2.2.2023

Teiden pintaan ilmestyy nyt vaurioita hyvinkin nopeasti – vaurioista kannattaa ilmoittaa eteenpäin

routavaurio routamonttu rengas auto ohjauskulma vaurio

Runsaat sulamisvedet ja sään lauhtuminen ovat aiheuttaneet tieverkostoon päällystevaurioita. Autoilijan kannattaa pitää suurempaa turvaväliä ja sovittaa ajonopeus vallitseviin olosuhteisiin.

Ensin paljon lunta ja pakkasta ja sen jälkeen pitkät plussakelit ja vesisadetta. Sahaava lämpötila myös nollan molemmin puolin. Lauha ja sateinen keli sekä lumen sulamisvesien suuri määrä ovat aiheuttaneet päällysteiden reikiintymistä päätieverkolla. Erityisesti päällysteet ovat reikiintyneet Uudenmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueella.

Vauriot teiden pintaan saattavat ilmaantua ja laajeta hyvin nopeasti, joten tienkäyttäjiltä vaaditaan myös varovaisuutta liikenteessä. Asfaltissa olevien reikien paikkaus on haastavaa märissä olosuhteissa.

– Runsaat vesisateet vaurioittavat herkästi pakkasten jäljiltä hauraita asfalttipäällysteitä, jos vesi pääsee päällysteen alle esimerkiksi verkkomaisen halkeaman kautta. Kun reikiintyminen pääsee alkuun, vaurioitunut kohta voi kasvaa nopeastikin, kertoo teiden kunnossapidon asiantuntija Katri Eskola Väylävirastosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pohjois-Suomessa edelleen tasainen talvikeli

Suomi on pitkä maa ja olosuhteissa on kuitenkin eroja. Ainakin Pohjois-Suomessa on edelleen pääosin normaali ja tasainen talvikeli. Etelämpänä päällysteiden tilanne voi huonontua muuallakin, jos nykyiset sääolosuhteet vielä jatkuvat.

Väyläviraston mukaan paikkaamistarvetta on tällä hetkellä etenkin Uudellamaalla. Asfaltissa olevien reikien paikkaus on ei kuitenkaan ole ihan helppoa, se on varsin haastavaa kosteissa olosuhteissa. Paikkaustyötä päästään tekemään tehokkaammin silloin, kun pinnat kuivahtavat.

– Mikäli paikkauksia ei pystytä tekemään, varoitetaan liikennettä päällystevaurioista. Myös nopeusrajoituksia voidaan joutua laskemaan tai kaistoja sulkemaan ongelmallisimmilla tieosuuksilla, kunnes vauriot saadaan pysyvämmin korjattua, muistuttaa teiden kunnossapidon asiantuntija Ossi Saarinen Väylävirastosta.

Ilmoita vauriosta Tienkäyttäjän linjalle

Liikenteessä on siis syytä olla erityisen varovainen ja sovittaa ajonopeus vallitseviin olosuhteisiin. Myös suurempi turvaväli auttaa havaitsemaan mahdolliset vauriot ajoissa. Paikallisetkin vaihtelut olosuhteissa voivat olla suuria, ja vauriot voivat vilkkailla teillä syntyä ja laajeta nopeasti. Vauriot voivat olla myös tielle kertyneen veden alla piilossa.

– Nopeusrajoitusten noudattaminen on tärkeää liikenneturvallisuuden takia, mutta myös siksi, että nastarenkaat kuluttavat asfalttia selvästi enemmän päällysteen ollessa märkä. Kuluminen kiihtyy, kun nopeus nousee kahdeksankympin yli, Eskola sanoo.

Havaituista vaurioista kannattaa ilmoittaa myös eteenpäin. Jos kyseessä on kiireellinen liikennettä vaarantava ongelma, ilmoita siitä Tienkäyttäjän linjalle (puh. 0200 2100). Kaikki muut valtion väyliä koskevat palautteet hoituvat Liikenteen asiakaspalvelun kautta. Palauteväylän kartasta näkee myös sen, onko kyseinen ongelma jo ilmoitettu ja otettu käsittelyyn.

Mikäli maantiellä tapahtuu vahinko, jonka tienkäyttäjä katsoo aiheutuneen tien puutteellisesta väylän kunnossapidosta, korvausta syntyneistä vahngoista voi hakea ELY-keskukselta.

Lähde: Väylävirasto

Luetuimmat