14.5.2024

Saksan Autoliitto ADAC: Näissä maissa kaaharien autot takavarikoidaan

Kuva Moottorin arkisto
BMW 430i

Sveitsin, Italian ja Tanskan jälkeen myös Itävalta ja Puola ovat käynnistäneet tiukemmat toimet kaahareita ja rattijuoppoja vastaan.

Roimista ylinopeuksista kiinni jääville koittaa kovat ajat monissa Euroopan maissa, sillä Sveitsin, Italian ja Tanskan jälkeen myös Itävalta ja Puola ovat käynnistäneet tiukemmat toimet kaahareita ja rattijuoppoja vastaan. Auto takavarikoidaan ja huutokaupataan, sakot ovat ankaria tai jopa vankeusrangaistuksia langetaan, kertoo Saksan Autoliitto ADAC.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jopa vankeusrangaistuksia

Niin sanottu Gotthardin kaahari nousi otsikoihin Saksassa muutama vuosi sitten. Saksalainen kuljettaja tuomittiin 200 km/t takaa-ajon jälkeen Sveitsissä ja hän joutui vuodeksi vankilaan. Toinen esimerkki on 19-vuotias, joka ajoi Tanskassa tutkaan 182 km/h -nopeudella 80 km/h -nopeusrajoituksen alueella. Hän sai matkustaa kotiin, mutta ilman autoa. Myös Itävalta ja Puola ovat ryhtyneet tiukkoihin toimenpiteisiin liikennerikkomuksia vastaan.

Monissa Euroopan maissa rangaistaan ​​ankarasti erittäin törkeistä ylinopeuksista ja alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta. Ajoneuvo takavarikoidaan ja huutokaupataan ja lisäksi tulee ajokieltoja, sakkoja tai jopa vankeusrangaistuksia.

Italiassa auton menettää, jos promilleja yli 1,5

Italia on rankaissut alkoholirikkomuksista ankarasti jo vuosia. Jos alkoholipitoisuus ylittää 1,5 promillea, ajoneuvo takavarikoidaan ulosottoon ja huutokaupataan. Edellytyksenä on, että kuljettaja omistaa auton tai moottoripyörän.

Muussa tapauksessa ajoneuvo vain takavarikoidaan, mutta palautetaan vuokra-autoyhtiölle tai omistajalle. Tässä tapauksessa Italiassa ajokielto, joka on yleensä yhdestä kahteen vuotta, kaksinkertaistuu. Lisäksi tulee sakkoja 1 500–6 000 euroa ja ääritapauksissa jopa kuudesta kahteentoista kuukauteen vankeutta. Italian tuomioistuimet voivat määrätä ajoneuvon ulosmitattavaksi ja huutokaupattavaksi myös huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta.

pakettimatka motoristin paratiisiin alpit moottoripyörällä

Moottoripyörä pois käyttäjältä

Myös täysin raittiilta moottoripyöräilijältä voidaan ottaa moottoripyörä pois käytöstä muutaman viikon ajaksi, jos motoristi ei käytä kypärää lainkaan tai kypärä ei ole ECE-säännön 22 mukainen.

Motoristi voi päättää, missä moottoripyörää säilytetään 60 päivän säilöönoton aikana, tai jos kyseessä ovat toistuvat rikkomukset, 90 päivän aikana. Pyörä voi seisoa poliisin pihalla tai valitussa paikassa, esimerkiksi hotellin autotallissa. Päälle tulee sakko, joka on vähintään 85 euroa. Moottoripyörän säilöönotto on mahdollista myös, jos joku ajaa yhdellä kädellä tai ei istu asianmukaisesti moottoripyörän satulalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sveitsissä kaahari joutuu vankilaan

Aiemmin mainittu Gotthardin tunnelissa poliisia pakoon kaahannut sai rangaistuksen, joka tarkoitti, että kaaharin täytyi istua yksi vuosi 30 kuukauden vankeusrangaistuksesta saksalaisessa vankilassa.

