeilla rengasvalinnoilla on yllättävän iso merkitys.

Parlamentin esimerkkipohja uusista rengasmerkinnöistä.

Virkkusen mukaan on hyvä, että päätös huomioi myös pohjoisen Euroopan ajo-olosuhteet.

– Pohjoismaiden kannalta on erityisen tärkeää, että nyt ensimmäistä kertaa myös jään- ja lumenpito sisällytetään merkintöihin.

Voimaan vuoden päästä

Merkintäsäännösten tiukentamisen taustalla on arvio, jonka mukaan uusi merkintäjärjestelmä voi johtaa hiilidioksidipäästöjen pienenemiseen 10 miljoonalla tonnilla Euroopan laajuisesti.

Säännöt tulevat voimaan 1.5.2021 alkaen.

Uudet säännöt korvaavat vuoden 2009 rengasmerkintöjä koskevan asetuksen. Uudet säännöt koskevat myös raskaiden hyötyajoneuvojen renkaita (C3-renkaita), joihin ei tällä hetkellä sovelleta EU:n merkintävaatimuksia.

Teksti: Moottori Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: Euroopan parlamentti 

Päivitys 14.5.2020 22.00: otsikkoa täsmennetty

Luetuimmat