Kaahari oli muun muassa ajanut 70 km/h liikaa 30 km/h -vyöhykkeellä. Tällaisissa ylinopeustapauksissa Sveitsissä joutuu vankilaan vähintään vuodeksi. Eikä ehdonalainen tule kyseeseen.

Auto voidaan takavarikoida, ja toisin kuin Italiassa, myös vuokra-, leasing- tai yritysajoneuvot. Ja vaikka kuljettaja ei olisi omistaja. Tuomioistuin päättää sitten, huutokaupataanko auto vai romutetaanko se.

Itävallassa kovennettiin rangaistuksia

Itävallassa auto takavarikoidaan tietyissä olosuhteissa nopeusrikkomuksista, joissa nopeusrajoituksen ylitys on yli 80 km/h taajamassa ja yli 90 km/h taajaman ulkopuolella.

Toistuville rikkojille riittää 60 km/h tai 70 km/h ylinopeutta.

ADAC:n lakimiesten mukaan lakimuutos voi koskea myös Saksassa rekisteröityjä ajoneuvoja. Ajoneuvo voidaan kuitenkin takavarikoida vain, jos kuljettaja on ajoneuvon omistaja.

Auton takavarikoinnista päättää Itävallassa vastuussa oleva aluehallintoviranomainen. Huutokaupan tuotosta 70 prosenttia menee Itävallan liikenneturvallisuusrahastolle ja loput liittovaltiolle.

Laittomista kilvanajoista auton menetys Saksassa

Saksassa laittomien auto- tai moottoripyöräkilpailujen osallistujia uhkaa ajoneuvon takavarikko. Poliisi takavarikoi ajoneuvot ja määrää ne turvasäilöön todisteiksi. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että kuljettaja ei koskaan enää saisi autoaan tai moottoripyöräänsä takaisin.

Tuomioistuin päättää takavarikoidaanko ajoneuvo pysyvästi. Loppujen lopuksi auto tai moottoripyörä on rikollisen teon väline. Tuomari punnitsee, olisiko oikeudenmukaista olla luovuttamatta ajoneuvoa takaisin tekijälle. Merkitystä ei ole sillä, onko kuljettaja ajoneuvon omistaja.

Sillä hetkellä, kun ajoneuvo on osallisena laittomassa kilvanajossa, voi poliisi saman tien takavarikoida sen. Jos asiassa annetaan tuomio, tuomioistuin voi määrätä auton tai moottoripyörän ulosmitattavaksi ja huutokaupattavaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Järjetön ajaminen Tanskassa

Autojen takavarikointi Tanskassa perustuu tekoon, jota kutsutaan nimellä ”vanvidsbilisme”, suomeksi "järjetön ajaminen". Järjetöntä ajoa tarkoittavat kaaharit, jotka ylittävät yli 100 prosentilla vallitsevan nopeusrajoituksen tai jotka ajavat yli 220 km/t nopeusrajoituksesta riippumatta, kuten Moottori kertoi vastikään aiemmassa artikelissaan.

Auton menettää Tanskassa myös, jos veren alkoholipitoisuus on kaksi promillea tai enemmän, tai jos alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena on sattunut vakavia henkilövahinkoja.

Huhtikuusta 2021 lähtien Tanskan oikeusministeriössä on raportoitu 3 200 takavarikoitua ajoneuvoa.

Myös Puolassa tiukempia sääntöjä

Puolassa autojen takavarikointi on yleensä mahdollista 1,5 promillesta alkaen ja jopa 0,5 promillesta alkaen, jos kuljettaja aiheuttaa liikenneonnettomuuden. Tiukemmat määräykset pätevät myös, jos ajaa uudelleen alkoholin vaikutuksen alaisena 24 kuukauden sisällä.

Käännökset ADACin alkuperäismateriaalista kielenkääntäjä Eila Ollikainen.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat